Caz incredibil de nepăsare pe bani publici, la Primăria Bacău. Aceasta preferă să-i plătească despăgubiri de 100 de lei pe zi unui pensionar, doar ca să nu pună în aplicare o sentință judecătorească de retrocedare a unui valoros teren din municipiu.
Ion Grosu a câștigat acum 3 ani procesul cu municipalitatea, în urma căruia Tribunalul a obligat Primăria Bacău să-i acorde un teren de 2.200 metri pătrați în compensare, întrucât pe fostul amplasament se află fosta cantină socială și actualul sediu al Direcției de Asistență Socială a Primăriei. „Terenul pe care se află acum SPAS-ul (actuala Directie de Servicii Publice a Primariei, n.r.) a fost cumparat de părinții mei și l-am moștenit eu. 12 ani au durat procesele și în cele din urmă judecătorii mi-au dat terenul înapoi. Am o decizie definitivă”, a spus Ion Grosu.
„Nu le pasă”
În mai 2013, Ion Grosu s-a adresat Primăriei, pentru punerea în aplicare a sentinței. Aceasta a cerut evaluarea terenului, în urma căreia s-a stabilit că valoarea de piață este de 436.000 de euro. După acest pas, proprietarul așteaptă să fie chemat și pus în posesie. Prin intermediul avocatei Daniela Gogan, s-au făcut mai multe notificări, la care Primăria nu a dat nicun răspuns. „Celor de la Primărie pur și simplu nu le pasă. Deși sentința în favoarea mea este din 2013, ei au tot refuzat să o pună în aplicare. La început nu m-am adresat unui executor, crezând că voi rezolva problema pe cale amiabilă. Mereu îmi spuneau de la Primărie că se rezolvă imediat. Dar au trecut 3 ani și nimic. Așa că m-am hotărât să apelez la un executor”, a mai spus Grosu.
Pe 4 august 2015, s-a apelat la un executor judecătoresc, dar municipalitatea nu a răspuns nici la somațiile acestuia. În această situație, Ion Grosu a apelat din nou la Justiție, pentru obligarea Primăriei la plata unor penalități. În urma unui proces, instanța a decis să oblige Primăria Bacău să-i achite lui Ion Grosu 100 de lei pentru fiecare zi calendaristică de amânare a punerii în posesie.
Prima zi din care de la bugetul public trebuie achitate penalitățile este 16 ianuarie 2016. Deși somată prin executorul judecătoresc, Primăria nu a reacționat. „Nu se poate bloca contul Primăriei, deoarece Codul Civil spune că executarea se poate face numai la trei luni, prin altă acțiune care să stabilească suma trimestrială de executat”, spune avocata Daniela Gogan. Acest termen s-a împlinit, iar conturile Primăriei urmează să fie blocate pentru plata a circa 9.000 de lei. După primele trei luni, se contorizează din nou câte 100 de lei pe zi penalități, până când sentința de retrocedare va fi pusă în practică.
Problemele de la Primăria Bacău sunt cronice
Primăria Bacău nu are probleme doar cu această retrocedare, deși plata a 100 de lei pe zi este ieșită din comun. Pe lângă delăsarea și nepăsarea pentru banii publici, în Primăria Bacău nu a funcționat conform legii Comisia de Fond Funciar. De fapt, deși nici până atunci nu a funcționat grozav, Comisia practic s-a desființat după prima arestare a primarului Romeo Stavarache (acum suspendat), ce s-a petrecut în 2014. Nimeni de la primărie nu s-a grăbit să-l înlocuiască din Comisie, nici măcar primarii interimari ce i-au luat locul. Cel puțin un an a durat blocajul și abia de curând, în urma somațiilor de la Prefectură, Comisia de Fond Funciar urmează să-și reia activitatea.
Ovidiu Popovici, secretarul municipiului Bacău, spune că el și-a făcut treaba, în cazul lui Ion Grosu, iar referatul pentru împroprietărire ar fi la semnat la cabinetul primarului. Între timp, Romeo Stavarache a fost suspendat din nou, iar interimarul Ilie Bîrzu a refuzat să comenteze situația, după câteva zile de amânări ale întrebărilor Ziarului de Bacău. În schimb, secretarul Ovidiu Popovici să asigurări că „Departamentul Juridic caută soluții pentru rezolvarea problemei”.
Cucu+Redu a zis
Pramatiile… iata ce cloaca sustineti, bacauani.
Alex a zis
Lasa ca la vot tot iei o sa castige, apoi iar o sa auzim cum se plang cetatenii ca e greu in Bacau. Ne-o facem cu mana noastra ca ii votam.
vasea a zis
votaţi-l pe necula c-o să aveti de astea pana va saturati
secretar infractor a zis
Cum se numeste infractiunea comisa de un secretar care face lobby pe langa conducerea unei institutii pentru semnarea unui contract de reprezentare juridica, intre institutia respectiva (sa zicem spre exemplu Primaria Bacau) si un fost angajat al acestei institutii, fost subordonat al secretarului respectiv? Am auzit ca tocmai i-au sarit din buzunar 50.000 de lei secretarului. E in ordine pentru ca au ramas la cetateni.
oblea a zis
votati-va singuri
Vasile Daniela a zis
Un lacheu ofticos se plange ca secretarului i au sarit din buzunar 500.000 lei . Crapa fierea in voi ca nu mai e hotul hotilor la butoanele de spaguta stavarache spagarache . Cineva cu cap mare da creier mic posta in niste comentarii razboinice acu vreun an Tic Tac .! Avea dreptate da nimeni nu stie pentru cine bate . Tic tac ! Viteazule ,inteligentule ,curajosule fa plangere si semneaz o cu numele tau adevarat !
secretar infractor a zis
Vrei sa spui ca acum la butoane e bunicul si tatal hotilor, secretarul? Vad ca tu te dai cel mai viteaz, dar te semnezi cu pseudonim. De ce nu te semnezi cu numele real, eN.O.Pe? Mai devreme sau mai tarziu, ne va veni timpul fiecaruia. Timpul nu iarta pe nimeni.
uncas a zis
Ciudat cum unii reusesc sa redobandeasca terenuri in plin oras mai ales ca au fos realizate constructii de interes public .Si eu am locuit la casa si in anul 1983 am fost expropiat si demolat, dar comunistii mi-au dat apartament gratis si o despagubire financiara la pretul pietii.Acest lucru a fost valabil peste tot.Daca acest lucru se intampla in fosta Republica Democrata Germana, multe persoane ar fi dat cu subsemnatul….