• Guvernul obligă asociațiile să afișeze la scările blocurilor listele cu locatarii care beneficiază de subvenții • în acest fel, oamenii legii vor să afle fără prea multă bătaie de cap, de la vecinii turnători, dacă informațiile date de cei cărora statul le plătește întreținerea sînt sau nu corecte
„Informatorii” au din nou căutare. Aceasta este concluzia la care au ajuns administratorii asociațiilor de proprietari din Bacău după ce au aflat că, lunar, la afișierele blocurilor trebuie să lipească listele cu beneficiarii subvențiilor la încălzire, veniturile declarate și suma cu care sînt scutiți de la plata întreținerii. Faptul că listele cu beneficiarii subvențiilor trebuie afișate la vedere reprezintă o premiară absolută în România. Pînă acum, aceste date erau cunoscute doar de administratorii asociațiilor de proprietari care înregistrau cererile. Decizia de a pune toate aceste informații la vedere aparține Guvernului, iar urmarea va fi, cel mai probabil, că vecinii invidioși îi vor „turna” pe locatarii care au declarat că obțin venituri mai mici decît cele reale. „Punînd listele astea, vecinii o să se toarne între ei. Toți cei care au ceva de împărțit o să se reclame pe la asociație sau pe la primărie. Informatorii sînt din nou la mare cinste, mai ceva ca pe vremea comunismului”, ne-au spus mai mulți administratori de asociații, dar au insistat ca numele lor să nu fie consemnat. Așteptînd ca vecinii din bloc să se reclame între ei, dacă au sau nu venituri mai mari decît cele declarate, oamenii legii nu fac altceva decît să scutească ore bune de muncă. În aceste an, pentru prima dată, cererile pentru căldură s-au făcut în baza unei declarații de venit pe propriea răspundere, verificările făcîndu-se doar prin sondaj.
O altă noutate este că Guvernul a decis să revină asupra deciziei prin care plata căldurii se făcea în funcție de suprafața echivalent termică, adică după numărul de elemenți de calorifer. „Nota pe care am primit-o de la Ministerul Administrației Publice și Internelor prevede ca plata întreținerii să se facă în funcție de suprafața utilă și nu de suprafața echivalent termică, cum prevedea Articolul 53 din Ordonanța de Urgență 400. Am trimis înștiințări la toate asociațiile din Bacău, iar acolo unde întrețienerea din luna octombrie a fost deja calculată, calculele trebuie refăcute”, a precizat Doinița Huțu, consilier de specialitate în cadrul Serviciului Spațiu Localiv și Asociații din Primăria Bacău. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns