Cei care au acțiuni la o serie de societăți comerciale trebuie să se intereseze deja cum își pot încasa dividendele cuvenite. Deși la nivel de județ cea mai mare parte a unităților economice au terminat anul 2002 fie pe zero, fie în pierdere, există și firme profitabile, care respectă acest drept al acționarilor lor. În principal, este vorba de o parte din bănci, de societățile de investiții financiare, dar și de unități de producție sau comerț. Acolo unde este vorba de societăți de tip închis, adică nelistate pe piața de capital – cum este Banca Comercială, Banc Post, Raiffeisen Bank, Agricola Internațional -, profitul și dividendul este o problemă numai a acționarilor, deci acest lucru nu se face public. Alta este situația pentru unitățile care au caracter deschis, mai ales dacă sînt listate pe piața de capital. Acestea trebuie să facă publice rezultatele economice, ceea ce nu se întîmplă totdeauna.
SIF-urile dau în fiecare an dividende către acționari
Printre firmele care dau dividende în fiecare an se numără toate cele cinci societăți din investiții financiare. Pentru exercițiul financiar 2002, Societatea de Investiții Financiare Moldova acordă acționarilor un dividend net de 430 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 1.000 de lei. Fostul Fond al Proprietății Private II Moldova – ca și celelalte patru instituții similare, de altfel – are un număr mare de acționari, peste opt milioane în toată țara, datorită distribuirii de acțiuni în contul unor dividende neplătite înainte de intrarea pe piața de capital. Acești mici acționari au între 5 și 20 de acțiuni. De aceea, SIF Moldova a împărțit beneficiarii de dividende în două categorii. Cei care au peste 95 de acțiuni intră pe lista celor care trebuie să primească prin poștă banii cuveniți. Ei pot opta însă și pentru plata prin casierie sau prin virament bancar. Cei care au mai puțin de 95 de acțiuni trebuiă să ceară plata dividendelor. Trebuie menționat, însă, că sumele cuvenite în ultimii trei ani și neridicate au intrat deja în conturile SIF-ului, ca urmare a deciziei AGA din această primăvară.
Menționăm că plata dividendelor de la SIF Moldova a început deja. Prima categorie servită a fost a celor care au cerut virament în cont. Surse autorizate din fostul FPP II ne-au declarat că s-au virat deja în jur de șase miliarde de lei. Acesștia mai pot depune o cerere doar astăzi, 15 mai 2003. După această dată, pentru ei și pentru ceilalți acționari, gigantul de investiții face demersurile pentru transmiterea bazei de date către Compania Română de Poștă, pentru a începe distribuirea prin mandat poștal.
SIF Banat Crișana acordă un dividend brut de 400 de lei/acțiune. Conform deciziilor AGA, plata lor trebuie să se facă în termen de șase luni de la desfășurarea ei, adică maxim pînă în luna octombrie a.c. Ca modalitate de plată, acționarii care au mai puțin de de 100 de acțiuni pot să-și ridice banii de la sediul central al SIF – aflat la Arad – sau la sucursalele acestuia. Cei care au între 100 și 5.000 de acțiuni primesc dividendele prin mandat poștal. De regulă, este cazul cuponarilor rezultați din marea privatizare. Cei care au mai mult de 5.000 de acțiuni au putut opta și pentru virament în cont.
SIF Transilvania bonifică un dividend net de 340 de lei/acțiune. Modalitatea de plată principală este prin mandat poștal, pentru acționarii care au mai mult de 100 de acțiuni. Cei cu participație mai mică pot să-și încaseze banii prin casieriile sediului principal din Brașov și ale sucursalelor teritoriale. Cei care au dorit au putut opta și pentru viramentul bancar.
AGA la SIF Muntenia a decis acordarea unui dividend brut de 378,85 lei/acțiune. Modalitățile de distribuție vor fi comunicate ulterior, dar este foarte probabil că se va apela tot la compania Română de Poștă.
SIF Oltenia dă acționarilor săi 300 de lei brut pe acțiune. Plata dividendelor începe în a doua decadă a lunii mai și se face diferențiat. Pentru acționarii din București, Craiova, Pitești, Tîrgu Jiu, Drobeta Turnu Severin, Alexandria, Giurgiu, Slatina și Tîrgoviște, banii vor ajunge la acționari printr-o bancă. Numele ei va fi comunicat ulterior. Ceilalți acționari din țară primesc banii prin mandat poștal.
Băncile au dividende ceva mai slabe ca în anii precedenți
Băncile listate pe piața de capital, adică Banca română de Dezvoltare și Banca Transilvania, au avut un an ceva mai puțin fast din punct de vedere al dividendelor acordate acționarilor. Deși au avut profit, ele au preferat ca acesta aibă alte destinații. Astfel, Banca Transilvania a preferat să direcționeze profitul spre fondul de dezvoltare, în rezervele pentru reevaluarea activelor în valută. Restul rămîne de distribuit pentru rezervele din profitul net. BRD acordă un dividend brut de 862 de lei/acțiune, la o valoare nominală actualizată de 3.000 de lei. Plata dividendului se va face în termen de 60 de zile de la data aprobării bilanțului pe anul precedent.
Aerostar a avut din nou profit
Una din firmele locale care păstrează tradiția dividendului este Aerostar Bacău. Unitatea aeronautică acordă în acest an un dividend brut de 3.172 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 25.000 de lei. Aparent, profitul acționarului s-a înjumătățit. Practic, firma băcăuană a emis în decembrie anul trecut 55 de acțiuni gratuite pentru fiecare 35 de acțiuni deținute, din rezervele financiare ale anilor precedenți. Deci, chiar și cei care aveau 40 de acțiuni au acum aproape o sută. În aceste condiții, ei vor primi un dividend total cu circa 20% mai mare ca pentru anul 2001. Plata se face prin transfer bancar pentru acționarii persoane juridice și fizice care sînt și salariați. Pentru ceilalți, se apelează la mandate poștale și la plățile prin casieria unității.
Sofert Bacău a mers în pierdere, deci nici vorbă de dividende.
Menționăm că, deși unele din firmele băcăuane listate pe RASDAQ au avut activitate profitabilă, nici una nu a raportat repartizări ale profitului în acest scop. Un exemplu clasic este Asco Bacău. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns