Cheltuirea celor 1,8 milioane de lei de la buget pentru Theaterstock continuă să fie o enigmă, chiar dacă au trecut mai bine de trei săptămâni de la finalizarea festivalului. Responsabilii Teatrului Municipal Bacovia întârzie dincolo de limitele legii să răspundă întrebărilor adresate de Ziarul de Bacău și nici în Consiliul Local nu s-au prezentat, așa cum au promis, cu lista cheltuielilor.
Însuși felul în care Consiliul Local Bacău a aprobat această sumă neobișnuit de mare pentru domeniul cultural rămâne o necunoscută, o explicație fiind modul convingător și impetuos în care Anca Sigartău, proaspăt manager al teatrului, a solicitat banii.
Încă de la instalare, actrița-director a ținut morțiș să se prezinte „la pachet” cu asistentul personal Dragoș Pandele, pe care l-a recomandat insistent drept un element cheie în proiectul „Sibiu, Capitală Culturală Europeană”. De altfel, reușita de la Sibiu pare să fie singurul argument pentru care executivul Primăriei Bacău și Consiliul Local au acceptat să dea 1,8 milioane de lei pe mâna total lipsită de experiență a actriței Anca Sigartău.
Minciuna „Zdob și Zdub”
Dragoș Pandele este el însuși un personaj misterios, s-a prezentat presei drept asistent personal dezinteresat al managerului teatrului, după care a spus că e voluntar, însă oficial nu are o atribuție în managementul instituției. Din punct de vedere legal, nici n-ar avea vreun cuvânt de spus, însă toate informațiile adunate de Ziarul de Bacău arată că Dragoș Pandele a influențat deciziile dinaintea și din timpul Theaterstock (1-16 august 2015).
Există multe zvonuri și informații neconfirmate oficial despre o posibilă implicare a sa și în contractări, dar singura pentru care Ziarul de Bacău are mărturii clare este negocierea prezenței în Bacău a trupei Zdob și Zdub. Aceasta nu a mai venit la Theaterstock, deoarece, în ciuda negocierilor purtate personal cu Pandele, nu li s-a propus un contract scris și o plată certă. După eșec, conducerea teatrului a mințit, pretinzând că Zdob și Zdub au pierdut avionul „de România”, deși trupa se deplasează numai cu autocar de turneu.
„Sibiu” în sus, „Sibiu” în jos
De la sosirea în Bacău, Dragoș Pandele și-a creat o aură de specialist în evenimente de mare amploare. Atât el, cât și Anca Sigartău au susținut că „asistentul personal” a avut un rol important în proiectul „Sibiu, Capitală Culturală Europeană”.
Anca Sigartău, în declarația de pe 16 aprilie 2015 (video aici): „Împreună cu Dragoș Pandele suntem o echipă, îl cunosc de 10 ani, a făcut parte din echipa care a construit «Sibiu, Capitală Culturală Europeană», e specialist financiar în fonduri europene, strângeri de fonduri, parteneriate șamd. Este un specialist pe care l-am rugat să vină să încercăm să construim un lucru de durată”
Dragoș Pandele, cu aceeași ocazie, pe 16 aprilie 2015 (video): „Eu am o expertiză pe comunicare, pe marketing cultural, de 14 ani am activat în domeniul ăsta, am la CV un proiect de genul «Sibiu, Capitală Culturală Europeană», pe lângă multe altele, deci știu ce vorbesc”.
În această ocazie însă, dar și în altele, Anca Sigartău și Dragoș Pandele AU MINȚIT în legătură cu activitatea de la Sibiu.
La o cercetare pe internet, îl găsim pe Dragoș Pandele simplu purtător de cuvânt la Casa de Cultură (2002-2006), după care s-a dedicat unei afaceri personale, de organizare spectacole, Proiect Racursi SRL, firmă radiată în februarie 2014. Conform site-ului Ministerului de Finanțe, societatea a depus bilanț contabil numai în anul 2011, și atunci cu zero lei cifră de afaceri, deși s-a înființat în 2007.
