• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Expert / Iluzia controlului în jocurile de noroc: De ce credem că putem influența rezultatele?

Iluzia controlului în jocurile de noroc: De ce credem că putem influența rezultatele?

Ziarul de Bacau 19 martie 2025 Lasă un comentariu

LikeShare

Jocurile de noroc au un efect serios asupra jucătorilor, de la emoții greu de stăpânit până la dependență. Acestea influențează foarte ușor creierul, de unde apar toate acele stări cu o încărcătură emoțională puternică. 

Pentru a înțelege mai bine de ce oamenii se pot schimba radical atunci când intră în lumea jocurilor de noroc, este important să înțelegi cum funcționează creierul uman. Este cel mai complex organ din corp și are capacitatea de a controla totul, de la emoții și rațiune până la mișcarea corpului. Cum face acest lucru? Printr-o rețea impresionantă de neuroni (celulele creierului) care comunică între ei prin impulsuri electrice și neurotransmițători (substanțe chimice). Cei mai cunoscuți neurotransmițători sunt: dopamina (responsabilă cu plăcerea și motivația), serotonina (asociată cu starea de bine și somnul), adrenalina (fie pornește o stare de luptă, fie una de fugă în caz de pericol sau stres). 

Atunci când cineva se află într-un cazinou și se implică în diverse jocuri, creierul uman produce dopamină, în special în cazul câștigurilor, motiv pentru care jucătorii au o stare euforică. Data viitoare când vei juca, poți urmări cu atenție cum ți se schimbă starea psihică în timp ce joci. Pentru a-ți fi mai simplu să te monitorizezi fără să ai presiunea cheltuiriii banilor, poți încerca egt demo, jocuri de sloturi performante care îți permit să încerci anumite păcănele gratuit. 

Jocurile de noroc cauzează și o iluzie a controlului asupra jocului, emoții puternice (euforie, furie, anxietate etc.) și chiar dependență. Iată ce înseamnă iluzia controlului, cum apare și de ce ai această falsă impresie atunci când joci: 

Cum ne păcălește creierul să vedem tipare în rezultate aleatorii

În creierul uman există și erori de gândire care apar din cauză că mintea folosește anumite scurtături pentru a îndeplini unele acțiuni. O astfel de eroare se numește bias cognitiv, un exemplu relevant în acest sens fiind iluzia controlului, care creează sentimentul neadevărat că putem influența evenimente, procese, acțiuni, care de fapt funcționează la întâmplare și nimic nu le poate schimba. 

Jocurile de noroc sunt activități care se desfășoară sub semnul hazardului și nu pot fi impactate de către jucători. Chiar dacă pariorii sunt conștienți de natura aleatorie a jocurilor, creierul poate să dea comenzi greșite din cauza erorilor de procesare rapidă a realității. Astfel, jucătorul vede realitatea în mod greșit, ia decizii iraționale din cauza biasului cognitiv denumit iluzia controlului. 

Aceste erori de procesare generate de creier produc tipare mentale, care influențează deciziile, atitudinea, reacțiile și comportamentul gamblerilor. Un tipar irațional din viața reală este, de exemplu, apăsarea repetată a unui buton de la semafor crezând că astfel apare mai repede culoarea verde, când de fapt acel semafor este programat să își schimbe culorile la un interval de timp fix. La jocurile de noroc, un tipar total ilogic este repetarea unor acțiuni precum: pariuri pe numere preferate, aruncarea zarurilor într-un anume fel, analiza detaliată a meciurilor pentru prezicerea rezultatului la pariuri sportive. Toate acestea vin din iluzia controlului. 

Această eroare mentală legată de falsa impresie a controlului asupra unui joc aleatoriu ne păcălește creierul să elibereze dopamină (hormonul fericirii), acțiune care determină dorința de repetare a comportamentului pentru a simți din nou plăcere. 

Exemple din poker, ruletă și sloturi

Iluzia controlului apare diferit la fiecare joc. Iată câteva exemple relevante din cele mai populare jocuri de cazino: 

Poker 

În acest joc, se folosesc și unele abilități, care au într-adevăr o anumită influență asupra rezultatului final, dar nu atât de mare cum crede jucătorul, condus de iluzia controlului. De exemplu, jucătorii cred că pot citi mult mai bine decât o fac comportamentul adversarilor care bluffează, fără să mai ia în considerare faptul că ceilalți jucători pot mima anumite acțiuni. 

