Campania de toamnă este planificată să înceapă, la Agrana Roman, astăzi, 23 septembrie. Tot acum începe și recoltatul, iar din 25 septembrie și transportul sfeclei în fabrică, dar procesarea propriu-zisă va începe pe 27 septembrie. În acest an Agrana va întocmi un plan de livrare a sfeclei, care va fi trimis fiecărui fermier (un grafic de livrare), iar fermierul va ști exact când i se ia sfecla de pe câmp. Aceasta este important și pentru ridicarea, ulterioară, a borhotului.
Agrana va livra și carbonatul de calciu (5% din cantitatea de sfeclă adusă), conform comenzilor și planificării ulterioare.
Combinele de la Agrana sunt, deci, pregătite pentru recoltat. Au și unii dintre fermieri combine noi, iar de toate vor fi aproape 20 de mașini, care vor putea recolta circa 200 de hectare zilnic. Astfel, toată suprafața va fi terminată până la sfârșitul lunii noiembrie. Iar procesatul sfeclei se speră să fie gata până la mijlocul lunii decembrie.
Fabrica de zahăr Roman a beneficiat, în acest an, de o cotă mai mare de zahăr din partea Uniunii Europene. Astfel, în loc de 24.000 de tone are, acum, 36.500 de tone de zahăr în cotă. Diferența de cotă va fi repartizată proporțional între fermieri. (Petru DONE)
Lasă un răspuns