Directia Generala a Finantelor Publice Bacau a informat, ieri, 10 martie, ca ministrii Mediului si Finantelor Publice au aprobat procedura de restituire a unor sume reprezentind diferente de taxa pe poluare pentru autovehicule. Ordinul ministrilor – ne-a informat purtatorul de cuvint al institutiei bacauane, Adrian Anghel – a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 136/05.03.2009.
Procedura restituirii diferentei de taxa pe poluare se refera la diferentele rezultate dintre sumele platite cu titlu de taxa pe poluare pentru autovehicule (potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 208/2008 pentru stabilirea unor masuri privind taxa pe poluare pentru autovehicule) si cele datorate în conformitate cu prevederile OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, cu modificarile ulterioare, în vigoare pina la data publicarii OUG nr. 208/2008. De asemenea, se refera la diferentele dintre sumele platite cu titlu de taxa pe poluare pentru autovehicule, calculate potrivit OUG nr. 218/2008 si achitate în vederea înmatricularii unor autovehicule achizitionate înainte de data de 15 decembrie 2008 si care au fost înmatriculate în România ulterior acestei date, si cele datorate în conformitate cu prevederile OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, cu modificarile ulterioare, în vigoare pina la data publicarii OUG nr. 208/2008.
Cum se stabileste diferenta de taxa
„Stabilirea diferentei de taxa pe poluare de restituit se face de organul fiscal competent, aflat în subordinea ANAF – spune Adrian Anghel -, iar restituirea efectiva a sumelor care fac obiectul procedurii se face de unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal competent”. Prin organ fiscal competent se întelege, în cazul persoanelor juridice si al persoanelor fizice care desfasoara activitati economice în mod independent sau exercita profesii libere, organul fiscal la care persoana este înregistrata ca platitor de impozite si taxe. Iar în cazul persoanelor fizice, organul fiscal în a carui raza teritoriala îsi are domiciliul fiscal persoana fizica. Persoanele fizice sau juridice care au achitat taxa pe poluare în cuantumul stabilit în conformitate cu dispozitiile OUG nr. 208/2008 sau OUG nr. 218/2008 si care solicita restituirea diferentei de taxa pe poluare depun la organul fiscal competent o cerere de restituire a sumelor în cauza.
In editia de miine a ziarului vom preciza ce documente sint nesare pentru a solicita restituirea taxei si care este termenul de solutionare a cererilor. (Petru DONE)
Lasă un răspuns