Mai multe institutii publice din judet au solicitat aprobarea de la Consiliul Judetean sa se inscrie in programul Ministerului Mediului de folosire a energiei alternative. O firma de specialitate a realizat studiul tehnic si a concluzionat ca aceste institutii au la indemina utilizarea panourilor solare. Proiectul de hotarire a stirnit discutii si la ultima sedinta a consilierilor judeteni. Liberalul Silvestru Dogaru a propus sa se ia in calcul si utlizarea caldurii de roca sau de gheata, investitie care se realizeaza cu niste costuri mai mici. Programul, finantat din fondul de mediu, vizeaza inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, geotermala si eoliana, ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului. Unitatile pentru care se va implementa proiectul sint Spitalul Judetean de Urgenta, Spitalul de Pediatrie si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Instalatiile propuse cu panouri solare au rolul de a completa sistemul clasic, studiile aratind ca acestea pot conduce la realizarea de economii anuale de 50% pina la 80% din consumul de combustibili traditionali destinat producerii de apa calda menajera. Valoarea totala a investitiei este evaluata la 4,8 milioane de lei, din care constructii -montaj, 1,3 milioane de lei. Durata investitiei va fi de cinci luni. La Spitalul Judetean de Urgenta se doresc panouri solare pentru pavilionul ORL-Psihiatrie-Contagioase adulti, Morga – Laborator Anatomie Patologica, Oftalmologie, Dermato-Venerice, Sida, Centrala Termica), investitie de 915.310 lei, precum si la Maternitate – 576.530 lei, iar al treilea obiectiv vizeaza policlinica, laboratorul de analize si bucataria – 184.310 lei. Spitalul de Pediatrie doreste panouri pentru policlinica si sectiile de Pediatrie si Contagioase – 694.670 lei. Protectia Copilului are in vedere centrele „Alexandra” din Onesti – 494.170 lei si „Henri Coanda” din Bacau – 560.008 lei .
e.u. a zis
Revin cu aceeasi nedumerire………
Daca aceste institutii isi inlocuiesc sistemul clasic de asigurare a apei calde (in urma unor studii de specialitate)inseamna ca CET-ul NU este EFICIENT, si nici nu va fi in urma investitiilor prognozate. Altfel ar mai avea rabdare ca sa beneficieze de „SERVICIILE DE CALITATE ale CET-ului” -asa cum spune dl. Primar.
Prin renuntarea totala sau partiala a unor institutii publice (contrar HCL Bacau 241/2008 care stabileste ca zona unitara de incalzire – arealul municipiului Bacau – si prin care alte institutii publice sunt obligate sa se racordeze la CET) „mastodontul” va pierde niste consumatori importanti. Deci va deveni si mai ineficient.
Cum vine treaba asta d-lor Consilieri si d-le Primar ????
Obligam locuitorii sa finanteze CET-ul iar STATUL il baga mai rau in faliment ?????
Aveti vreo logica normala cu dumneavoastra ????
D-lor ziaristi chiar nu sunteti curiosi sa legati aceste probleme intre ele ???