Primăria Sibiu contrazice cuplul Sigartău-Pandele
Însă dovada oficială a imposturii a venit, la solicitarea Ziarului de Bacău, chiar de la Primăria Sibiu: „Vă comunicăm faptul că nici Primăria Municipiului Sibiu și nici Asociația Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 NU au avut nici o relație de colaborare sau contractuală cu domnul Dragoș Pandele cu privire la organizarea și/sau atragerea de fonduri pentru derularea proiectului «Sibiu, Capitală Culturală Europeană 2007»”.
Răspunsul nu lasă loc de comentarii, dar ridică noi întrebări. Cum a fost posibil ca un astfel de personaj să participe la evenimente oficiale organizate de Primăria Bacău și chiar să se implice în conducerea unui festival pe care s-au cheltuit 1,8 milioane de lei de la buget? Ce s-a întâmplat în interiorul instituției, astfel încât un jurnalist de la Adevărul să consemneze limpede că Dragoș Pandele a fost manager de proiect la Theaterstock și chiar a avut birou în teatru, deși oficial se neagă această situație?
„Managerul de proiect Dragoş Pandele a soluţionat cu maximă promptitudine micile conflicte, inerentele dispute, certurile gata-gata să se declanşeze. Iar dacă nu a putut să le găsească rezolvarea pentru moment căci aceasta îi depăşea competenţele a ştiut să managerizeze cu calm şi amabilitate crizele de nervi ce păreau că vor izbucni. Mai toată lumea plecând împăcată din biroul său.” (sursa: Adevărul)
De altfel, lipsa de experiență a cuplului Sigartău-Pandele a avut ca efect eșecul organizării Festivalului Theaterstock, al cărui program, după calculele noastre, a fost modificat pe parcurs în proporție mai mare de 60%.
La masă cu impostorii
Oficiali din Primăria și Consiliul Local au declarat pentru Ziarul de Bacău faptul că nu l-au cunoscut pe Dragoș Pandele înainte de instalarea Ancăi Sigartău în fruntea teatrului și s-au trezit cu el din senin la evenimentele oficiale, adus de noul manager.
Unul dintre susținătorii entuziaști ai acțiunilor conducerii Teatrului Municipal Bacovia este chiar viceprimarul Radu Ababei, cel care are în subordine această instituție.
„Nu am avut nicio treabă cu Dragoș Pandele, eu l-am cunoscut după ce doamna Anca Sigartău a câștigat concursul. Am participat la o conferință de presă în care ea l-a prezentat ca asistent personal. Sincer, nu pot să mă duc eu la teatru să văd dacă are Pandele birou, e treaba Ancăi Sigartău, dumneaei e manager și știe cum să aranjeze lucrurile în teatru. Teatrul este autonom. Peste tot, Pandele a fost împreună cu Anca Sigartău, ca asistent personal. Legea îi permite, asta este”, afirmă Radu Ababei.
Viceprimarul Bacăului este el însuși adeptul unui astfel de voluntariat și crede că Pandele, deși nu e angajat al instituției, poate purta negocieri pe bani publici: „El negociază… dar important este cine semnează, nu cine negociază. Și eu, în Primărie, dacă-mi dau seama că nu sunt competent pe un domeniu, pot să-mi iau pe cine doresc eu să mă consilieze, numai că, în momentul în care semnez, îmi asum întreaga răspundere. Poate negocia în numele meu, dacă-i dau delegație, dar îmi asum și chestia asta. Dar teoretic, pentru că practic nu cred că aș fi în stare să fac chestia asta”.
Ilie Bîrzu, consilier local și lider al aleșilor liberali din Consiliul Local, spune că nu a auzit înainte de Dragoș Pandele, dar că cineva i l-a prezentat insistent drept un personaj implicat în proiectul de la Sibiu. „Au fost discuții între noi, colegii, au fost unii care îl susțineau, pentru că a realizat ceva atât de important ca proiectul „Sibiu, capitală culturală europeană”, afirmă Bîrzu. El susține că nu poate preciza cine anume a insistat cu lauda lui Pandele, dar admite că au fost unii oameni de cultură care i-au spus că personajul respectiv minte.
Radu Ababei și Ilie Bîrzu au făcut parte din comisia de concurs pentru postul de director al teatrului. De altfel, din aceeași comisie a făcut parte și Maia Morgenstern, care a obținut ulterior o felie consistentă din evenimentele și bugetul Theaterstock.
