Tribunalul Bacău a publicat raportul pe anul trecut. Pe rolul instanțelor s-au aflat mai puține dosare decât în anul precedent, respectiv 14.550 de dosare, dar peste media pe țară, care a fost de 12.859. Dintre cele 8.760 de dosare noi, cele mai multe au ajuns la Secția Civilă, de contencios și fiscal, apoi la Secția Penală și 1.900 de cauze la Civilă.
La Secția civilă, ponderea cea mai mare a fost deținută de cauzele cu minori și dreptul familiei, dar și litigii de muncă. „Comparativ cu anul 2018, se constată o scădere a litigiilor de muncă, dar și o creștere a cauzelor cu privire la asigurările sociale și o scădere cu 8 la sută la litigiile cu minori și familie”, se arată în raport.
La Secția Penală, s-au înregistrat scăderi la numărul de dosare privind infracțiunile contra persoanei, contra patrimoniului, evaziune fiscală, dar a crescut cu 14 la sută numărul dosarelor pentru infracțiuni de trafic și consum de droguri. Mai bine a fost și la capitolul corupție, numărul de dosare fiind cu 14 la sută mai mic decât în 2018. Încărcatura pe judecător a fost în 2019 raportat la volumul activității de 650 de dosare.
Cel mai mult au avut de muncă, pe același criteriu, judecătorii de contencios, apoi cei de civil și în final, cei de penal. La secția cea mai aglomerată, de contencios și civil, potrivit clasamentului judecătorilor, cel mai ocupat a rulat 2.733 de dosare, urmat de colegi care au avut tot peste 2.000 de dosare sau peste 1.800. Media pe instanță a fost de 1.077.
Din dosarele provenite din anii anteriori, adică peste 6.000, 10 la sută au peste 1 an și 6 luni. Durata medie de soluționare în non penal a fost de aproximativ 9 luni, iar în materii penale chiar și de o lună.
La Tribunalul Bacău sunt 35 de judecători și 44 de grefieri.
abc a zis
Aglomeratie mare, toata lume merge buluc la speciali. Cu acestia sunt darnici slujitorii din aparatul administrativ care in foarte multe cazuri lucreaza impotriva cetateanului. Stilul de munca, nu vrea pixul meu asa ca mergi la jude. Daca privim la aplicarea legii fondului funciar, a imobilelor nationalizate si rezolvarea altor chestiuni administrative ori de munca si asigurari sociale atunci te minunezi de interesul ori capacitatea administrativa a autoritatilor si institutiilor publice de a rezolva problemele lumesti ale cetatenilor. Ba unii, dupa ce pun bete in roate indruma , consiliaza si inseamna cetateanul spre judecata suprema a specialilor. Si acestia din urma fiind oameni si-au tras salarii si sporuri prin aruncarea prafului din mers iar de ceva timp au obosit si au tras putin pe dreapta, poate unii se gandesc la judecata de apoi.
Ddd a zis
Degeaba se plang,atata timp cat tocmai ei nu respecta noile modificari aduse la Legea 192/2006 privind avantajele medierii.In nicio sedinta de judecata nu se invoca cuvantul mediere,mediator…asa cum prevad noile modificari.Statisticile facute in 2008…au demonstrat o scadere vizibila a nr.de dosare /judecatori.Dar,nu se doreste acest lucru dintr-un singur motiv,si anume au nevoie pt.a se justifica pensiile si salariile exagerat de mari.Ar fi multe de comentat dar,e de ajuns….