Industria jocurilor de noroc numără din ce în ce mai mulți adepți, cu fiecare an care trece. Odată cu dezvoltarea acesteia în mediul online, amploarea luată a fost cu adevărat spectaculoasă.
Jocurile de noroc online înregistrează creșteri anuale de aproximativ 10% și ajung acum la o valoare totală de aproximativ 60 de miliarde de dolari.
Pokerul, în topul preferințelor la jocuri de noroc
Pokerul și, mai recent, varianta de online poker este unul dintre cele mai jucate și iubite jocuri din toate timpurile. Zilnic, peste 100 de milioane de persoane joacă poker în cazinouri, în camerele de poker, și mai ales, pe internet.
Acest lucru presupune investiții totale foarte mari și, de asemenea, taxe și contribuții care se duc la bugetele statelor respective. Totodată, popularitatea jocului de poker a dus la formarea de comunități de jucători și la apariția jucătorilor profesioniști.
Turismul și jocurile de noroc
O tendință care se face remarcată în ultima vreme este aceea a jucătorilor de a călători în lume special pentru a participa la turnee de poker sau a juca la cazinouri. Pe acest fond, există state sau orașe care își construiesc economiile în jurul acestei industrii, precum orașul Las Vegas sau, mai aproape de casă, Monte Carlo, Malta sau Cipru.
Malta, un paradis al jocurilor de noroc
De pildă, în Malta peste 12% din economia locală o reprezintă jocurile de noroc. Acest micuț stat european a devenit primul care a reglementat industria jocurilor de noroc online, în anul 2004.
Malta a devenit un paradis pentru investitori și jucători deopotrivă, căci această activitate este foarte bine reglementată de guvern. Mai mult, guvernul maltez oferă un regim fiscal și un nivel de impozitare foarte avantajoase.
În plus, Malta a adoptat un set de politici corecte, pentru a proteja jucătorii și a-i îndemna la un joc responsabil. Trebuie spus că un rol în dezvoltarea acestui sector în Malta îl are și resursa umană, specializată și profesionistă.
Pariul cipriot
Cipru este o altă țară în care această industrie este înfloritoare. Deși jocurile online au fost legalizate abia în 2015, Cipru a reușit rapid să își clădească o reputație internațională în domeniu.
Pe lângă multitudinea de companii care activează în domeniul online, Cipru investește 550 de milioane de euro în construcția unui cazino în Limassol. Acesta va fi cel mai mare cazino din Europa, de la care se așteaptă profituri anuale de peste 700 de milioane de euro și 300.000 de vizitatori pe an.
Acesta este un proiect mamut care cuprinde și dezvoltarea unei stațiuni în jurul cazinoului. Când lucrările vor fi finalizate, aici vor lucra aproximativ 2.500 de angajați, iar întregul complex va contribui la economia locală cu aproximativ 4% din PIB pe an.
Impactul sectorului jocurilor de noroc asupra economiei românești
În România, industria jocurilor de noroc s-a dezvoltat pe un teren propice, românii având o afinitate pentru acest tip de divertisment. Legalizarea și reglementarea acestui sector a venit, însă, abia în 2010.
Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc este singurul organism de reglementare a întregului sector. În urma reglementării industriei, cazinourile din România devin plătitoare de taxe și impozite către bugetul de stat.
Valoarea totală a pieței jocurilor de noroc depășește 1,5 miliarde de euro în România, din care aproximativ 600 de milioane merg la bugetul de stat. La această sumă se adaugă și impozitele plătite angajaților din domeniu.
Impactul asupra forței de muncă
Sectorul jocurilor de noroc oferă un loc de muncă stabil pentru 50.000 de români, care lucrează pe un salariu mediu de 500 de euro. Cu alte cuvinte, aproximativ 1% din persoanele angajate legal în România lucrează în acest domeniu.
În privința oportunităților de lucru în domeniu sau în domenii conexe, piața este foarte ofertantă. Digitalizarea și mutarea platformelor de jocuri în mediul online au generat locuri de muncă în IT, marketing specializat, suport pentru clienți, pentru a enumera doar câteva.
România își va continua creșterea economică pe acest sector și în următorii ani, urmând tendința de creștere la nivel mondial.
Industria jocurilor de noroc este în plină dezvoltare la nivel mondial și se preconizează că va atinge o valoare totală de peste 565 de miliarde de dolari în 2022. Un segment foarte important îl ocupă jocurile de cazino, care vor înregistra o rată de creștere de peste 21.5%, conform The Business Research Company.
Dintre jocurile de cazino, pokerul este cel care se bucură de cea mai mare popularitate și recunoaștere pe mai multe planuri. Prezentat adeseori în producții hollywoodiene sau în melodii cunoscute, pokerul este îndrăgit de o gamă tot mai largă de persoane.
Așadar, pe o piață în continuă evoluție, devine tot mai atractivă posibilitatea de face profit dintr-un joc inteligent și plin de adrenalină.
Geta Miron a zis
Jocurile de noroc din Bacau ar trebui relocate toate in afara orasului. Pentru educatia copiilor nostri primaria nu tb sa accepte amplasarea lor in zonele centrale sau in apropierea scolilor.Este loc suficient linga Auchan sau la sala de expozitii
Gioni Userescu a zis
Jocurile de noroc in principiu, ca si pariurile samd, se adreseaza celor care fiind analfabeti, nu pot fi angajati pe functii bine platite. Gresesc, de fapt, dintre analfabeti, curvele de sex muieresc se inscriu in PNL si devin inginere la ape, iar curvele de sex barbatesc devin postaci… Cei care raman insa pe margine, se duc si joaca jocuri. Uitati-va la ce fauna umbla pe langa aceste dughene, cum arata, niste jerpeliti…
Bogdancazino a zis
Nu e deloc surprinzător de ce pokerul domină scena jocurilor de noroc din România și nu voi fi surprins dacă va ajunge și în economiile diferitelor țări. Pokerul este unul dintre cele mai faimoase jocuri de noroc disponibile sau chiar „celebrale” dintre toate pachetele. Impactul său domină scena jocurilor de noroc din lume.