În total au ars 50 hectare de pădure. Vântul a alimentat focul timp de o săptămână. Suprafața afectată de incendiu a fost întinsă, iar pompierii au mers pe jos kilometri întregi până la focarele existente. Hectare de pădure aflate în proprietatea statului sau deținute de localnici au ars până în temelii.
Ramona IONESCU
O săptămână întreagă au ars zeci de hectare de pădure situate în comunele băcăuane Asău și Agăș. Ultima misiune a pompierilor s-a desfășurat în punctul Târsogul Mare, din comuna Agăș. Cu un ultim efort, peste 20 de pompieri au intervenit cu trei autospeciale, reușind să stingă focarele existente. „Incendiul a afectat aproximativ 47 hectare de pădure – a declarat lt. Andrei Grecu, ofițer de relații publice în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău -, misiunea fiind îngreunată din cauza terenului greu accesibil. Echipele de intervenție au mers pe jos zilnic câte patru kilometri, iar intervenția a fost cu atât mai dificilă cu cât în zona în care s-a produs incendiul erau frecvente intensificări ale vântului și nu existau surse de apă”. Muniția rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare, a constituit o altă problemă. Pirotehniștii chemați la fața locului au verificat zeci de hectare de pădure și au descoperit 24 cartușe calibrul 7,92 mm și cinci tuburi cartușe cal. 7,92 mm. Muniția a fost ridicată, transportată și depozitată la sediul ISU Bacău în vederea distrugerii. La acțiunile de stingere a incendiului din comuna Agăș au participat 50 de angajați din cadrul Ocolului Silvic Comănești și zece voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Agăș.
La Asău au ars peste 20 hectare de pădure
Peste 50 de pompieri s-au luptat cu focul în satul Straja, din comuna Asău. Demersurilor făcute de pompieri, li s-au alăturat pădurari de la Ocolului Silvic Comănești și membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Asău. „S-a acționat pentru localizarea și stingerea incendiului cu ajutorul vermorelelor și prin realizarea unei fâșii de protecție perimetrală a zonei incendiate – a declarat lt. Andrei Grecu, ofițer de relații publice în cadrul ISU Bacău. Intervenția a fost îngreunată din cauza terenului greu accesibil și a lipsei surselor de apă din zonă”. Pompierii care au participat la misiuni spun că la Asău au ars aproximativ 23 hectare de plantație mixtă (foioase și conifere). După ce s-au asigurat că focarele de incendiu au fost stinse, echipajele de intervenție s-au retras în subunități.
Lasă un răspuns