Instituirea istorica a Preotiei sacramentale, eveniment fundamental petrecut in primele zile ale Bisericii, care se compune dintru inceput din slujitori hirotoniti si credinciosi, asigura acestei institutii, alaturi de tezaurul de invatatura si har, un pilon indispensabil pentru parcurgerea duratei sale istorice. Pentru desfasurarea vietii si activatii Bisericii, un rol important l-a avut buna ei organizare. Biserica crestina, desi lovita de persecutii, a rezistat, consolidindu-si organismul si disciplina. Ba mai mult, ea a desfasurat o rodnica activitate misionara si a demonstrate o viata morala superioara.
Cuvintul ierarhie (ieroz – sfint, sfintit, si arcta – demnitate, autoritate) are in uzuul vorbirii teologice doua intrebuintari. In primul rind, se vorbeste despre ierarhie cind se arata raportul de supunere sau dependenta ce exista intre cetele de ingeri. In al doilea rind, termentul este folosit pentru a desemna feluritele slujbe pe care le ocupa pastorii Bisericii si dupa necesitatea de sarcini pe care le impun aceste slujbe.
Dupa invatatura Mintuitorului, ridicarea credinciosului in ierarhia bisericeasca nu este dependenta de virsta, ci de inzestrarea cu har dumnezeiesc prin Sfinta Taina a Hirotoniei. Slujitorii bisericesti, transformati de unii traducatori ai Noului Testament in „batrini” dobindesc desigur dreptul la o cinste aleasa pentru virsta lor inaintata, dar nu prin aceasta se ridica ei din rindurile credinciosilor in ierarhia bisericeasca.
Cei dintii preoti ai lui Hristos trebuie socotiti Sfintii Apostoli. Ei s-au invrednicit de inzestrare cu har sfintitor in masura cea mai inalta (Ioan XX, 21-23), Apostolii, dobindind plinatatea Duhului Sfint pentru a sfinti pe credinciosi, ei puteau fi numiti preoti. Sfintul Petru isi da siesi nu numai numele de Apostol (I Petru I, 1), dar si preot (I Petru V, 1) ca si Sfintul Ioan in doua din epistolele sale (a II-a si a III-a).
Inca de la inceput, slujitorii bisericesti din treapta de jos a ierarhiei, ca ajutoare ale preotilor si episcopilor, dobindisera numele de „diaconi”, iar slujitorii din cea mai inalta treapta a ierarhiei, ca pastori ai Bisericilor din anumite regiuni, si-au legat numele lor de termenul „episcop”; a ramas pentru slujitorii din treapta a doua numele de „preot” care caracterizeaza latura principala a lucrarii ierarhiei in mijlocul credinciosilor: sfintirea.
Preot dr. Constantin Leonte
Ziarul de Bacau!!!!!!!!ce fel de publicatie sunteti?va este teama sa publicati un comentariu care critica pe cei tari?sau v-ati dat si voi de partea mogulilor din mafie….
1
cum sa fim considerati de oameni: ca slujitori ai lui Hristos nsi administratori ai tainelor lu Dumnezeu.
2. In fond
ce se
cere de la administratori este ca fiecare sa fie gasit demn de incredere.
5. De aceea, sa nu judecati pe nimeni inainte de vreme. pana va veni Domnul care va aduce la lumina lucrurile ascunse
de intuneric si va descoperi
motivatiile inimilor.
Atunci fiecare VA PRIMI LAUDA DE LA DUMNEZEU.
6. Fratilor, am aplicat aceste lucruri pentru mine si nu-i considerati pe oameni dinbcolo de ce este scris, astfel ca nici unul dintre voi sa nu se laude cu unul impotriva celuilalt.
7. Cine te face oare mai deosebit?
Ce lucru ai, pe care sa nu-l fi primit?
Si daca l-ai primit., de ce te lauzi ca si cum l-ai fi primit?1CORINTENI4
Ziarul de Bacau!!!! sa va fie rusine ca nu publicati toate comentariile….va voi face publicitate negativa atat in judetul Bacau,cat si in strainatate!daca nu sunteti in stare sa scrieti ADEVARUL ,ne vom adresa altor publicatii mai competente decat voi.SA VA FIE RUSINE!!!!!!!!!!!!!!
Cine-mi poate raspunde ..cine a creat pe omul de Neandherhal..!!!