Viorel Hrebenciuc şi Paltin Sturdza vor fi judecaţi în arest preventiv, în dosarul retrocedării ilegale de păduri, după ce, azi, ÎCCJ a respins contestațiile inculpaților față de decizia de luni, luată în camera de consiliu a instanței supreme. În arest preventiv mai rămân Dan Costin Bengescu şi judecătorul Ordog Lorand Andras. Pentru că li s-au admis „în parte” contestațiile, Ioan Sorin Iacob este sub control judiciar și nu are voie să părăsească țara, iar Ioan Mătășel nu poate părăsi județul Brașov.
În cazul fostului deputat Ioan Adam, ÎCCJ a dispus luni înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu pe o durată de 30 de zile, de la data de 26 ianuarie la 24 februarie inclusiv.
În dosarul retrocedărilor ilegale, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.
În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.
Conform evz.ro, în data de 16 ianuarie 2015, cu cinci zile înainte de a fi trimis în judecată, Hrebenciuc a solicitat să i se aplice o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare, care să includă trei fapte penale, contopite și identificate: trei ani și patru luni pentru trafic de influență, un an de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional și un an pentru folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid politic.
Surse judiciare susțin că procurorul de caz ar fi afirmat că nu ar fi acceptat un acord de vinovăție nici dacă Hrebenciuc cerea să execute cinci ani de închisoare cu executare. În ordonanța prin care a respins cererea lui Hrebenciuc, procurorul arată: „Deși cererea vizează acceptarea unei pedepse cu executare în regim de detenție, cuantumul acesteia, doar patru ani de închisoare, este insuficient pentru realizarea scopului pedepsei penale, calitatea avută de inculpat și necesitatea ca pedeapsa să fie aptă să realizeze prevenția generală”.
iulian a zis
felicitari celor care au votat hrebenciuc si sa nu uite sa voteze tot cu el,ca va primi permisie intr-o DUMINICA si va mai scuipa niste asfalt pe vreo ulita prafuita,daca nu-l vor aresta si pe casuneanu.