Patruzeci de elevi de clasele V – VIII de la Scolile „Al.I.Cuza”, „Spiru Haret” si „Ion Creanga” din Bacau au participat in luna ianuarie 2012 la Tabara de matematica de la Durau, condusa de profesorul bacauan Ion Radu, o traditie de trei decenii care a contribuit, dupa spusele sale, la formarea de generatii de olimpici. In afara orelor de matematica, in care copiii au rezolvat probleme si exercitii cu grade crescute de dificultate, programul taberei a inclus drumetii, ore de educatie sanitara sau lectii de cultura si de dans. Un moment memorabil pentru cei mici a fost intilnirea cu parintele Iustin Pirvu, de la Manastirea „Petru Voda”.
„Copiii astia au ramas marcati de intrevederea cu parintele. Cind am iesit de acolo mi-au zis: «Domnu’ profesor, am simtit ca un gol in stomac. Parca e un sfint!». Le-a spus: «Sa nu va piriti intre voi. Sa fiti model cum a fost poporul român». Noi lucram pentru a lasa ceva in urma. In viata e bine sa faci si fapte care sa ramina in amintire, nu totul pe bani. Toti copiii pasionati de matematica, de invatare, care in timp au participat la tabara au fost olimpici. Din generatiile mai vechi, Zarnescu Arghir preda la Oxford, Danut Arama e in cercetare in America iar Ioan Bejenaru e la Harvard”, a subliniat importanta acestei tabere Ion Radu, profesor de matematica al Scolii „Al.I.Cuza” din Bacau.
Din echipa care a coordonat orele de educatie din programul taberei au mai facut parte anul acesta Ioan Dancila, profesor si autor de manuale, profesorii Nicu Harasemciuc, Dana Harasemciuc si Stefan Tifui. Raluca Darauta, eleva in clasa a VIII-a a Scolii „Al.I.Cuza” din Bacau, este la a treia participare intr-o astfel de tabara. In clasele a V-a si a VI-a a obtinut premiul I la Olimpiada Nationala de Matematica iar in clasa VII-a a cistigat prima mentiune si s-a calificat la baraj.
„Orele de matematica din aceste tabere sint foarte interesante. Ne confruntam cu probleme noi, novatoare, care au idei deosebite in spatele lor”, a rezumat olimpica bacauana importanta unor astfel de intilniri de lucru. Beatrice Pailet si Bogdan Chirita, elevi in clasa a VIII-a la aceeasi institutie de invatamint preuniversitar, au apreciat de asemenea valoarea educativa a acestor tabere, in care au acumulat nu doar cunostinte noi ci si noi prieteni. Anul acesta, tabara a avut ca „sediu general” Hanul „Orhideea”, din localitatea nemteana Ceahlau. Pentru opt zile de cazare, masa si activitati educative, fiecare copil a platit 370 de lei. (Laura HUIBAN)
Lasă un răspuns