Un alt exemplu relevant este credința că skill-urile de jucător de poker sunt mai puternice decât în realitate. Această iluzie apare atunci când un jucător câștigă de câteva ori consecutiv. El uită că poate câștigul a fost dictat mai mult de noroc decât de priceperea sa. 

Ruletă 

Este un joc bazat în totalitate pe noroc, influența jucătorilor asupra jocului fiind zero. Cu toate acestea, creierul uman generează o iluzie a controlului și îi determină pe jucători să creeze tipare false. De exemplu, dacă mingea a aterizat din pur noroc de mai multe ori pe negru, jucătorii cred că la următoarea aruncare se va opri pe roșu. Este clar că acest tipar este fără sens deoarece toate aterizările sunt independente. 

Un alt tipar generat de iluzia controlului este parierea pe numere așa-zise norocoase. Dacă mai multe pariuri pe numărul 7 au fost câștigătoare în trecut, gamblerul va continua să mizeze pe 7, deși nu are nicio dovadă palpabilă că 7 va câștiga din nou. 

Sloturi 

Aceste jocuri sunt în totalitate aleatorii, nicio strategie sau abilitate nu are puterea de a influența rezultatul. Cu toate acestea, din cauza elementelor de psihologie exploatate de operatorii din industria jocurilor de noroc, utilizatorii văd realitatea în mod distorsionat. Designul vizual, muzica, sunetele, recompensele (câștigurile) aleatorii cauzează o creare de percepții false. 

Jucătorii își formează tiparul de a apăsa repetat butonul de start la sloturi ca urmare a existenței recompenselor întâmplătoare. Acest comportament repetitiv a fost descoperit prin studii pe animale, care apăsau repetitiv un buton deoarece primeau recompense uneori. 

Jucătorul de sloturi are și iluzia că un aparat care nu a mai dat demult câștiguri va oferi un câștig fabulos la următoarea rotire. Astfel continuă să apese butonul de start și să creadă că urmează un câștig, deși fiecare rotire este independentă de cealaltă. 

Un alt tipar care ține de iluzia controlului este modificarea mizelor pentru a păcăli sistemul de funcționare a slotului. În realitate, valoarea pariurilor nu are nicio legătură cu modul în care sunt generate combinațiile câștigătoare. 

Concluzie

O bună cunoaștere a creierului uman te ajută să înțelegi de ce iei anumite decizii iraționale. Cu cât te cunoști mai bine cu atât îți este mai ușor să iei măsurile potrivite pe a juca responsabil. 

LikeShare

Din categoria: Expert Etichete: jocuri de noroc

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Umbrărescu: „Nu intenționez să opresc lucrul pe niciun șantier!“. Și ministrul Grindeanu denunță un „fake news”

Beți criță la volan: o femeie și un bărbat din Moinești s-au ales cu dosar penal

Un hoț de parfumuri și o hoață de haine, prinși de polițiștii locali din Bacău

Acțiunea „Trucks and Bus”: au fost controlate 700 de vehicule de transport și s-au dat 160 de amenzi

Podcasturile în business și marketing – cum devin un instrument strategic

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Grigore Bairam la 18GYM deschide în Bacău cel mai mare centru de fitness din Moldova – a 37-a locație din rețea
  • Dl.Nicu la 18GYM deschide în Bacău cel mai mare centru de fitness din Moldova – a 37-a locație din rețea
  • Big Brother la Panică pe șantiere! Umbrărescu ar opri lucrările pe autostrăzi, din cauza unui „blocaj financiar”. CNAIR neagă zvonurile
  • Big Brother la Panică pe șantiere! Umbrărescu ar opri lucrările pe autostrăzi, din cauza unui „blocaj financiar”. CNAIR neagă zvonurile
  • cristi la Panică pe șantiere! Umbrărescu ar opri lucrările pe autostrăzi, din cauza unui „blocaj financiar”. CNAIR neagă zvonurile

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău