Ca în fiecare început de august, în preajma sărbătorii creștine Adormirea Maicii Domnului, care este și hramul Bisericii Precista din Bacău, la cel mai vechi locaș de cult băcăuan, ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, urmează să poposescă, începând de vineri, 9 august, la ora 9.30, sfânta icoană a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț, cunoscută ca icoana Maicii Domnului cu trei mâini. Icoana va fi depusă în interiorul bisericii spre închinarea credincioșilor. Pelerinajul va dura până în ziua de 15 august, cînd se va serba hramul Bisericii Precista. Credincioșii ortodocși băcăuani pot veni să se reculeagă în fața icoanei făcătoare de minuni. “Pe tot parcursul șederii Sfintei Icoane la biserica noastră, vor fi oficiate slujbe speciale închinate Maicii Domnului, Acatistul și Paraclisul, precum și rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru ploaie și rodul pămîntului” – a declarat preotul paroh ConstantinTomozei. Zilnic, la orele 17.00, vor fi oficiate Slujba Vecerniei și Acatistul Maicii Domnului.
Duminică, 11 august, la Biserica Precista va fi oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Miercuri, 14 august, la Biserica Precista va fi oficiată slujba Prodohului Maicii Domnului, urmând ca joi, 15 august, să se țină Sfânta Liturghie cu ocazia hramului sfântului locaș.
Istoria Icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Neamț
În icoană este reprezentată Sfânta Fecioară cu trei mâini, ținând în brațe pe Pruncul Iisus. Chiar dacă pentru unii pare neverosimil, această reprezentare nu este o greșeală a pictorului, ci este o mărturisire peste veacuri a unei minuni petrecute în urmă cu 1.300 de ani. Icoana ce poposește în Bacău este o copie a icoanei Panaghia Tricherousa găzduită, în prezent, de Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, la care se ruga Sfântul Ioan Damaschin în secolul al VII-lea. Apărător al sfintelor icoane, Sf. Ioan Damaschin a fost pedepsit de către iconoclaști prin tăierea mâinii. Atunci Sf. Ioan, ținând mâna sa tăiată, a căzut înaintea acestei icoane a Maicii Domnului cerând să-l vindece, și Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului, care s-a alipit, în chip minunat, la locul ei. Drept mulțumire, Sf. Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului o mână din argint, în partea de jos, astfel încât dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână. De atunci, în această icoană, purtând numele „Cu trei mâini”, sub mâinile Maicii Domnului este reprezentată și mâna Sfântului Ioan Damaschin. Sfântul Gherman, care a trăit pe vremea lui Petru al II-lea, Patriarhul Constantinopolului, în jurul anului 665, a plecat în pelerinaj la Locurile Sfinte, ajungând și la Lida. Impresionat de icoana ce o reprezenta pe Sfânta Fecioară, a pus zugravii să-i facă o copie. Icoana a fost zugrăvită în culori.
Pe o față este chipul Maicii Domnului, iar pe cealaltă parte este Sfântul Gheorghe. În urma persecuțiilor pornite împotriva icoanelor, Sf. Gherman I, Patriarh al Constantinopolului, trimite copia icoanei din Lida – în jurul anului 739 – la Roma pentru a fi protejată. Aici, icoana a rămas timp de 106 ani. În timpul Patriarhului Metodie I Mărturisitorul, aceasta a fost adusă de la Roma la Constantinopol, unde a rămas timp de peste 500 de ani. Pe la anul 1400, împăratul Ioan Paleologul, împreună cu Patriarhul Metodie, a trimis Sfânta Icoană Mitropolitului Iosif al Moldovei, iar lui Alexandru cel Bun i-a trimis o coroană, o mantie și un sceptru. Toate acestea în chip de dar și prețuire față de Moldova. Icoana sfântă a Maicii Domnului a fost găzduită de Mitropolia Sucevei până în anul 1415, când Mitropolitul Iosif, împreună cu Alexandru Mușat Vodă, au dăruit-o Mănăstirii Neamț, unde se află și astăzi. (Liviu MAFTEI)
Lasă un răspuns