• declară Laurențiu Neacșu, maestru emerit al sportului
RADIOAMATORISM: Dacă nu este vorba de fotbal, handbal, baschet, box, tenis sau atletism, ca să dăm exemplu de cîteva dintre cele mai urmărite sporturi, lumea privește în general cu dezinteres o disciplină precum radioamatorismul. Este un sport fără spectatori și fără susținători însă cine are răbdare să-i pătrundă tainele descoperă că poate fi la fel de spectaculos ca Formula 1, ca baschetul, ca fotbalul.
Duminica trecută, echipa de radioamatori de la Aerostar formată și condusă de inginerul Laurențiu Neacșu a doborît recordul de legături radio, prin telegrafie, realizat vreodată la acest club. Au fost 506 legături în cinci benzi de unde scurte care totalizează un punctaj de peste 416.000, greu de atins și pentru stațiile radio cu echipament performant, dar pentru una de-a noastră, cu echipament pe care nemții, spre exemplu, îl țin de zeci de ani în muzee. Românul poate face însă bici din nisip și acesta chiar pocnește, așa cum s-a dovedit și la Campionatele Internaționale de Unde Scurte ale României de pe 31 august și 1 septembrie.
Durata intrinsecă a competiției a fost de 24 de ore însă aceasta a fost pregătită în săptămîni de muncă asiduă, de reglare a antenelor, de punere la punct a aparaturii, de nopți nedormite etc.
Echipa lui Laurențiu Neacșu, din care au mai făcut parte Petrică Stolnicu, Emil Popescu, Eugen Asofiei (operatori), Sebastian Jitaru, Florin Radu, Claudiu Antal și Vasile Cilă (pregătire tehnică), a stabilit legături cu stații din țări exotice, precum Nioue (în Polinezia), Tonga, Fidji, sau cu altele cu nume cunoscute dar situate la distanțe mari de Rom+nia: Noua Zeelandă, Australia, Argentina, Brazilia, SUA, Canada, Coreea, Japonia, Turkmenistan, Kazahstan etc.
„Avem șanse mari să prindem o medalie, chit că am lucrat efectiv doar 20 de ore din cele 24 deoarece am cedat în fața oboselii. Eu sînt mulțumit în mare parte și aștept cu nerăbdare rezultatele și confirmarea așteptărilor. Oricum, mai durează pînă se completează fișele, pînă se adună la un loc etc. După calculele mele acest lucru se va întîmpla la iarnă, cel mai devreme în decembrie”, spune Laurențiu Neacșu.
Ajuns la 33 de ani de experiență în domeniu, Laurențiu Neacșu, maestru emerit al sportului, printre foarte puținii din Bacău, nu a fost recompensat în nici un fel pentru ultimele patru dintre cele peste 15 medalii cucerite la competițiile din calendarul internațional. Spre exemplu, la Campionatele Internaționale ale Italiei, din 1990, a fost medaliat cu bronz dar, mai important, este că a intrat în topul primilor zece din lume prin performanțele sale. „Am fost extraordinar de bucuros că mulți operatori m-au contactat pe numele mic și nu pe indicativul stației. Este o mare recompensă pentru mine. Radioamatorismul este sportul cel mai palpitant. Îți trebuie foarte multă intuiție, ținînd cont și de condițiile meteo și de electricitatea din atmosferă, să prinzi o legătură viabilă cu o altă stație. Este ca la război. Trebuie să iei decizia corectă într-o fracțiune de secundă. Esența acestui sport rămîne limbajul morse, unul de o mare subtilitate și care îți poate aduce satisfacții enorme. Te face să uiți de oboseală și de nevoile zilnice și îți aduci aminte de tine cînd te avertizează organismul că nu te mai suportă prea mult”, conchide Neacșu. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns