In urma cu 4-5 saptamani, judetul Bacau era vizat de ploi masive, soldate cu pagube materiale de circa 12 milioane de lei. Specialistii au anuntat ca precipitatiile care au cazut in unele zone au fost chiar mai insemnate decat in 2005. Si totusi, pagubele sunt mult mai mici decat in 2005, iar unele zone devastate acum zece ani au ramas neatinse, in ciuda ploilor masive. Explicatia „fenomenului” vine de la Directia Silvica Bacau si 10 ani de investitii in corectarea torentilor. Lucrarile au costat circa 40 de milioane de lei si isi dovedesc utilitatea in principal in protejarea localitatilor din avalul cursurilor de apa.
„In contextul actual, al achimbarilor climatice accelerate, in care se fenomenele meteorologice se manifesta cu deosebita violenta, lucrarile de preventie a efectelor calamitatilor naturale au o deosebita importanta, fiind absolut necesare pentru apararea vietilor omenesti si a bunurilor materiale”, afirma Viorel Ghelasa, directorul Directiei Silvice Bacau.
Astfel, pentru preventia viiturilor torentiale, lucrarile de corectare a torentilor si amenajarea bazinelor hidrografice torentiale sunt singurele care pot reduce scurgerile pe versanti, sa diminueze transportul de aluviuni si sa apere obiectivele economice si sociale de efectele viiturilor.
In urma unei analize a specialistilor Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei (finantator pentru trei proiecte de corectare a torentilor de la Directia Silvica Bacau), costurile pentru lucrarile de prevenire a efectelor viiturilor torentiale sunt de 8 (opt) ori mai mici decat cele pentru refacerea obiectivelor periclitate de viituri.
Efectele lucrarilor de corectare a torentilor si de amenajare a bazinelor hidrografice torentiale sunt mai multe, dar silvicultorii bacauani considera ca cele mai importante sunt reglarea regimului hidrologic, diminuarea debitelor de viitura si a transportului de aluviuni, prevenirea eroziunii si distrugerii solului, apararea obiectivelor economice si sociale, protectia mediului inconjurator.
„In perioada 2006 -2015, Directia Silvica Bacau a finalizat un numar de 16 proiecte de corectarea torentilor cu o lungime totala a albiei consolidate de 25 km. Totodata, avem in derulare un numar de 5 proiecte ce se vor finaliza in peroada 2017-2019. Proiectele implementate cat si cele in derulare sunt amplasate in zone cu risc crescut de torentialitate”, declara Viorel Ghelasa, directorul Directiei Silvice Bacau.
Lucrarile de corectare a torentilor au inceput imediat dupa inundatiile catastrofale din 2005 si vizeaza zonele Dofteana, Manastirea Casin, Balcani, Asau, Agas.
Efectele benefice ale lucrarilor executate in ultimi 10 ani s-au vazut in perioada mai-iunie 2016, cand, in urma precipitatilor exceptionale ce au generat viituri torentiale semnificative si depasirea cotelor de inundatie, pagubele produse infrastructurii forestiere au fost foarte mici, afirma directorul Ghelasa.
Pentru o eficienta ridicata a acestor obiective, conceptia si executia lucrarilor trebuie sa se realizeze pe intreaga lungime a vailor torentiale sau chiar a bazinetelor hidrografice. „In contextul actual al fragmentarii naturii proprietatii fondului forestier al judetului Bacau, Directia Silvica Bacau, poate promova lucrari de corectarea torentilor doar in suprafetele administrate, respectiv in fond forestier proprietate publica a statului”, precizeaza conducerea silvicultorilor bacauani.
Lasă un răspuns