La trei zile după momentul avariei la conducta de apă de la Valea Uzului, conducerea Companiei Regionale de Apă Bacău se confruntă cu o avalanșă de critici, în principal pentru că nu a găsit de cuviință să-și anunțe clienții despre problema apărută. Cel mai probabil, CRAB nici nu și-a pus această problemă, deoarece deține monopolul în domeniu. Politica aleasă a fost a struțului și a negării: „Nu există presă, pe cine să anunțăm?”. Pretextele au fost preluate și de Constantin Apostol, președintele Consiliului de Administrație al CRAB (sau convenite cu el).
Am discutat cu acesta și despre problemele tehnice ale avariei, Apostol fiind chiar absolvent al facultății de alimentare cu apă și canalizări, calitate în care a ajuns, la un moment dat, și director la Direcția Apelor. Pe deasupra, mai are o specializare, de economist, fiind singurul din CA al CRAB cu această dublă calitate. Chiar și așa, studiile nu-l ajută să știe că în Bacău există presă, chiar dacă avem un singur ziar pe print, iar televiziunea favorită s-a închis. Pe deasupra, s-au inventat și alte mijloace de comunicare cu publicul care plătește scump să aibă apă și să fie avertizat la timp.
Reporter: Ziariștii și publicul n-au avut cum să se informeze despre avaria de sâmbătă, cum vi se pare situația?
Constantin Apostol: În Bacău nefiind media, televiziuni, radiouri, doar un simplu cotidian… Din păcate, cererile media s-au dus spre proprietarul instalațiilor, spre Primăria Bacău și alte autorități publice. Abia în etapa a doua, au fost solicitate opiniile specialiștilor CRAB, cei care administrează de fapt instalațiile. Până la urmă, comunicarea nu a fost perfectă.
Reporter: Știți, există o televiziune locală, site-uri de știri, bloguri. CRAB are un site, pe care n-a anunțat nimic…
Constantin Apostol: Din păcate, și pe site și celelalte medii de comunicare au existat unele sincope, ca să nu le numim altfel.
Reporter: Oamenii nu reclamă atât avaria, cât lipsa de informații de la sursă. O companie atât de mare, finanțată cu atât de mulți bani europeni, te-ai gândi că are niște proceduri de comunicare puse la punct.
Constantin Apostol: Aveți dreptate, aici este o greșeală pe care trebuie să ne-o asumăm și noi, și proprietarul. Pentru că trebuie să precizăm un lucru, autoritățile publice sunt proprietare, adică membrii ADIB. În următoarea ședință a Consiliului de Administrație, am să propun numirea unui purtător de cuvânt și crearea unui soft, prin care să primim și să dăm informații.
Reporter: Cuma fost posibilă o avarie care să lase Bacăul fără apă mai mult de trei zile?
Constantin Apostol: Această aducțiune, de 63 km, este una dintre cele mai mari din țară, dacă nu cea mai mare, de un metru diametru. Acum ne dăm seama că sunt greșeli de proiectare și greșeli de execuție. Dar avaria este o chestiune tehnică, ce se poate întâmpla oriunde. Avem doar 3 vane, la 63 de kilometri de conduce, după părerea mea e o mare problemă de proiectare. Mare!
Reporter: Nu există lucrări similare?
Constantin Apostol: Ba da, există standarde, dar n-aș putea să vă spun dacă trebuiau făcute din trei în trei sau din doi în doi kilometri… Dar să ținem cont că am asistat la o demanșonare au unei conducte de un metru diametru. La viteza cu care curge apa, sunt peste 800 de litri pe secundă… dac-ar fi un cub, ar fi un metru pe secundă, da? Mai întâi, trebuie să identifici unde a apărut defecțiunea. Apa iese la suprafață ca un gheizer. Spre norocul nostru, conducta era la 3,5 metri, dar sunt zone unde e „pozată” și la zece metri. Pe orice conductă de apă, pământul din jur vibrează, din cauza fenomenelor care se întâmplă în conductă.
Defecțiunea e pe marginea unui pârâu, nivelul freatic foarte sus, conducta putea fi reparată doar „în uscat”, să te duci cu motopompe, cu tot sistemul, ca să ajungi la locul defecțiunii. În paralel, trebuie să te asiguri că ai debușat restul de apă. Oamenii de la CRAB au fost acolo și și-au făcut datoria, cu dotarea necesară și respectând procedurile.
În momentul de față, avaria e rezolvată, s-a făcut remufarea, dar amorsarea sistemului durează mai mult de 24 de ore.
Reporter: De ce n-a intrat în funcțiune sistemul prin pompare, de la Gherăiești?
Constantin Apostol: Din două motive. În primul rând, apa de pe conducta de la UZ duce la Barați, într-un rezervor de 10.000 de metri cubi. Acesta are rolul de echilibrare a inelelor de alimentare a orașului, din punctul de vedere al presiunilor, să putem ridica apa până la etajele superioare. Să spunem că, în centrul Bacăului, avem P+10, deci trebuie ca presiunea apei să fie de o atmosferă.
Fronturile de la Gherăiești și Șerbănești n-au pornit, pentru că nu există o conductă directă să ducă în rezervorul de 10.000 de mc. Dacă băgam invers în rețea, era o altă problemă, se producea pe conductele principale procesul de autocurățare, toate depunerile se autospălau. Și atunci oamenii primeau apă murdară la robinet, se înfundau toate centralele, pentru că filtrele n-ar fi făcut față.
Reporter: Și ce s-a făcut?
