UPDATE. Într-un comunicat de presă, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău dezvăluie numele suspecților pe care-i cercetează pentru înșelăciune prin metoda „accidentul”, unii dintre ei acționând din penitenciar:
Ungurianu Gigi Marius, cercetat pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la înşelăciune, constând în aceea că, în perioada 16.10.2016-19.10.2016, după ce inculpaţii Anti Petru Pavel, Benchea Ianoş Bogdan şi Popiţanu Andrei au indus în eroare persoanele vătămate Z. V., S. M. şi R. E. prin metoda „Accidentul”, ulterior prelua sumele de bani, pe care le transmitea către inculpata minoră D. E. M. ce avea sarcina de a le redistribui prin intermediul altor persoane către inculpaţii din detenţie;
D. E. M., pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la înşelăciune, constând în aceea că, în perioada 16.10.2010 – 19.10.2016, după ce inculpaţii aflaţi în Penitenciarul Bacău (Anti Petru Pavel, Benchea Ianoş Bogdan şi Popiţanu Andrei) realizau desăvârşirea consumării infracţiunilor de înşelăciune prin metoda „Accidentul” în dauna persoanelor vătămate, în urma indicaţiilor primite de la Benchea Ianoş Bogdan a preluat în două rânduri de la inculpatul Ungurianu Gigi Marius sumele de bani şi bijuterii din aur, în scopul de a le ţine la dispoziţia inculpaţilor din detenţie şi să le transmită către alte persoane;
B. A. R., cu privire la săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tentativă de înşelăciune şi tâlhărie calificată, fapte constând în aceea că în seara de 16.09.2016, după ce inculpaţii Anti Petru Pavel, Benchea Ianoş Bogdan şi Popiţanu Andrei au indus în eroare persoana vătămată L. L., prin metoda „Accidentul”, în momentul preluării sumei de 15.000 lei de la aceasta, întrucât victima a refuzat predarea sumei, împreună cu Nusică Gheorghe, zis Verginel, au imobilizat-o în faţa scării blocului prin acte de violenţă şi i-au sustras suma de bani pe care trebuiau să o obţină prin înşelăciunea realizată de inculpaţii Anti Petru Pavel, Benchea Ianoş Bogdan şi Popiţanu Andrei;
Nusică Gheorghe, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tentativă de înşelăciune şi tâlhărie calificată, fapte constând în aceea că, în seara de 16.09.2016, după ce inculpaţii Anti Petru Pavel, Benchea Ianoş Bogdan şi Popiţanu Andrei au indus în eroare persoana vătămată L. L. prin metoda „Accidentul”, în momentul preluării sumei de 15.000 lei de la aceasta, întrucât victima a refuzat predarea sumei, împreună cu Benchea Adrian Radu, zis „Bobi”, au imobilizat-o în faţa scării blocului prin acte de violenţă şi i-au sustras suma de bani pe care trebuiau să o obţină prin înşelăciunea realizată de inculpaţii Anti Petru Pavel, Benchea Ianoş Bogdan şi Popiţanu Andrei.
Negru Simion, pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la înşelăciune, constând în aceea că, în perioada septembrie – octombrie 2016, după ce inculpaţii menţionaţi mai sus realizau desăvârşirea consumării infracţiunilor de înşelăciune prin metoda „Accidentul” în dauna persoanelor vătămate, în urma indicaţiilor primite de la Benchea Ianoş Bogdan a preluat în două rânduri de la inculpatul Nuşică Gheorghe şi incupata D. E. M. sumele de bani şi bijuterii din aur, în scopul de a le ţine la dispoziţia inculpaţilor din detenţie.
Ghepeş Cătălina, pentru două infracţiuni de înşelăciune, constând în aceea că în luna octombrie 2016, după ce inculpaţii menţionaţi mai sus realizau desăvârşirea consumării infracţiunilor de înşelăciune prin metoda „Accidentul” în dauna persoanelor vătămate, în urma indicaţiilor primite de la Benchea Ianoş Bogdan a preluat în două rânduri de la inculpata minoră D. E. M. sumele de bani şi bijuterii din aur, în scopul de a le ţine la dispoziţia inculpaţilor din detenţie.
„Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie recunoscut de lege în favoarea persoanelor supuse cercetării penale şi prevăzut de art. 4 din C. Proc. Pen. şi art. 6 alin. 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, se precizează în comunicatul de presă.
Polițiștii au efectuat 10 percheziții în două penitenciare și la locuintele unor persoane bănuite de tâlhării si înșelăciuni prin metoda ‘Accidentul’, prin care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 400.000 de lei.
Au fost ridicați aproape 60.000 de lei, zeci de telefoane, laptop-uri și bijuterii, iar față de șase persoane s-a luat măsura reținerii.
La data de 27 octombrie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bacău și ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Politiei Române au efectuat 10 percheziții domiciliare, într-o cauză în care se fac cercetări pentru comiterea infractiunilor de înșelăciune și tâlhărie.
Activitățile s-au desfășurat în municipiul Bacău și în 4 comune din județul Bacău, precum și în 2 penitenciare din judetele Bacău și Dâmbovița.
Din cercetări a reiesit că, în perioada iunie — octombrie a.c., 4 persoane, aflate în stare de arest preventiv în penitenciare, ar fi apelat telefonic persoanele vătămate și le-ar fi indus în eroare, atribuindu-și calități oficiale.
Sub pretextul că rude apropiate persoanelor vătămate ar fi fost implicate în accidente rutiere, cei în cauză ar fi determinat victimele să înmâneze unor persoane necunoscute între 6.000 de lei si 25.000 de euro, pentru îngrijiri medicale în țară sau în străinătate, de care ar fi avut nevoie cei dragi.
Sumele de bani, a căror valoare totală depășește 406.000 de lei, ar fi fost ridicate de la locuintele victimelor de 9 persoane din județul Bacău, cu vârste între 17 si 39 de ani.
De asemenea, anterior perchezitiilor efectuate ieri, în aceeași cauză, polițiștii au depistat, în flagrant delict, 2 femei, de 20 și 35 de ani, asupra cărora au fost găsiți 33.000 de lei, bani ridicați de acestea de la persoane vătămate. În urma verificărilor, a reieșit că cele două nu ar fi cunoscut scopul ridicării banilor, fiind angajate de cei bănuiți pentru efectuarea unor activități de curierat.
În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat aproximativ 60.000 de lei, 70 de telefoane mobile, laptop-uri, bijuterii, cartele telefonice și alte mijloace materiale de probă.
Polițiștii au pus în aplicare 13 mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la audieri.
Față de șase persoane, două femei și patru bărbați, s-a luat măsura reținerii pentru de 24 de ore, urmând să fie prezentate Judecătoriei Bacău, cu propunere de arestare preventivă.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Activitățile s-au desfășurat cu sprijinul Administrației Naționale a Penitenciarelor.
teodor v a zis
Jos palaria militia din Bacau.Recunosc nu-mi sunteti dragi,dar de vreo doi-trei anisori buni incoacr vâ dați in petec cu nr mare de infractori arestați!De o tineti tot asa bagati la zdup juma de judet!!
IONUT a zis
Felicitări polițiștilor care lucrează la acest caz ! TIneti-o tot așa!
IONUT a zis
Felicitări polițiștilor care lucrează la acest caz !
Mulțumesc din partea vecinului meu căzut victimă acestor „viermi sociali”.
Tineti -o tot așa INAINTE !