Inspectoratul Școlar Județean Bacău va organiza, în această perioadă, simulările la examenele naționale 2024, în baza Ordinului Ministrului Educației 6.760/2023. Subiectele la aceste simulări vor fi transmise în fiecare zi de testare, conform calendarului de organizare, de către Ministerul Educației și sunt unice la nivel național. Luni, 5 februarie, are loc simularea primei probe a Evaluării Naționale. Pentru Bacalaureat, simularea va fi în luna martie.
Primii care intră în examen sunt elevii de clasa a VIII-a, care vor susține simularea Evaluării Naționale conform următorului calendar:
- 5 februarie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă
- 6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă
- 7 februarie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor.
La nivelul județului Bacău sunt așteptați să participe la această simulare cei 5.633 de elevi, înscriși în acest an școlar în clasa a VIII-a.
Lucrările elevilor care susțin simulările examenelor naționale vor fi scanate, la sfârșitul probei scrise, în sala de examen și în prezența candidaților, fiind apoi încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți, iar secretizarea lucrării se va face automat, în momentul încărcării, potrivit ghidului transmis de Ministerului Educației. În acest sens, toți membrii din comisiile județene de examen au fost deja instruiți cu privire la implementarea acestui proces, introdus pentru a elimina birocrația aferentă (borderourile individuale de notare, precum și cele finale vor fi generate automat, odată cu finalizarea evaluării), pentru a se reduce substanțial timpul de lucru destinat evaluării, dar și riscul erorii umane în privința calculului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator în vederea afișării rezultatelor.
În plus, de pe această platformă, lucrările vor fi putea fi repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori, printr-un click. De asemenea, în contextul derulării acestui tip de evaluare, rezultatele înregistrate la examenele naționale vor putea fi analizate în profunzime, în funcție de itemi și de categorii de elevi sau școli cu scopul de a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor.
Pentru buna desfășurare a acestui proces de scanare a lucrărilor, unitățile de învățământ din județul Bacău au primit, în total, 391 de scanere.
Organizarea acestor simulări are ca principal scop familiarizarea elevilor cu rigorile examenelor naționale, pentru optimizarea rezultatelor obținute de către elevii din învățământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale, dar și simularea condițiilor de organizare și desfășurare a acestei evaluări digitalizate.
Comunicarea rezultatelor obținute la simularea examenelor naționale se va face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care vor fi distribuite, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.
Rezultatele obținute de elevi la aceste simulări nu se afișează și nu sunt făcute publice, dar vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Notele de la simulările naționale vor fi trecute în catalog numai dacă elevii vor solicita, în scris, acest lucru.
Simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, unde participă elevii claselor a XII-a și a XIII-a seral/frecvență redusă, va avea loc în luna martie, după următorul calendar:
- 4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
- 5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
- 6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
- 7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
- 15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor.
La nivelul județului Bacău sunt așteptați să participe la această simulare cei 4.695 de elevi, înscriși în acest an școlar în clasele finale de liceu.
Lasă un răspuns