• un program finanțat de Banca Mondială a fost ignorat multă vreme de primari, pentru că ei trebuiau să achite 30% din salariile celor angajați • acum au aflat că pe timp de iarnă salariile vor fi plătite integral de AJOFM și dau năvală să creeze noi locuri de muncă
Prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău se derulează un program finanțat în totalitate de Banca Mondială prin care șomerii aflați în căutarea unui loc de muncă vor fi încadrați temporar. Programul se adresează în special celor de la țară, unde rata șomajului este ridicată, iar posibilitățile de angajare foarte reduse. Pînă de curînd, mai toți primarii au ignorat oferta de a angaja șomerii, pentru că doar 70% din salariile acestora erau suportate de la bugetul de șomaj, iar restul banilor trebuia să-i dea primăria. Primarii s-au plîns că nu au bani și au lăsat lucrurile baltă. Acum, însă, cînd au auzit că pe timp de iarnă lefurile celor angajați vor fi plătite integral de AJOFM, și -au adus aminte de șomeri.
Primăria din Corbasca a bătut deja palma cu reprezentanții Agenției pentru angagarea a 84 de oameni, din care 65 în lucrări de refacere a infrastructurii. Alte șapte primării s-au arătat interesate să fie cooptate în program. Este vorba de cea din comuna Tamași și Berzunți, fiecare dorind să angajeze 40 de șomeri, Valea Seacă, Moinești și Comănești doresc să ofere servicii fiecare la cîte 90 de persoane. În horă s-a prins pînă la urmă și primăria din Podu Turcului, care a fost înștiințată în vară de acest program, dar a fost înlocuită cu primăria din Sascut, pentru că nu a prezentat documentația necesară.
Primăria din Vultureni a emis cea mai consistentă ofertă de angajare, aceasra dorind să cuprindă în program 300 de persoane. „Momentan se lucrează la întocmirea listelor nominale cu șomerii care vor fi prinși în program. În cele 16 sate ale comunei avem 387 de șomeri, iar cei mai mulți sînt tineri familiști sau nefamiliști. Ne-am propus ca 76 dintre ei să muncească la îngrijirea bătrînilor din comună, iar 224 pentru refacerea infrastructurii. Comuna noastră are o suprafață de 72,8 kilometri pătrați și 28 de km de drumuri comunale trebuie terasați. Mai sînt de săpat șanțuri, de amenajat albia pîriului Berhești, de săpat canale de scurgere pentru pîraiele de pe dealuri, de plantat puieți de salcîm în primăvară și alte treburi gospodărești”, ne-a declarat Neculai Aileni, primarul comunei Vultureni. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns