– doi tineri care au plecat în drumeție s-au rătăcit în munți u cei doi au fost salvați de jandarmii montani u căutările au durat două zile
Ramona IONESCU
Aventura montană a doi tineri îndrăgostiți a avut un final neașteptat. Un bărbat în vârstă de 35 ani și prietena acestuia, de 23 ani, au plecat săptămâna trecută pe muntele Șandru, din zona Slănic Moldova și nu au mai revenit la data comunicată familiei. Ca atare, tatăl tânărului a anunțat Postul de Jandarmi Montan Slănic Moldova, care aparține de Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Bacău, cu privire la faptul că doi tineri s-au rătăcit pe munte. Reclamantul le-a spus jandarmilor că fiul său, care a plecat pe 5 noiembrie împreună cu prietena sa pe muntele Șandru, trebuia să revină acasă vineri, 9 noiembrie, lucru care nu s-a întâmplat. Cum telefonul tânărului dat dispărut era închis, s-au constituit două echipe alcătuite din trei, respectiv patru jandarmi, care au plecat imediat în căutarea celor două persoane dispărute. Echipele au pornit către vârful Șandru, pe două trasee diferite, a câte aproximativ 11 km fiecare, unul dintre ele nefiind marcat. „Acțiunea de căutare s-a derulat dificil, pe parcursul a două zile, în prima zi până spre miezul nopții, când, din cauza întunericului și ceții, jandarmii au oprit căutările. Cei doi tineri au fost găsiți abia duminică, în jurul prânzului, la un refugiu montan amenajat, la cota 1.600 metri de pe muntele Șandru, neprezentând probleme medicale. Turiștii erau speriați de faptul că vremea era din ce în ce mai nefavorabilă, iar telefonul mobil pe care îl aveau asupra lor nu mai avea baterie”, a declarat mr. Sebastian Crețu, ofițer de relații publice în cadrul IJJ Bacău. Băiatul și fata au încercat să coboare de pe munte dar, din cauza vântului, a burniței și ceații, s-au întors, urmând să coboare după ridicarea ceții, pentru a vedea marcajul de pe traseu. „Pentru a evita astfel de situații nedorite, jandarmii montani îi sfătuiesc pe turiști să consulte prognoza meteo înainte de a pleca în drumeții, să fie îmbrăcați adecvat, să folosească numai traseele marcate și să urmărească marcajele de pe traseu. În caz de accident sau alte situații critice, să anunțe Jandarmeria apelând la numărul unic de urgență 112”, a precizat mr. Crețu.
ioana a zis
Astia nu stiu ca apelul la 112 se poate efectua chiar daca telefonul nu mai arata a avea energie? Intotdeauna e o rezerva care ajunge pentru un apel de urgenta!
adi a zis
toate „traseele” din zona nu sunt omologate si nici marcate corespunzator;
sfatuiesc sa nu le folositi decat daca sunteti familiarizati cu padurea;