– arderile necontrolate pot distruge case și terenuri deja cultivate – cei care dau foc terenurilor riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei
Ramona IONESCU
Curățenia de primăvară făcută de băcăuani pe miriști, islazuri, în apropierea pădurilor, livezilor și viilor, îi pune în gardă pe pompierii băcăuani. Având experiența anilor trecuți, pompierii se așteaptă la incendierea voluntară a suprafețelor agricole, metodă preferată de agricultori pentru a curăța terenurile de resturi vegetale. Pentru a evita producerea unor dezastre naturale, dar și pierderi de vieți omenești, pompierii reamintesc faptul că arderile controlate se fac doar cu autorizație de foc.
„Nerespectarea acestor reguli se pedepsește în conformitate cu art. 1, alin. 3, lit. r şi s, din H.G.R. nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru a împiedica extinderea flăcărilor la vecinătăți se sancționează contravențional cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei”, a declarat lt. Andrei Grecu, ofițer de relații publice în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău. În anul 2012, în județul Bacău, s-au înregistrat 541 de incendii de vegetație uscată. Principala cauză a acestor incendii o constituie utilizarea focului deschis.
Lasă un răspuns