Iepurașul de Paști de la societatea Pambac a ajuns, ieri, 16 aprilie, și la Comunitatea de tineri a Asociației „SOS Satele copiilor”, din Bacău. Comunitatea găzduiește 13 tineri, pentru care adminitrația asociației are în intenție să le pregătească o masă de Sfintele Sărbători cât mai apropiată de tradiția românească. Apelul pe care l-a făcut la Pambac a fost auzit imediat, astfel încât tinerii vor avea pe masă și coozonaci dolofani.
„Iepurașul” de la Pambac a fost chiar directorul de marketing al companiei, Tatiana Șoldeanu. Tinerii din comunitate au primit-o cu bucurie, iar la final s-au arătat interesați de compania Pambac, motiv pentru care au solicitat să fie primiți în vizită chiar acolo unde se plămădește pâinea, se coc cozonacii și se fabrică atâtea bunătăți. „Am fost plăcut surprinsă de interesul lor pentru a vedea, pe viu, cum se lucrează în Pambac – ne-a spus Tatiana Șoldeanu. De aceea, i-am încurajat și i-am sfătuit să ne urmărească activitatea, să ceară informații cât mai multe. Dintre ei este posibil să avem, la un moment dat, viitori colaboratori sau angajați, lucru pentru care și noi suntem foarte interesați, iar ei ar ei ar căpăta importante garanții pentru viitorul care îi așteaptă”. Gestul companiei Pambac de a fi alături, de Paște, și de membrii Comunității de tineri din Bacău se înscrie într-un program bogat în acțiuni de acest fel, specifice sărbătorilor tradiționale.
SOS Comunitatea de Tineri este un proiect care continuă modelul Satului SOS. Copiii și tinerii care au crescut într-o Familie SOS se mută în Comunitatea de Tineri la vârste cuprinse între 14 și 16 ani și locuiesc acolo până își termină studiile și își găsesc un loc de muncă. Două astfel de tinere – am aflat – sunt acum studente, în Bacău, dar în toată țara sunt numeroase exmple de acest fel. Comunitatea de Tineri – spun administratorii proiectului – este adaptată nevoilor specifice adolescenților, aceștia aflându-se sub îndrumarea permanentă a unei echipe de consilieri, responsabili de cele patru direcții de dezvoltare a tinerilor: găsirea unui loc de muncă, găsirea unei locuințe, stabilitatea emoțională și deprinderi sociale și de viață. Comunitatea și-a început activitatea în anul 2009.
Satul SOS reprezintă comunitatea în care familiile SOS locuiesc împreună. În anul 2006, SOS Satele Copiilor România și-a extins proiectele și în Moldova, prin preluarea proiectului Poiana Florilor al organizației Child Development Trust, înființat în anul 1997 cu sprijinul lui J. F. J. Van Veggel. În Bacău, sediul central al comunității este în apropierea Parcului Dendrologic Lilieci (comuna Hemeiuș) și dispune de șase case familiale. Satul are acum o capacitate maximă de 42 de locuri. Pe lânga cele șase case familiale, în Sat se mai găsesc un sediu administrativ, un Centru de Consiliere pentru Copii și Părinți și terenuri de joacă și de sport.
Organizația SOS Satele Copiilor România este membră a SOS Kinderdorf International, una dintre cele mai mari organizații non-profit din lume, cu sediul central în Austria.
Lasă un răspuns