Asociațiile de proprietari au sugerat băcăuanilor care îndeplinesc condițiile să primească subvenție la încălzire în sezonul de iarnă să înceapă strângerea documentelor. Față de anii în care până la această dată se cunoșteau deja locațiile și condițiile, până acum Consiliul Local n-a votat acordarea subvențiilor la încălzire.
„Urmează să venim în Consiliul Local cu o propunere de suplimentare a sumelor care vin de la bugetul de stat, pentru că sunt destul de mici. Condițiile de acordare vor fi aceleași ca și anul trecut”, a precizat Carmen Diaconu, directorul Direcției de Asistență Socială Bacău. Concret, bugetul de stat suportă subvenții de la 20 la 262 de lei în cazul celor care se încălzesc cu gaze naturale, între 20 și 240 de lei pentru centralele pe curent și între 20 și 74 de lei – ajutorul de lemne. Pentru aceste trei categorii de surse de încălzire, venitul pe membru de familie nu trebuie să depășească 750 de lei lunar.
Ajutorul de căldură se acordă pentru cinci luni, dar dacă solicitanții nu au reușit depunerea dosarelor la timp, vor primi sprijin începând cu luna următoare.
Pe lângă limita de venit, solicitanții nu trebuie să aibă datorii la bugetul local, iar cei care nu realizează venituri trebuie să fie în evidențele Agenției de Muncă în căutare de serviciu.
Deocamdată, nu se știe nimic de subvențiile acordate celor racordați la sistemul centralizat. Cert este că potrivit unui proiect de hotărâre, prețul gigacaloriei produse de Thermoenergy va crește simțitor. Reprezentanții companiei spun însă că pentru cei racordați la fostul CET, prețul nu va fi majorat. „Prețul local de facturare nu se modifică pentru populație. Și trebuie să ținem cont că sunt județe, sau capitala, unde prețul este mai mare. Există într-adevăr și circa 800 de consumatori la care menținerea în funcțiune a sistemului nu este rentabilă, dar ei reprezintă 5 la sută ca și impact”, a precizat Florin Pavăl, directorul Thermoenergy.
În continuare, potrivit OUG 70/2011, sunt excluși de la acest ajutor, cei care dețin mai multe apartamente, autoturisme, autoturism cu o vechime mai mică de 10 ani, utilaje agricole sau de prelucrare, depozite bancare de peste 3.000 de lei, animale și păsări – dacă de pe urma lor se obțin produse în valoare de pest 2.500 de euro de familie.
Vasile Mosoi a zis
Asigurarea serviciului pentru cei care au rămas singuri pe o scară, în mod cert nu este rentabilă, mai ales că unii au refuzat ajutorul dat de primărie pentru a-și monta centrale de apartament. Din această cauză, ceilalți locatari plătesc acea cotă de 30% din costul energiei termice deși n-au niciun beneficiu…. Ori plătesc ei și această cotă ori se debranșază!
medusa a zis
sa se inchida ca orice firma care nu si plateste varsamintele bugetare. si apoi sa se vanda activele.