• de luna aceasta, inspectorii Direcției de Sănătate Publică pot aplica amenzi celor care fumează în spații închise sau în unități sanitare
Inspectorii sanitari și cei ai protecției consumatorilor îi pot amenda pe cei care fumează în spații nepermise. Emisă încă de anul trecut, legea privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor de tutun are de doar cîteva zile completări care stabilesc sancțiunile și persoanele în drept să controleze respectarea ei, motiv pentru care actul normativ abia de acum în colo poate fi pus în practică. Cea mai semnificativă adăugire a legii este aceea care interzice complet fumatul în unitățile sanitare de stat și private. „Pînă la apariția acestor completări, publicate recent, unitățile sanitare aveau obligația amenajării unor spații special destinate fumătorilor, în care aerisirea să se poată face astfel încît nefumătorii să nu fie deranjați. Acum, în toate unitățile sanitare este interzis fumatul”, spune dr. Cornelia Cojocaru, director al Direcției de Sănătate Publică.
O altă completare a legii care combate fumatul specifică faptul că punerea pe piață a oricărui pachet de țigarete care nu poartă inscripționat conținutul de gudron, nicotină și monoxid de carbon este interzisă, la fel ca și fumatul în toalete, săli de ședințe și consiliu sau lifturi. Instituțiile care și-au amenjat conform legii spații speciale pentru fumători au obligația să doteze aceste încăperi nu doar cu ventilație și scrumiere, ci și cu extinctoare pentru stingerea incendiilor. Abaterile de la prevederile legii se sancționează cu amendă între 1 și 5 milioane de lei sau cu efectuarea a 20 de ore de muncă în folosul comunității, în cazul în care contravenienții sînt elevi și studenți. Dacă pînă acum cîteva zile respectarea legii nu cădea în sarcina de serviciu a nici unui organism cu activități de control, din acest moment lucrurile sînt foarte clare. „Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de către Direcția de Sănătate Publică, prin inspectorii săi sanitari, și de reprezentanții Protecției Consumatorilor”, a adăugat dr. Cojocaru. Reglementările recent publicate drept adăugiri ale legii impune și alte restricții, la care nici unul dintre fumători nu se aștepta. Nu doar fumatul țigaretelor, țigărilor de foi sau pipelor este interzis în afara spațiilor special amenjate, ci și suptul sau mestecatul produselor fabricate total sau parțial din tutun. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns