• audierile de la tarmenul de marți au fost de-a dreptul halucinnte • judecătorii au consemnat că unul dintre administratori nu știa nici unde își are sediul firma sa • ei au aruncat toată vina pe Constantin Doru Adam, singurul care este fugit din țară și nu se poate apăra
Completul de judecată care i-a audiat marți, 20 mai, pe o parte dintre inculpații din dosarul Banca Transilvania au aflat cu surprindere amănunte legate despre acest caz. Cea mai halucinantă situație a fost cea relatată de administratorul societății Ralumirad, Mircea Coroi, care este trimis în judecată pentru înșelăciune în formă continuată, fals și uz de fals și folosirea creditelor în alte scopuri decît cele pentru care au fost acordate. Coroi este acuzat că a cerut și a obținut credite nelegale sau cu încălarea normelor bancare în valoare de 1,7 miliarde de lei. În declarația pe care a dat-o în fața judecătorilor, Mircea Coroi a susținut că el nu a știut niciodată și nici nu a fost curios să afle măcar unde este sediul societății al cărei administrator și acționar unic a fost. „Am înființat societatea la rugămintea lui Constatin Doru Adam, care voia să facem afaceri împreună. Eu i-am spus de la început că nu am timp de firmă și el s-a ocupat de toate, de înființarea societății, de întocmirea documentelor, iar actele și ștampila au rămas la el. La poliție, în timpul urmăririi penale, am aflat că pe societate s-au luat șapte credite în valoare de 1,7 miliarde de lei. Eu am semnat doar la notar statutul societății, niște hîrtii la bancă, în mașină, și cam atît” a spus Coroi. „Cum adică, dumneavoastră ați înființat o societate de care nu aveați timp să vă ocupați? Și atunci pentru ce-ați înființat-o?”, a întrebat judecătorul. „Pentru profit, bineînțeles. Că doar pentru asta se înființează societățile, nu?”, a răspuns tot printr-o întrebare și Coroi. „Și de ce s-a ocupat Adam de actele societății? Avea vreo calitate în firma dumneavoastră?”, s-au mai interesat magistrații. „Nu. Mi-a spus că o s-o roage pe contabila lui să-i facă carte de muncă pe firma mea în calitate de director, pentru a mă putea reprezenta peste tot. Dar nu mai știu dacă a făcut asta”, a spus Coroi. Administratorul societății Ralumirad spune că a fost și la bancă, unde i-a fost prezentat directoarei de către Constantin Doru Adam. „În biroul directoarei era și Dorinel Popa, tatăl lui Adam, iar directoarea a chemat un salariat care m-a dus la biroul de credite. Acolo, Adam mi-a dat să semnez niște hîrtii. Mi-a spus că-i o cerere de credit, dar am văzut numai a doua foaie, unde trebuia să semnez și nu am știu despre ce sumă este vorba. A spus că se grăbește și că nu are timp să mă aștepte să citesc. Cu banii obținuți urma să cumpărăm un teren în comuna Palanca și utilaje pentru prelucrarea cherestelei”, a mai declarat Coroi.
Președintele completului a insistat să afle dacă, după semnarea cererii de credit, administratorul societății s-a mai interesat în vreun fel sau altul de soarta împrumutului pe care l-a cerut de la bancă. „Eu nu aveam timp. De asta se ocupa Adam”, a spus Coroi. „Avea vreo calitate, i-ați dat drept de semnătură în bancă, era salariatul dumenavoastră? În ce calitate se ocupa el de un credit luat pe numele societății dumneavoastră?”, s-au arătat și mai interesați de amănunte judecătorii. „Aveam încredere în el. De cîte ori ne întîlneam îmi spunea că tot caută teren și că este pe cale să încheie afacerea. La un moment dat, mi-a spus că l-a luat, dar eu nu am fost niciodată acolo, să-l văd. M-a pus să mai semnez niște hîrtii și am aflat ulterior, la poliție, că era o altă cerere de credit pentru încă 350 de milioane de lei”, „Sediul social al firmei dumenavoastră știți unde se afla?”, „Nu!”, „Dar unde stătea, așa, în aer societatea asta? Cum adică nu știți?”, „Mi-a spus Adam odată că este pe undeva pe Prelungirea Bradului, dar eu nu am fost niciodată acolo”, „Era sediul firmei dumneavoastră și nu ați fost niciodată curios în tot acest timp să vedeți ce-i acolo?”, „Nu!”, „Ați văzut vreodată evidența contabilă a societății dumenavoastră?”, „Nu!”, „Ați semnat vreun contract de închiriere a spațiului în care funcționa sediul firmei dumneavoastră?”, „Nu!”.
O întrebare venită din partea unuia dintre apărătorii celorlalți inculpați din dosar a stîrnit un val din proteste din partea lui Mircea Coroi. „Cine este domnul Boff și în ce relații de rudenie vă aflați cu el?”, a vrut să știe unul dintre aavocați. „Ce lăgătură are asta cu societatea Ralumirad?, s-a arătat indignat Coroi. Nu are nici o relevanță ce grad de rudenie am cu el”. Avocatul a insistat, pentru a dovedi cîtr de credibilă este depoziția inculpatului. „Cînd erau în birou la directorul băncii acesta a chemat un funcționar care să se ocupe de dosarul domnului Coroi, în calitate de ginere a domnului director Boff. Iar inculpatul, puțin mai devreme, a declarat că nu cunoștea pe nimeni în bancă și că s-a lăsat pe baza lui Adam. Dar el a obținut creditul pe baza acestei recomandări”, a arătat apărătorul. „Cine este acest domn Boff?”, a întrebat președintele completului de judecată. „Este socrul meu, dar eu nu-mi amintesc să fi spus doamna directoare ceva despre el”, a încheiat Coroi. Marius Boff este directorul societății comericale Contexpan, care se ocupă de agricultură. Tot pe același principiu, al neștiinței și a vinei exclusive a lui Constatin Doru Adam, s-au derulat și declarațiile celorlalți doi inculpați care au fost audiați marți: Gabriel Juncu și Costache Renato. Rămîne de văzut în cîrca cui vor arunca vine inculpații din grupul „alcool”, acolo unde nici un personaj nu a dispărut misterios precum Constantin Doru Adam. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns