Centrul Bugetar Creșe, revenit de curând în subordinea Primăriei Bacău, anunță că va face o nouă rundă de înscrieri la începutul lunii octombrie, o a doua sesiune de înscrieri fiind o premieră în ultimii ani. Motivele sunt legate de faptul că, în scurta perioadă în care creșele au fost în subordinea ISJ Bacău, înscrierea copiilor pentru noul an școlar s-a făcut după alte criterii, nu cele enunțate de inspectorat, marcate de „neprofesionalism”. Concret, la creșe s-ar fi înscris copii peste capacitatea fizică de primire, dar și pe alte criterii, nu cele obiective.
„A trebuit să luăm la mână fiecare din dosare, și au fost peste 400, ca să vedem ce hârtii lipsesc, să calculăm punctaje. Cert este că nu mi s-a părut corect să purtăm părinții pe drumuri, chiar înainte de debutul anului școlar”, a explicat Diana Buganu, directorul centrului.
„După cele 21 de zile, așa cum prevede legislația, adică la 30 septembrie, vom ști câți copii vor rămâne din cei care au spus că doresc înscrierea și ce locuri devin libere vor putea fi ocupate în conformitate cu criteriile afișate public, pe site-ul primăriei”, mai spune Buganu.
Cu alte cuvinte, vor rămâne pe locuri copiii care sunt prezenți cu regularitate. Potrivit anunțului, între 1 și 4 octombrie se va ști cu exactitate câte locuri sunt libere. Dosarul de înscriere cu toate actele doveditoare se depune la Centrul Creșe, din strada Pictor Andreescu, între 9 și 11 și 14 și 16. În urma primei runde de înscrieri care s-a făcut la școli au rămas pe dinafara listei 300 de copii. 462 de locuri s-au ocupat în cele 6 creșe de stat. „După această perioadă încercăm să revenim la normal cu activitatea, vom face și angajări, după cum ați văzut, și încercăm să asigurăm servicii de calitate, la acele standarde pe care le știți”, a mai precizat Diana Buganu.
Reamintim, la începutul anului, Consiliul Local a aprobat preluarea de către școli și Inspectoratul Școlar a creșelor, cu pretextul asigurării unei finanțări de la Ministerul Educației. Ulterior, în luna august, Consiliul Local a aprobat rețeaua școlară abrogând actul prin care se făcea transferul unităților.
Parinte a zis
Ca sa fie concurenta in sistem s-ar putea experimenta sa dea statul vouchere pentru cresa parintilor si acestia sa opteze intre cresele de stat si cele private. Poate asa ii motiveaza si pe cei cu cresele de la stat sa isi faca treaba, momentan au monopol pe banii nostri veniti de la buget unde cotizam in egala masura dar beneficiem de ei diferentiat.
BoogieMan a zis
Ce crese private sunt in Bacau?
Alex a zis
eu cred ca trebuie sa apreciati mai mult ceea ce fac educatoarele. cred ca e singura meserie in care pensionarea la 40-45 de ani ar fi justificata. cei mai multi din parinti abia fac fata la cei 2-3 copii pe care ii au; imaginati-va cum e sa ai grija de 15- 20! eu chiar le respect munca si cred ca e destul de slab remunerata, avand in vedere stresul pe care il presupune.
BoogieMan a zis
Cu cine te certi Alex, nu vad sa fie careva sa nu „aprecieze” vreo educatoare?! E o munca dificila, intr-adevar; bine, nu cred ca e singura meserie la care la 45 de ani poti fi epuizat, or mai fi si altele si da, sunt de acord ca trebuie remunerata mai bine. La fel si invatatorul, la fel si profesorul. Si poate si astreptarile noastre de la aceste categorii profesionale ar putea fi mai mari atunci.
Alexandru a zis
Mai exista nebuni si hoti ca in sistemul de invatamant din Bacau si din institutiile statului ?