Compania Regioanlă de Apă Bacău (CRAB) a semnat, la sfârșitul săptămânii trecute, contractele de lucrări CL 3 și CL 4 (din totalul de șapte) din proiectul major de investiții „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bacău”. Evenimentul a avut loc în aceeași zi la Dărmănești și la Târgu Ocna, în prezența președintelui Consiliului Județean, Dragoș Benea, a primarilor celor două orașe, Constantin Spiridon și Ștefan Șilochi, a mai multor reprezentanți ai autorităților județene și a unor parlamentari, a consilierilor locali, a ziariștilor și, evident, a reprezentanților firmelor care vor executa lucrările de construcții – Coniz Romarg, Dasricom și Transcarpat (lucrări în Buhuși, Moinești și Dărmănești) și Construcții Erbașu (în Bacău și Târgu Ocna).
Valoarea celor două contracte ajunge la aproape 61 de milioane de lei în cazul contractului „Extinderea infrastructurii de canalizare a în Bacău și Târgu Ocna” și la peste 56 de milioane de lei în contractele „Extindere infrastructură rețea de distribuție a apei în Buhuși și Moinești” și „Extinderea infrastructurii de canalizare în Dărmănești”, ambele fără TVA.
„Totul, în cazul acestui proiect – a spus Dragoș Benea – a început în anul 2010, când împreună cu Primăria Bacău am înființat CRAB și Asociața de Dezvoltare Intercomunitară Bacău. Am făcut un masterplan pentru întregul județ pe Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu – Axa 1, de circa 120 de milioane de euro, pentru investiții, între altele, în Bacău, Dărmănești, Buhuși și Târgu Ocna. Sunt mai multe pachete de lucrări, unele deja începute, altele în etapa semnării contractelor, iar unele încă în instanță pe motive de contenstații.”
Valoarea totală a proiectului finanțat prin POS Mediu este de peste 501 milioane de lei, fără TVA. Proiectul a fost necesar pentru atingerea obiectivelor Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, pentru următorii 30 de ani. Investițiile au fot împărțite pe etape, iar cele din prezent fac parte din prima etapă a masterplanului, care se adresează aglomerărilor urbane de peste 10.000 de locuitori. Până în anul 2018 vor intra în execuție și lucrările pentru localitățile cu 2.000 până la 10.000 de locuitori.
Obiectivul principal al proiectului este creșterea gradului de conectare a populației cu servicii de alimentare cu apă și canalizare până la 90% din localitățile incluse. În proiect sunt cuprinse șapte contracte de lucrări, două semnate la Dărmănești și Târgu Ocna acum trei zile, celelalte fiind pentru construire sau reabilitare de stații de epurare a apelor uzate în Bacău, Moinești, Buhuși, Dărmănești și Târgu Ocna, extinderea infrastructurii de canalizare în Buhuși și Moinești și reabilitarea stației de alimentare Cărăboaia.
Lucrările din contractele abia semnate trebuie finalizate în septembrie 2016. În Bacău și Târgu Ocna este vorba de 70 km de rețele de canalizare și 26 de stații de pompare. În Dărmănești, sunt lucrări pentru extinderea rețelei de canalizare pe aproape 55 km, în Moinești și Buhuși pentru extinderea rețelelor de apă pe mai mult de 3,5 km în Moinești și aproape 6,3 km în Buhuși.
„Eu sper să ne vedem, în scurt timp, și la finalizarea contractului de lucrări la stația de epurare din Dărmănești – a spus Răzvan Găină, directorul general al CRAB, fără care extinderea rețelei de canalizare nu și-ar avea rost. Și sper și ca în august-septembrie 2015 să fim la recepția finală.”
Emanuel a zis
O intrebare de fapt (nu un comentariu): stiu ca pe 04.12.2014, era termenul pentru finalizarea statiei de epurare din Buhusi, dar nu vad in presa anuntul ca s-ar fi finaluzat, s-a prelungit termenul?