– după testarea lui în magazinele din zona Onești, iaurtul va fi prezentat, în premieră, la expoziția de agricultură „Agro Bacău”, organizată la Centrul de Afaceri și Expoziții
Petru DONE
Primul iaurt din lapte de capră fabricat în Moldova, în comuna Mănăstirea Cașin, are toate șansele să devină vedetă la expoziția de agricultură „Agro Bacău”, care va fi deschisă în perioada 23 – 25 noiembrie la Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov”. Producătorul său, inginerul Nicolae Doileț, este un împătimit crescător de capre din zonă, care a înființat acum câțiva ani și filiala Onești a Asociației Naționale a Crescătorilor de Capre din România – CAPRIROM.
Cu o capacitate de producție de 1.000 de litri pe zi, fabrica pusă în funcțiune de Nicolae Doileț este, în sine, o bijuterie de oțel inox, cu utilaje performante asamblate la Cluj Napoca din subansamble importate din Grecia, Bulgaria și Olanda. Produsul principal care iese la capătul liniei de fabricație, iaurtul din lapte de capră „Nadia”, este considerat un adevărat medicament, un aliment sută la sută natural, fără ingrediente și conservanți. Ideea de a construi o fabrică de iarturi și brânzeturi din lapte de capră l-a muncit pe Nicolae Doileț aproape zece ani. Pentru că i-am urmărit activitatea în tot acest timp, pot spune, ca și în alte ocazii, că odată cu înființarea filialei CAPRIROM în Onești, fondatorul și președintele acesteia a început o cursă acerbă spre toate secretele creșterii caprelor. Practic nu a fost eveniment major în România sau în lume pe acest subiect la care Nicolae Doileț să nu fi participat. Târguri specializate, seminarii, conferințe sau Congrese ale crescătorilor de capre au intrat în CV-ul său. Prezența sa la un târg de profil în Bacău este o noutate, dar se adaugă palmaresului deja înregistrat.
„Domnul Doileț – a declarat, acum două zile, pentru Radio Iași, prof. univ. Stela Zamfirescu, vicepreședintele Caprirom – este un mare iubitor de capre și un promotor al creșterii acestei specii și sunt convinsă că numai în această conjunctură de crescător de capre și de procesator în propria fabrică va putea obține profituri deloc neglijabile.”
Iaurtul Nadia este ambalat în pahare de plastic de 200 de grame. Produsul conține doar 4% grăsime. Termenul de garanție este fixat la zece zile, pentru că iaurtul nu conține conservanți sau altele adaosuri. Piața este acum în formare pentru acest produs. „Garantez calitatea acestui produs și a celorlalte derivate din procesul de producție, sortimentele de brânzeturi pe care le putem fabrica – ne spunea, recent, Nicolae Doileț. Eu cred că am cel mai bun tehnolog din Moldova, pe George Hău, din Piatra Neamț, dar am beneficiat, pas cu pas, și de îndrumarea unui specialist recunoscut în domeniul, medicul veterinar Vlad Gheorghiță, de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din Bacău. Ei sunt garanții calității produsului nostru”.
Lasă un răspuns