Ca în fiecare an, cu puțin timp înaintea sărbătorilor pascale, inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău, prin Serviciul de Control în Sănătatea Publică, vor efectua acțiuni de control în piețele agro-alimentare, în marketuri, supermaketuri și hipermarketuri, pentru a verifica calitatea produselor alimentare ce vor ajunge pe masa de Paște ale consumatorilor. Comercianții sunt atenționați să respecte normele igienico-sanitare, pentru a nu le pune în pericol sănătatea.
În cazul depistării unor neconformități, vor fi aplicate sancțiuni conform legislației sanitare în vigoare. Specialiștii din cadrul compartimentului Evaluarea și Promovarea Sănătății atenționează populația că, după perioada postului, există tendința de a consuma băuturi alcoolice și alimente în exces (în special carne de miel și de porc) care pot duce la grețuri, balonări, vărsături, diaree, dureri abdominale, crize de ulcer gastro-duodenal și pot ajunge chiar la tulburări de ritm cardiac sau infarct miocardic. De aceea, este necesară prezentarea la medic în cazul depistării acestor simptomatologii.
Totodată, specialiștii îi îndeamnă pe consumatori să achiziționeze produse doar din surse autorizate, în termen de valabilitate și verificate sanitar-veterinar, să nu consume preparate cu aspect, gust sau miros îndoielnice, pentru a evita riscul îmbolnăvirii prin toxiinfecții alimentare și salmoneloză (prin utilizarea ouălor de rață la maioneze și creme).
Anamaria BUJOR
Lasă un răspuns