Mai multe persoane fizice si agenti economici din municipiul Bacau au ales, anul acesta, sa redevina clientii CET-ului, solicitind rebransarea totala sau partiala la sistemul de termoficare. Dupa ce au renuntat la serviciile CET-ului din diferite motive, preferind sa se incalzeasca cu ajutorul aragazelor sau al resourilor, tot mai multi bacauani au decis in ultimii ani sa solicite rebransarea totala sau partiala la sistemul de termoficare. „Cred ca principalul motiv il reprezinta calitatea serviciilor oferite de societatea noastra, rebransarea fiind executata de angajatii CET”, a spus Iulian Stoican, seful Serviciului de Termoficare din cadrul CET Bacau. In unele cazuri lucrarile de rebransare sint mai complexe din cauza problemelor existente la instalatiile apartamentelor si necesita un volum mare de munca. Stoican crede ca numarul cererilor de rebransare va creste, bacauanii renuntind sa-si incalzeasca locuintele cu ajutorul centralelor termice din cauza scumpirii pretului la gaze naturale.
Care este cauza?
Bacauanii care redevin clientii CET Bacau sint in general persoane care si-au debransat toate sau o parte din calorifere, ingrijorati ca nu vor mai putea suporta facturile mari la intretinere. Intre timp insa, dupa citeva ierni friguroase si dupa ce in oras s-au efectuat lucrari de contorizare aproape in totalitate a retelelor de energie termica, bacauanii realizeaza ca cea mai buna afacere ramine sistemul public centralizat. In Bacau, pretul local de facturare a caldurii s-a mentinut la 137 lei pe gigacalorie. In plus, nu trebuie neglijat pretul gazelor naturale, care se modifica mereu, ceea ce face ca factura pentru incalzire sa creasca de la un an la altul.
Preturile CET, expuse la avizier
La sediul Asociatiei de proprietari „Calugareni Nord” locatarii au ocazia sa consulte la avizier lista de preturi practicate de CET Bacau pentru debransare/rebransare in sistemul centralizat. Proprietarii de apartamente sint informati ca debransarea unui singur calorifer costa 36,80 lei; reintregirea circuitului pe partea de incalzire baie (sudare) ajunge 95,10 lei. De asemenea, reintregirea circuitului de incalzire la baie, cu teava multistrat se face contra sumei de 209,17 lei, iar rebransarea sistemului de incalzire cu teava si stuturi filetate costa 129,34 lei. Conform anuntului CET, busonarea unei bucati de racord ACM este 21,06 lei.
Pretul caldurii „i-a rupt” pe centralisti
Unii „centralisti” recunosc, chiar daca cu jumatate de gura, ca i-a rupt pretul caldurii iarna trecuta. „La mine pe scara, vecinii care au centrala de apartament au platit la gaze chiar mai mult decit au dat cei fara repartitoare (inclusiv celelalte utilitati)”, afirma Relu Tudorache din Bacau. Problema cu „moda centralelor” este ca vine si trece. Asa se intimpla in momentul de fata si cu bacauanii care, pe vremuri, au decis sa nu mai primeasca apa calda si/sau caldura in sistem centralizat, cautind solutii alternative (de la boiler pina la centralele termice). „Nu mai e nici o afacere sa ai centrala in conditiile in care pretul gazelor creste continuu. Eu cred sincer ca solutia pentru un om cu venit mic si mediu care are acum centrala e ori sa se rebranseze, ori sa se mute la tara, unde sa se incalzeasca pe lemne”, spune Mariana Vinatoru, din Bacau.
Ce spune legea?
Debransarea consumatorilor de la retelele centralizate de furnizare a energiei este un drept pe care legislatia nu-l poate suprima si pe care nici noua lege a energiei termice nu il interzice. Legea nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica, prevede ca „orice consumator de energie termica – inteles ca persoana fizica sau juridica ce utilizeaza energie termica in scop propriu prin instalatiile proprii, va avea dreptul de a solicita deconectarea de la reteaua publica de alimentare cu energie termica, in temeiul articolului 30 din lege”. Masura face parte din cele destinate protectiei consumatorilor de energie termica, similare normelor europene in domeniu. Totusi, cei care vor sa se debranseze trebuie sa obtina acordul vecinilor de apartament, atit cei de pe orizontala, cit si de pe verticala, precum si acordul scris al asociatiei de proprietari, sub forma de hotarire a adunarii generale. Ei au, de asemenea, obligatia de a anunta furnizorul in scris, cu cel putin 30 de zile inainte de debransare. Furnizorul trebuie sa verifice indeplinirea conditiilor si sa efectueze debransarea in maximum 45 de zile de la primirea solicitarii. Cheltuielile operatiunii sunt suportate de solicitant. Administratorii asociatiilor de proprietari din municipiul Bacau considera ca cetatenii trebuie sa opteze liber pentru metoda de incalzire dorita, in functie de nevoile, programul si bugetul familiei si se opun incercarilor de a denatura textul legislativ pentru a proteja interesele furnizorului.
