Tribunalul Bacău a anunțat sentința în dosarul finanțării lucrărilor de pe strada Milcov din Bacău, instrumentat de DNA.
Lucrările la strada Milcov din municipiul Bacău au început în aprilie 2014 și ar fi trebuit terminate în 12 luni, dar abia în 2016 s-au încheiat, după rezilierea contractului inițial și organizarea unei noi licitații.
În iulie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Haivas, administrator, și a societății IMROM SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „participație improprie la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că, la data de 30 decembrie 2013, între Primăria municipiului Bacău și o asociere formată din mai multe societăți printre care și SC Imrom SA, a fost încheiat un contract ce avea ca obiect un proiect finanțat din fonduri europene „Reabilitare infrastructura urbana zona I.L.Caragiale – Milcov – intersecție strada Letea din municipiul Bacău”.
Au obținut pe nedrept 6,75 milioane de lei
În acest context, Mihai Haivas, în calitate de administrator al SC Imrom SA Roman, a determinat reprezentanții Primăriei municipiului Bacău să folosească fără vinovăție documente nereale în vederea accesării acestor fonduri.
„Concret, în cursul derulării contractului de lucrări, inculpatul a întocmit și folosit documente din care reieșea în mod nereal constituirea unei garanții de bună execuție, ce au fost depuse de către Primăria Bacău la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei de 6.755.244,24 lei din bugetul Uniunii Europene, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în cauză”, au arătat procurorii.
Închisoare, cu suspendare, și returnarea banilor
Procesul s-a terminat acum zece zile, iar judecătorii de la Tribunalul Bacău l-au condamnat pe Mihai Haivas la 3 ani de închisoare cu suspendare și 80 de zile muncă în folosul comunității. IMROM SA a primit o amendă penală de 25.000 de lei. Atât Mihai Haivas, cât și firma acestuia trebuie să returneze 6,75 milioane de lei Ministerului Dezvoltării. Sentința nu este definitivă, urmează apelul.
stan a zis
Doua intrebari (doar):
1. chiar fara vinovatie?
2. are de platit dar cand se vor regasi banii in contul primariei/municipiului?
ccc a zis
ce treaba are primaria? banii au venit din fonduri europe, ai invatat sa citesti numai printre randuri.
Sandu a zis
Si daca nu restituie prejudiciul ce se intampla? Sentinta nu este completa. Ar fi trebuit specificat ca in cazul nerestituirii banilor sentinta va fi 20 ani cu executare, munca pentru intretinere, plata gardienilor, curent, apa menajera, etc, fara drept de beneficiere de alifie. Doar margarina.
COSTICĂ a zis
O dovadăp în plus că în Justiția din România corupția e la ea acasă și că judecătorii, inclusiv cei tineri, sunt șantajabili, unii pentru dosare, alții pentru acoperire, iar alții sunt prosti, fiind admiși la Colegiul de Inaltă MaGISTRATURĂ CÂND ȘPĂGILE VARIAU ÎNTRE 50.000 ȘI 80.000 EURO. dOVADA E CONDAMNAREA DEFINITIVĂ PENTRU FAPTE DE CORUPȚIE A SEFULUI ACELUI cOLEGIU ÎN CARE AU FOST ADMIȘI TOT FELUL DE IMBECILI.
sorin a zis
pai,trtuarul de pe milcov este varza.iti taie picioarele ,toate placile puse direct in beton sunt dezlipite ca acesti boi nu cunosc tehnica
daca copilul meu se taie la picior va rup muia in voi…mi se rupe de orice,ordinarilor