Luni 1 Martie, prima zi de primăvară în calendare și poate în sufletele oamenilor. Un pic de soare printre nori, aglomerație veselă și zgomotoasă în centrul municipiului. Pasajele pietonale sînt pline, ca-n fiecare an, de tarabele cu mărțișoare, bibelouri ieftine și flori artificiale ori naturale. Printre sutele de potențiali cumpărători plimbîndu-se nehotărîți, hoții de buzunare caută discret noi victime. Voluntari de la diversele organizații umanitare care adună fonduri s-au așezat strategic la ieșirile pasajelor, sperînd la o zi prolifică.
Oferta micilor obiecte tradițional împodobite cu șnur alb-roșu e destul de largă. Pentru sume între 5000 si 40.000 de lei poți cumpăra figurine sau bibelouri miniaturale din sticlă, imitații de pandantive din plastic cu forme mai mult sau mai puțin futuriste, fluturi, clepsidre, flori nemuritoare, felicitări. Florile naturale variază de la 10.000 de lei ghioceii, la 40.000 lei buchetul de garoafe; în piața centrală gasești și aranjamente mai pretențioase, trandafiri pentru 200.000, crizanteme olandeze la 150.000 sau chiar orhidee la 500.000 lei.
După 30 de ani de muncă la Aerostar, Sorin Săilă, 56 de ani, a ajuns să vîndă mărțișoare. De trei ani de zile aduce din Iași marfa pe care o expune la început de martie în pasajul situat vizavi de magazinul Luceafărul. În zilele bune cîștigă pîna la un milion pe zi, dar se plange de taxele pe care este nevoit să le plătească primăriei: „pe langă taxa pentru spațiu, trebuie să platim 500.000 taxă de sponsorizare; păi, e taxă sau sponsorizare? De fapt, o fi pentru clubul de fotbal”, spune omul, resemnat.
Un alt comerciant, cu taraba în pasajul Revoluției, a venit tocmai din Sinaia cu buchete de flori nemuritoare pe care le-a aranjat cu mîna lui. „Nu cîștig prea mult, lumea cumpără așa ceva mai mult înainte de 8 Martie. Și apoi mai sunt taxele, trenul și gazda unde stau”, comentează florarul Marius Moga. Laura Dumitrașcu vinde și ea mărțișoare alături. Unele sînt facute de ea, altele, aduse de la o firmă din București. „Mai căutate sînt cele realizate manual. Din astea vînd și o sută pe zi” spune femeia, care, în afara zilelor acestea de sărbătoare, cînd își ia concediu, este angajată a Romtelecom.
Vorbesc și cîtorva din numeroșii cumpărători care se învart îndelung printre oferte. Daniel Diaconu, elev în clasa a cincea, a cumpărat zece mărțișoare; „pentru gagici”, îmi explică amuzat.
Varvara Loșa și-a luat la cumpărături și copilul de șapte-opt luni. „Mărțișoarele par mai ieftine decît în anii trecuți. Unele sînt destul de frumoase”, consideră femeia de 31 de ani. Roxana Cîtea, de 28 de ani, agent imobiliar, nu e foarte mulțumită de oferta tărăbiștilor. „Unele sînt chiar de prost-gust. E destul de greu de ales ceva drăguț. Personal, le prefer pe cele clasice”, comentează ea.
Interesant e faptul că, în piața centrală, nu prea se simte atmosfera de 1 Martie. Acolo poți vedea doar una-doua tarabe cu mărțișoare, discret plasate la etaj, printre țăranii cu legume sau produse apicole. Doar flori se găsesc din belșug, unele extrem de scumpe.
Dincolo de febra ce cuprinde Bacăul într-o astfel de zi, se simte totuși o ușoară și tristă degradare a sărbătorii. Prinși de grijile cotidiene sau apăsați de probleme financiare, unii oameni uită să se mai bucure de venirea primăverii sau să facă persoanelor dragi bucurii simple, precum cea de-a dărui un mărțișor. (Alin LEANCA)
Lasă un răspuns