popa a zis
vrajeala!!!!!!!!!!!!!!!
wasp a zis
la 3 camere +aragaz+apa calda in cea mai friguroasa luna -ian-feb 2008 am platit gaz 260 ron! Cei bransati la cet{vecin] pt aceleasi „servicii”–620 ron!!! ZdBc-de ce mintiti in halul asta? Doar nu-i campanie electorala! INteresele cui slujiti? ALE primariei lui Stava care ramane fara CET pt ca tot mai multi se debranseaza si astfel moare CET-ul? Nu mai pot fi furati bani de acolo ? Aia de cogenerare careia Stava i-a pierdut mentenanta ramane in aer–s-a vazut ca e o investitie proasta? Mai bine baga bani primaria in conducte apa +reabilit retea caldura ! Va faceti de kk si voi si edilul vostru !
arxn a zis
mare minciuna! Vreti si voi sa salvati cet-ul care e in faliment?-cu toate investitiile suspecte ale edililor???
Gabi a zis
Trebuia bagat articolul asta cu un mic p incercuit: publicitate! Chiar si asa este falsa! Se stie, este cvasi-demonstrat ca eficienta unei centrale de apartament este mult superioara celei de cartier/CET sau aiurea…Iar chestia cu debransatul e alta magarie! Adica au monopol pe debransat , mai pun si preturi prohibitive care sa descurajeze pe cei care nu-i mai vor. Cand mi-am pus centrala , cei de la Gaze au zis ca trebuie sa fie o companie acreditata pe acest segment si am gasit cel putin zece… dupa care m-am oprit din cautare…La CET nu s-a auzit de asa ceva? In schimb am auzit de salarii enorme care se practica pe acolo! Rusine! La munca, nu la intins mana! Hotilor!
sa fim rationali a zis
daca pretul gazelor va creste in ritmul alarmant din ultimii ani, nu prea cred ca centralistii vor face fata. in plus, CET-ul produce acum in principal energie electrica si secundar agent termic, adica eficienta e dubla, ca sa spun asa. chestia e ca au multe pierderi, datorita conductelor vechi. apoi, datorita faptului ca mult s-au debransat, eficienta sistemului a scazut din cauza ca pierderile se impart intre mai putini beneficiari. totusi, solutia cea mai buna pentru marea majoritate va fi tot CET-ul, desi unii vor putea opta si pentru alte modalitati de incalzire, asa e si normal, fiecare trebuie sa aiba libertatea de alegere.
dixit a zis
am centrala din 2004 si cel mai mult am platit acum 2 ani cand a fost ff.frig in iarna 1.760.000 lei luna ianuarie dar de banii astia mi-am produs si 8 mc. de apa calda ! Ultima factura pe iunie 2008 a fost 29 lei pentru 7 mc. apa calda si aragaz.Cei de pe scara fara centrala au platit 9 lei de pers.la asociatie pentru gaz.La 3 pers. cat suntem as fi dat 9 x 3 =27 lei numai aragazul! Practi rezulta ca mi-am incalzit 7 mc.apa calda cu 2 lei ! Trageti dvs. singuri concluziile…
wasp-lu sa fim rationali a zis
ai centrala? fii tu rational ,si nu lingau al edilului-sef; ori poate chiar tu esti unul din cei de la CET,care va muri de foame pt ca nu mai ai pe cine pacali,prosti… rusine rationala i-ti doresc !!!!sictir…
andyleu a zis
Cel mai prost articol care l-am citit in ultimul timp. Chiar credeti ca mai pacaliti pe cineva cu prostiile astea. Pretul pe care il plateste o familie care are centrala nu e la nici jumatate din cat plateste o familie bransata la CET. La fel e si cu apa. Indice de corectie peste cantitatea de apa inregistrata de apometrul din casa. E furt pe fata. Ar trebui sa platesti cat consumi nu cat vor smecherii de la regii. Acum am mai auzit ceva cu schimbarea modului de calcul la pretul gazului. Alta hotie. Sa nu stie tot poporul cat trebuie sa plateasca au mai aranjat ei ceva. Mai degraba ati inventa alte articole. Un subiect e cat de greu se misca lucrarile in orasul asta si ca niciodata nu se fac cum trebuie pana la capat.
instalatoru a zis
Un articol rusinos!!! Mai bine imi fac sobe cu lemne in casa decat la CET. Mi-au luat pe debransare 350 RON. Nu e de mirare ca pierd clienti pe zi ce trece. Cine sa mai plateasca tunurile care se dau acolo?
stefan a zis
Exista si occident sistemul de incalzire centralizata dar totul e facut cu cap si functioneaza mai eficient ca centralele proprii,numai ca la noi se vinde cioara vopsita.Treaba de 2 lei cet-ul ala.