Achitată pe latura penală în dosarul exploziei din 2010 de la Zemeș, SC OMV Petrom a încercat, la termenul trecut, să convingă instanța că procesul civil deschis de cele șapte familii strămutate forțat după explozie nu-și mai are rostul, atât timp cât instanța s-a pronunțat în dosarul penal deschis de Parchet, deși în acea acțiune au fost prinși doar cei afectați în mod direct de explozie.
Tribunalul Bacău a decis, zilele trecute, că cele două dosare sunt diferite și a respins argumentul invocat de SC OMV Petrom. Prin urmare, acțiunea civilă deschisă de familiile strămutate urmează să se judece pe fond, fiind stabilit termen în luna septembrie.
Și celelalte instituții – Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Primăria Zemeș și Consiliul Județean Bacău – acuzate că au ignorat ani întregi riscul unor explozii, chiar și după alunecările de teren, că nu au luat nicio măsură și i-au pus în pericol pe localnici au încercat să găsească o cale pentru a ieși din acest proces. Instanța a respins însă o parte din motivele invocate, iar altele vor fi discutate la termenul viitor.
Familiile evacuate de aproape patru ani cer despăgubiri de câte 1.550.000 lei.
C. CHIFU
Lasă un răspuns