Constantin Apostol: A fost o avarie majoră. Ne-am pus problema ce să alegem, să suferim încă o zi sau o zi și jumătate sau să avem probleme cu centralele de apartament? Că folosind apa caldă, filtrele respective n-ar fi dus!
Reporter: O ultimă întrebare, alimentarea cu apă prin conducta de la Valea Uzului poate fi afectată de consumul din Onești și alte orașe?
Constantin Apostol: În niciun caz!
Nota reporterului: Există „soft” pentru primirea reclamațiilor și comunicarea răspunsurilor, se cheamă internet, mail, telefon. De asemenea, apa a fost neagră, în ciuda deciziei de amânare a furnizării cu „o zi, o zi și jumătate”.
Dorel a zis
Daca o proiectare corecta impune o vana la 3 km, noi avem 3 vane la 63 km. La un calcul matematic simplu reiese ca la 63 km de conducta trebuiau 21 de vane, 21-3=18, deci unde sunt banii de pe cele 18 vane? Daca proiectantul a fost incompetent, cine l-a pus in functie? Ce a facut acesta pentru postul respectiv? Mai vrea si bani? Daca eram in urma cu 25 de ani, respectivul presta munca la canalul Dunare-Marea Neagra.
Nu am citit ca dl. Apostol sa spuna ceva de demararea unei anchete legate de proiectarea acestei magistrale. Se teme cumva de DNA?
paul a zis
daca v uzului – bacau are 63 de km, conducta iasi – timisesti cat are???
Eu a zis
Omul se incurca in termeni tehnici,,o atmosfera nu are cum sa asigure presiunea la un bloc cu P+10.O alta problema importanta ; numai cei ce au centrale termice individuale sun tluati in calcul,restul locuitorilor ,nu au nicio valoare ei nu au instalatii, nu folosesc apa,ce mai dupa el, nu ar trebui sa existe.De ce trebuie sa” lamureasca” PROBLEMA ,pres. C.A. al CRAB,CAND ESTE UN Dir.Tehnic(sau ce denimire o avea el)?
ramy a zis
scuze se gasesc oricand si oricum dar……eu vreau sa stiu cine ne plateste apa infecta care a curs zilele astea si pe care noi o platim pt ca apometru s-a tot invartit….sa va fie rusine
Constantin a zis
Avarii se mai intampla. Cea mai mare problema de la CRAB pare sa fie comunicarea cu beneficiarii. „Sincope” e un termen prea bland pt ignoranta si lipsa de respect fata de consumatori care iese la iveala in astfel de situatii. Mai ales ca exista in aceasta companie un compartiment numit Dispecerat al carui numar de telefon nu este facut public din motivele enumerate mai sus. Personal am sunat la informatii pt un nr de telefon de la CRAB si dupa ce mi-au dat nr de telefon afisat pe site (la care nu raspunde nici dracul, mai ales in weekend) cand le-am cerut un alt nr de telefon celor de la Telekom mi-au dat nr. de tel de la alte institutii: CET, Directia Apelor Siret… or fi in cardasie cei de la Telekom cu cei de la CRAB. D-le reporter fii dragut te rog si afla si tu nr de telefon la care populatia poate anunta sau primii informatii despre asemenea avarii. Si poate il faci si public, poate o sa apara si pe site-ul lor, poate le spuneti si celor de la Telekom acest nr la care sa raspunda cineva care sa nu te ia la rost ca l-ai deranjat de la serviciu, ci sa isi faca treaba civilizat ca de aia e la munca. Cred ca ar fi foarte utila o asemenea informatie
david a zis
Parca e personaj de desene animate. Doamne in ce oras traim…
Lupu+Stanica a zis
Iarasi acest personaj? Nu are o legatura si cu faimoasa TOP SPORT? Ce cauta el de la ARD P Neamt la apa Bacau? Alti bani, alta distractie.
Daca au gasit asa repede greseli de proiectare si executie au inceput o actiune sa traga pe cineva la raspundere? Problema majora nu este avaria in sine ( care se poate produce oriunde) cat lipsa si modul de reactie al celor responsabili (CRAB, ADIB, Primarie etc) si existenta unei surse alternative.
CYPO a zis
Poate, d-l C. Apostol stie cum stam cu filtarea apei de la statia CĂRABOAIA?!!. Sigur stie si nu va spune!! Statia nu functioneaza decat la maxim jumatate din capacitate!! Noi, mai stim că la un momentdat, la o gololire a bazinelor s-a gasit scheletul unui cal!!! Bai nene, apa aia de Poiana Uzului o poluează cei ce si-au facut numeroasele constuctii din jurul Lacului Poiana Uzului( ce fac aia de la Apele Romane, Garda de mediu?!!). Vedeti cum arată Pârâul Izvorul Alb!! Pretul „apei ne-potabile”ESTE UNUL ASTRONOMIC!! Si vor sa-l crească in urmatorii 4-5 ani pâna la 15lei/m.c.!!! Apa Râului Uz vine din Muntii Ciucului si Nemira, partial nepoluată!! Debitele afluientilor au scazut considerabil in ultimii ani!! Cauze. Taierea masivă a pădurilor, precipitatii diminuate!!
D-l Apostol daca n-are ce face, sa se plimbe in jurul Lacului Poiana Uzuluisi să-si controleze subalternii de la CRAB, dacă-si fac datoria si cum si-o fac!! Nu vă jucați de-a apa potabilă, că nu merge așa!! Pentru nămolul din apa ne-potabilă ce ne-o vindeti la pret de apa potabilă, vă putem da în judecată, d-lor de ne intoxicați cu mizerii!!