O adresă de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) ridică semne de întrebare în rândul părinților, care nu știu unde să-și ducă mâine dimineață copiii: la școală sau la medicul de familie? Pentru Ziarul de Bacău, Florin Lazăr, inspectorul general școlar al județului, a lămurit situația.
Potrivit adresei DSP distribuite în școli, luni, se va face un triaj al copiilor, iar accesul va fi permis numai pe baza unui aviz epidemiologic de la medicul de familie. De asemenea, se menționează că nu vor fi acceptați în colectivitate copiii care dau semne de boală.
Mai departe, ordinul DSP (facsimil jos) a fost difuzat ambiguu către părinți. „Datorită numărului mare de cazuri de viroze respiratorii și rujeolă, Direcția de Sănătate Publică solicită ca intrarea elevilor în colectivitate (indiferent de vârstă) să se facă pe baza avizului epidemiologic, de la medicul de familie. Vor fi primiți în școală doar elevii sănătoși. Mulțumim pentru înțelegere”, a anunțat Colegiul Național de Artă „George Apostu”, pe Facebook.
Imediat, au apărut reacțiile de nedumerire: „Anunțul trebuia trimis în cursul săptămânii trecute. Cine poate aduce mâine aviz de la medic?”.
„Copiii vor intra în școli”
Pentru a lămuri situația, Ziarul de Bacău l-a contactat pe Florin Lazăr, inspectorul general școlar. Acesta a precizat că avizele epidemiologice sunt date la fiecare început de an școlar și „doar în cazul copiilor bolnavi trebuie reconfirmat”. Astfel, toți copiii care nu prezintă semne evidente de boală vor intra în școli, urmând să fie triați de personalul medical.
Din experiențele anterioare, se știe că elevii contractează gripă sau rujeolă în vacanță, când pleacă în vizite. De aceea, supravegherea va continua în școli în această perioadă în care boala incubează și pot apărea noi cazuri.
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunțat că în ultima săptămână s-au înregistrat 126 de cazuri noi de rujeolă, jumătate dintre acestea fiind confirmate în judeţele Vaslui, Bacău şi Suceava. În județul Bacău au fost confirmate 15.
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 parinţi îşi vaccinează copiii.
Potrivit lui Florin Lazăr, cele mai multe îmbolnăviri de rujeolă s-au constatat în comunitățile izolate din Comănești și Dărmănești, unde nu se manifestă o împotrivire față de vaccinare, ci o lipsă de cunoaștere și condiții. În acele zone, recent s-au dus campanii intense de vaccinare.
Seba a zis
Ce o fi ambigu la comunicat nu inteleg.