Anul 2018 a fost cel mai bogat în acordarea de titluri de Cetățean de onoare, din ’90 încoace. Chiar dacă acest titlu are o valoare simbolică, semnificația lui se poate pierde, întrucât este acordat prea ușor. Din 1993, de când s-a acordat prima dată acest titlu, anul 2018 a fost cel mai bogat în ceremonii, după ce 12 persoane au devenit Cetățeni de onoare.
În mod paradoxal, primii doi Cetățeni de onoare ai municipiului sunt doi poeți români originari din Republica Moldova. Leonida Lari Iorga și Grigore Vieru au primit titlurile în martie 1993, alături de Vasile Niculescu (aviator, reținut de istorie pentru zborul istoric efectuat pe 23 noiembrie 1918 spre Blaj, unde a dus doumente cu privire la Marea Unire), Victor Precup (ofițer al armatei, însoțitor al lui Vasile Niculescu) și Doina Melinte, una dintre cele mai titrate atlete din toate timpurile.
Nume celebre, de-a lungul timpului
Pe lista cetățenilor de onoare s-au adăugat de-a lungul anilor personalități locale, recunoscute de comunitate, cum sunt artistul plastic Ilie Boca (devenit cetățean în 17 februarie 1997), prim-dirijorul Filarmonicii Bacău, Ovidiu Bălan (devenit cetățean pe 30 octombrie 2000), academicianul băcăuan Solomon Marcus (cetățean de onoare din 29 octombrie 2001), Andre Muit, directorul asociației Betania (cetățean din 29.04.2004), gimnasta băcăuană Monica Roșu, multiplă campioană (cetățean de onoare din 30 august 2004), singura despre care se știe că a primit odată cu acordarea titlului și un apartament din fondul locativ de stat, pictorul naiv Ioan Măric (cetățean de onoare din 28 decembrie 2007), istoricul și arheologul Ioan Mitrea (cetățean din 27 martie 2008), istoricul Eugen Șendrea (cetățean de onoare din 15 mai 2008), scriitoarea Mitzura Arghezi (30 noiembrie 2010). Anul 2011 a fost al actorilor, primind acest titlu Doina Iacob, Viorel Baltag, Florin Blănărescu, Florin Piersic. În 2012, se alătură listei actorul Radu Beligan, în 2013 soprana Angela Gheorghiu, dar și antrenorii Florin Grapă și Vasile Ghenadi în anul 2013.
Anul 2018 a depășit anii electorali
În anul 2016, an electoral s-au acordat 9 titluri de cetățeni, două categorii fiind preferate: sportivii (Emeric Dembroschi, Dorin Arădăvoaicei, Vasilica și Corneliu Agop) și preoții, atât catolici, cât și ortodocși (Ioan Pleșcău, Gabriel Ichim Radu, Ștefan Erdeș). În top conduce însă anul 2018, când lista cetățenilor s-a mărit considerabil, cu 12 persoane: profesori, scriitori, militari.
Potrivit regulamentului de acordare a acestui titlu, după prezentarea hotărârii consiliului, primarul înmânează diploma și cheia orașului, de altfel singurele „beneficii” aduse de această titulatură. În total, municipiul Bacău are 98 de cetățeni de onoare.
Cucurigu a zis
Si totusi ce a facut Valerian Timofte sa merite „cheia orasului”? Ca a construit ilegal in mijlocul Bacaului sau ca a papat cu nemiluita bani de la buget pentru chermeze pentru pensionari?
John Doe a zis
Asta in vreme ce numele unui criminal de razboi de teapa fostului rege Ferdinand a a ajuns sa fie spanzurat la intrarea celui mai vechi liceu din judet, dovada cat de imbecili sunt acesti consilieri locali care decid sa celebreze un individ care nu are nimic cu Bacaul, dar care i-a decorat in data de 14 decembrie 1918 pe generalii Margineanu si Stefanescu,recte javrele care dupa ce au primit aprobarea de la prim-ministrul LIBERAL I.C. Bratianu, au ordonat FOC, soldatii ucigand cateva sute de femei, copii si oameni muncitori care manifestau pasnic, cerand salarii decente si respectarea promisiunilor regelui facute soldatilor de pe linia frontului, cu un an inainte. Numele BACOVIA, legat intrinsec de Bacau, a fost scos din institutia scolara si inlocuit cu numele unui rege abject, care se bucura pe 14 decembrie 1918 ca romani nevinovati fusesera impuscati. SA VA FIE RUSINE !