Întrebări și suspiciuni
Am adresat conducerii Teatrului Bacovia mai multe întrebări legate de cheltuirea celor 1,8 milioane de lei, dar nu am primit răspuns nici în termenul legal, nici după. Am revenit, conform Legii 544/2001, a liberului acces la informațiile publice, cu o plângere administrativă. Dacă nici acest demers nu va avea succes, ne vom adresa instanței de judecată.
Nici până la această oră, pe site-ul teatrului nu au fost postate declarațiile de avere și interese ale directoarei Anca Sigartău.
Ziarul de Bacău a solicitat punctul de vedere al echipei Ancăi Sigartău – Dragoș Pandele, dar până această oră cei doi nu au răspuns cererii.
daniel a zis
mai bine o parte din banii mergeau spre finalizarea Spitalului Municipal !
Mihaela a zis
Rusine ca pentru niste chestiuni minore ,incercati sa aruncati cu noroi in niste oameni care au reusit sa scoata la lumina orasul intr-o perioada cand nu se intampla mai nimic, ca bacauanii si vizitatorii au avut niste satisfactii spirituale unice sau foarte rare,in orice caz,ca au fost atrasi la manifestatii teatrale chiar si cei pentru care „trilulilu „,berea si semintele reprezinta bucuria suprema.Cum puteti aprecia astfel activitatea Ancai Sigartau? Si cu ce va deranjeaza ca a apelat la un consilier personal pentru organizare? Pur si simplu sunteti jenanti si va meritati soart,mai mult ,va compromiteti total!
Ziarul de Bacau a zis
Doamna Mihaela, impostura și 1,8 milioane de lei nejustificati nu sunt „chestiuni minore”, oricat de multe satisfactii ati fi avut la Theaterstock.
Doru a zis
Postacii au iesit la atac, dar deja zornaie cătușele. Pentru banii astia oare cat sa fie pedeapsa?
Lumi a zis
Au cheltuit bani publici! Trebuie justificati OBLIGATORIU!
eu a zis
Aseara am pus un comentariu avand o forma mai umana, pe blogul postacului de casa al minunatei caricaturi de la teatrul doamna Ancuta Sigartau! Bineinteles ca fripturistul nu a binevoit sa posteze comentariul! Spuneam ca este un paradox, cum a reusit cucoana sa spuna ca susaneaua va fi finantata din fonduri europene, si o gramada de consilieri s-au ingramadit sa voteze, apoi unii au disimulat suma de 15 miliarde in rectificarea de buget pe care aceeasi necunoscatori au aprobat-o! Iar dupa toate acestea, aceeasi madam cu tupeu maxim mai cere 3 miliarde si aceeasi consilieri aproba totul! Acum pentru ca nu a aparut acolo voi spune in felul urmator:
Numita Anca Sigartau a comis infractiunea de inselaciune in dauna Consiliului Local Bacau, impreuna cu initiatorii de proiect si intreaga lor echipa de sustinatori! Deci se pregatesc de campanie electorala!!!
Corbu a zis
Cine nu munceste, nu greseste. Mai ales cand a fost un timp scurt si atat nebunie. Dar unii fac, altii doar comenteaza de frustati ca nu au facut nimic in viata. Dar poate asa mai aude si lumea de ei, cad se cearta cu cineva important. In acel articol mentionat din Adevarul, de asemena se spune „. Din păcate, nici Anca Sigartău, nici Dragoş Pandele nu au putut stopa crizele de personalitate şi încatenarea în orgolios şi găunos provincialism ale unor „localnici” nu prea dornici de schimbare cărora presa locală le-a oferit, nu din cale afară de înţelept, un spaţiu editorial nemeritat.”.
Ionel a zis
De unde a mai „aparut” si acest Tiberiu Serban, fratele fostului prefect – Claudiu Serban? Mare specialist in arta, in esenta un semianalfabet zarzavaragiu, arogant si plin de ifose. Habar nu are ce e cu el si de unde a aparut!
Actorul a zis
Tiberiu Serban a fost adus in teatru de Lenus Parascan.
Lenus vrea ca toti sefi din teatru sa-i joace ia pe degete.
Dutzu n-a stat sal joace pe degete si ea a uneltit sa vina in locul ei fratele prefectului. Gazdaru stie mai multe daca o sa vreie sa vorbeasca