„Hramul Bacăului”, organizat de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii spirituali ai municipiului, lângă Sala Sporturilor, a luat sfârșit duminică seara. Timp de trei zile, pe parcursul acestui week-end, băcăuănii au putut să se bucure alături de prieteni și de cei dragi de muzică folclorică, dar și modernă, să servească bere și preparate la grătar ca mici, ceafă, coaste de porc la grătar, pastramă sau hamsii.
Vremea răcorosă și fumul de la grătare, care s-a putut simți de la sute de metri depărtare, ca la un adevărat campionat mondial de grătare încinse, au atras mii de băcăuani dornici de distracție, majoritatea dintre ei tineri. Deși băncile și terasele amenajate pentru a servi gustări s-au întins pe zeci de metri pătrați, oamenii au fost nevoiți să aștepte minute bune eliberarea unei mese. Printre deliciile culinare s-au numărat și nelipsiții colaci ungurești, vata de zahăr pe băț, porumbul fiert cu sare sau popcorn-ul. În cadrul festivalului au fost amplasate și tarabe cu tot felul de suveniruri pentru fiecare buzunar. Băcăuanii au putut să își achiziționeze de aici obiecte de podoabă confecționate manual, din argint, pietre semiprețioase, icoane sculpate pe lemn și tot felul de jucărioare care mai de care mai luminoase și zgomotoase, de diverse forme și mărimi, pentru a-i atrage pe cei mici.
Nu au lipsit de la festivalul din acest an tiribombele, mașinuțele electrice și alte moduri de distracție pentru cei mai curajoși. Muzica festivalului a fost asigurată de interpreți și ansambluri muzicale folclorice autohtone, dar și moderne, printre care s-au numărat Maria Tătaru, Ansamblurile folclorice reunite „Ciucurelul” și „Ciobănașul”, Alexandra Preser și Miruna Rotaru, trupa Cronos, Dj. Cip, Trupa Zvon, Secția Rock, Maria Cârnariu, trupa Lol Play, Alessia, Ansamblul „Tazlăuașul” din Moinești, „Hyperionii” de la Palatul Copiilor Bacău sau trupa Miulenium, precum și Spitalul de Urgență.
Ștefan POPA
Ma mir ! a zis
Bacaul, judetul Bacau a devenit doar catolic. Curios ! Populatia catolica cred ca nu depaseste 25%. Si totusi ei dau cursul ! Mai exact zilele alese pentru hramul Bacaului. Sfiintii Petru si Pavel. Sfinti importanti, dar venerati in special de catolici. Dealtfel Vaticanul este numit si Biserica lui Petru. Ma gandeam ca daca tot au pus statuia lui Stefan in centru, ca daca tot Stefan a avut biserici prin judet ,de ce nu ar fi pus hramul Bacaului in iulie, in zilele sfantului Stefan !? Da oamenilor minte, astora care conduc, ca in rest !?
Gil a zis
Trebuiei terminat odata cu circul asta .Cu bani cheltuiti ,se pot reface canalizari pe strazile unde sunt probleme, iluminatul public ,trotuare in zonele unde ele nu exista deloc,rigole pt. preluare ape meteorice si dirijate in zone unde nu afecteaza Bacaul.Sa oprim odata balciul asta ,ce aduc bani buni ,in unele buzunare,pe seama dezmatului.
I a zis
Daca nu stii, stai in banca ta. Sfintii Petru si Pavel nu sunt numai ai catolicilor sunt si ai ortodocsilor. Sfantul Stefan nu este in iulie este in decembrie pe 27. In iulie este Sfantul Ilie.
Ma mir ! a zis
De obicei nu intervin !?
Acum vad un fraier. Ceangau de Bacau !
Despre Sf. Stefan cel mare si Sfant care are o manastire in apropiere de Slanic si care a fost domnitor al Moldovei (1457-1504). De altfel in comentariu am scris despre o statuie !?
Celalalt sfant Stefan o fi in decembrie, alt sfant „onorat” rau de catolicii ceangai de Bacau.
N-ai cu cine! a zis
Bai „Ma mir” – cat esti de prost!
de luat aminte a zis
„35. Omul cel bun din comoara lui cea bună scoate afară cele bune, pe când omul cel rău, din comoara lui cea rea scoate afară cele rele.
36. Vă spun că pentru orice cuvânt deşert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecăţii.
37. Căci din cuvintele tale vei fi găsit drept, şi din cuvintele tale vei fi osândit. ” MATEI 12: 35-37