Unitatea militară de la Itești, cunoscută sub denumirea de Depozitul de muniții și armanent al Garnizoanei Bacău, a fost desființată de la începutul acestei luni. Operațiunea, desfășurată în cel mai mare secret, a dus la disponibilizarea a peste o sută de persoane, cadre militare și civile, care, fie și-au găsit slujbe în altă parte, fie au optat pentru alte structuri din cadrul Ministerului Apărării Naționale. La înființarea unității, în 1940, UM 1538 avea drept obiectiv principal asigurarea unităților și marilor unități militare cu materiale și tehnică suplimentară de geniu și artilerie, pentru desfășurarea activităților militare. Nu se cunosc date despre modul în care vor fi evaluate și valorificate spațiile destul de numeroase din care a fost dislocată unitatea. Se pare că în aceste zile se decide soarta lor, pentru că unitatea, sau ce-a mai rămas din ea, este vizitată de ofițeri de la București care fac toate operațiunile necesare preluării bunurilor existente în depozite.
De altfel, majoritatea armelor și munițiilor păstrate în depozit au fost redistribuite deja la alte unități militare din Garnizoana Bacău sau în afara ei. Aproximativ o sută de cadre militare și personal civil s-au reorientat către alte domenii. Un număr de 60 de persoane au optat pentru alte structuri ale armatei, iar restul s-au reorientat spre domenii civile. În unitate a mai rămas un nucleu care asigură paza obiectivelor și a bunurilor care mai există încă nepreluate de alte unități.
Desființarea Depozitului de muniție de la Itești s-a făcut în urma aceluiași program de reorganizare a efectivelor și unităților militare, pe baza programului de preaderare la structurile euroatlantice. De altfel, măsurile de restructurare a unităților militare au fost anunțate încă din vara anului trecut de generalul Mihail Popescu, șeful Statului Major General al Armatei Române, la o inspecție efectuată în Garnizoana Bacău. Generalul a declarat atunci că „unitățile militare din Garnizoana Bacău vor fi reorganizate, iar unele chiar desființate, ceea ce va prespune renunțarea la cadre militare”, fără să facă referiri la vreo unitate anume. Cu aceeași ocazie, el a precizat că „toate aceste restructurări au ca scop realizarea unor structuri militare cu operaționabilitate sporită, în conformitate cu cerințele de integrare în NATO”. După vizita generalului, în garnizoana Bacău au avut loc restructurări în urma cărora au fost disponibilizate cîteva sute de cadre militare. Prima victimă a acestor reorganizări a fost Școala de Ofițeri în Rezervă desființată la aceeași dată: 1 noiembrie. Depozitul de muniții și armament este ce-a de-a doua unitate militară desființată în decursul acestei luni. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns