Publicăm astăzi partea a doua a interviului acordat Ziarului de Bacău de politicianul și omul de afaceri liberal Viorel Cataramă. Prima parte poate fi citită AICI.
În a doua parte a interviului, Viorel Cataramă vorbește despre legislație, impozite, amenzi, propaganda rusă șamd.
REPORTER: Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care evazioniștii care au produs un prejudiciu de 1 milion de euro scapă de închisoare. E un lucru care ușurează încasarea la buget a impozitelor sau e doar menit să scape evazioniștii?
VIOREL CATARAMĂ: Eu o văd ca pe o decizie excepțională. În sfârșit, cineva are curajul să aplice o legislație corectă în România. Vedeți dumneavoastră, toată lumea vrea sânge. Vrea să vadă oameni la pușcărie. Pe nimeni, aproape, nu interesează recuperarea prejudiciului. Toată lumea: „La pușcărie, la pușcărie!”. În toate țările civilizate, fiscul urmărește să aducă bani la buget, nu să bage oameni la pușcărie. Ca să ne înțelegem: sunt nenumărate cazuri în care se fac deal-uri pe 11, 15 sau 100 milioane de euro sau dolari. Și acolo statul este fericit că recuperează sume de bani, nu că îl bagă pe unul la pușcărie să mai cheltuiască și cu el nu-știu-cât pe lună. La noi, în România, avem această mentalitate, vrem sânge. Și trebuie schimbată.
Vă mai dau un exemplu – uitați-vă la Legea circulației. Suntem țara cu cele mai multe articole de lege în care ți se suspendă carnetul. În loc să aduci cât mai mulți bani la bugetul statului prin amenzi, una-două suspendăm permisul.
Încă exemplu – suntem o țară în care alcoolemia la volan e zero. Ai 0,01, e scandal național că te-a prins beat la volan. Sunt țări în care până la 0,5 nu ai nimic. Hai să fie vorba între noi: dacă bei un pahar sau două de bere sau vin n-ai nici pe naiba și nu-ți afectează capacitatea de a conduce mașina.
Prin urmare, eu sunt un politician – că discutăm și în calitatea mea de politician – care susține creșterea veniturilor la bugetul statului și nu băgarea oamenilor la pușcărie. Sigur că sunt infracțiuni grave care necesită pușcărie. Dar la noi, pentru orice fleac se cere pușcărie. Dar nimeni nu cere, în primul rând, recuperarea unor sume de bani importante pentru bugetul statului. Pe de altă parte, aceiași oameni care cer pușcărie pentru toți se duc și vor să aibă servicii medicale cât mai bune, învățământ cât mai bun… Păi de unde să fie bani acolo, dacă tu nu vrei să recuperezi banii?
Cum vedeți modul în care și-a făcut loc, în viața politică și în presă, propaganda rusă? Vă așteptați la așa ceva în anii 90, după Revoluție, ca o parte a opiniei publică să poată fi la un moment dat întoarsă? Cumva are legătură cu schimbarea generațiilor, ce părere aveți?
Are legătură cu un fenomen grav care se petrece, și anume cu fake news-ul din presă și mai ales cu capitularea presei în fața banului public. Ca să discutăm în clar, în România și în multe alte țări, presa a fost cumpărată de către Guvern pe subiecte importante, iar lumea începe să nu mai creadă în ceea ce se livrează. Și ăsta e un lucru extrem de grav. Toată lumea țipă „dom’le, acordăm independență presei”. Păi, independența presei este atunci când un jurnalist poate să scrie în funcție de ce constată, nu de ce i se spune. Întrucât tot mai mulți cetățeni nu mai au încredere în știrile care se livrează, atunci îți spui „nu știu ce se întâmplă acolo, dar știu un singur lucru: că a lua gaz ieftin de la Rusia e bine pentru oricine. A lua materii prime ieftine din Rusia sau din China e bine”. Și atunci, în momentul în care tu treci la achizții mai scumpe, scumpești viața și populația, în final, nu e interesată de aceste probleme geopolitice, ci de viața de zi cu zi. Când cetățeanul vede că îi crește prețul și că ar putea să aibă un preț mai mic, dacă nu s-ar aplica anumite decizii, începe să comenteze. Și, vedeți, așa se rostogolește „bulgărele”.
„Țara este slăbită!”
Cum s-a schimbat modul de a se face afaceri?
Dramatic! Este o altă chestiune care este fundamentală pentru România. Sunt două politici mari, macro-economice, pe care o țară le poate adopta. Fie își promovează exporturile și producția internă și descurajează importurile – pot să dau exemplul SUA, Turciei, Chinei, Japoniei, fie își descurajează exporturile și încurajează importurile, și pe cale de consecință se dezvoltă pe bază de împrumuturi. România, din nefericire pentru mine, a adoptat a doua variantă: să-și descurajeze producția internă până la dispariție și să încurajeze importurile și împrumuturile. E o metodă mai facilă pentru guvernanți, pentru că e simplu, te duci, iei bani din împrumut, plătești, „las’ că are peste 10 ani cine să returneze banii!”.
Dar, țara este slăbită! Și atunci, economia românească a suferit niște falimente dramatice. Și aceste falimente sunt înlocuite de mici afaceri. Adică, astăzi, în România poți să faci o afacere, dacă nu ești tamponat de importuri. În momentul în care vrei să produci ceva care este, sau poate fi tamponat de importuri, mai bine te lași. Vă dau un exemplu: scaunul ăsta, acum 6 ani, costa să-l faci 450 lei și îl exportai cu 500 de lei. Câștigai și tu 50 lei. Astăzi, același scaun, ca să îl produci, te costă 3500 de lei. Și tu încasezi, poate nu 100, poate 120 de euro. Deci nu mai poți să faci export. Și atunci, se dezvoltă încet, dar solid, mici afaceri cum ar fi taximetria – au apărut mai multe companii care se concurează, pentru că nu poți să aduci din import Taxi. Nu poți să aduci din import ciment, pentru că trebuie să îl faci aici și să-l livrezi cu cifa. IT, medicină, învățământ, mici afaceri din care oamenii beneficiază direct de avantaje. Restul s-a prăpădit – mortul de la groapă nu-l mai întorci.
Asta, din păcate, a făcut România. Astăzi, gândiți-vă că trăim un paradox maxim, cea mai ieftină marfă în România este euro. Cum crește puțin salariul în lei, cum crește mai mult în euro. Ceea ce nu-i firesc, nu are niciun fel de legătură economică. Practic, blocarea euro la un curs fix, sau aproape fix, a făcut ca România să se împrumute foarte mult și a făcut ca să fie independentă de importuri. Acum, degeaba sunt unii nemulțumiți că, vezi Doamne, România ia decizii la sugestia/îndemnul unor organisme internaționale. Păi dacă tu de duci la bancă și faci un credit, banca vine și te controlează și spune „vezi că, totuși, sunt banii mei acolo. Ia ai grijă ce faci, că dacă nu, te pun înapoi și te execut!”. România nu mai poate acum să stea foarte arogantă la masă, pentru că nu-și mai permite, pentru că e datoare.
„E foarte greu să blochezi mai mult de jumătate din populația Globului”
Ar trebui Guvernul să aplice, cum au anunțat americanii zilele trecute, de exemplu, suprataxarea mașinilor electrice din China? Sau a bateriilor, a substanțelor din care se fac baterii? Ar trebui Guvernul să oprească importurile din China? Dacia, de exemplu, face mașina electrică în China. Și vine în România și oamenii consideră că e mașină românească, dar nu e.
Dar nu numai Dacia face asta! Fac și alte mărci mult mai prestigioase și mai scumpe. Acum, intrăm într-o logică inversă a globalizării. America, prin Partidul Democrat, este un partizan al globalizării, al neomarxismului, al anticapitalismului, dacă vreți. În momentul în care încerci să pui bariere înseamnă că renunți la filosofia ta esențială, la promovarea globalismului, nu?
Ei au pornit de la ideea că statul chinez subvenționează acele produse care ajung ieftine!
Le subvenționează de 50 de ani, nu de ieri, de azi. Pentru că ăsta a fost succesul. Statul chinez subvenționează. Punct. Asta e! Vrei să blochezi? Atunci trebuie să schimbi politica, nu mai mergi pe globalizare.
Donald Trump a început treaba cu China. Dar, Donald Trump e republican și el nu promovează globalizarea. Nu-i neomarxist.
Trebuie să te hotărăști, pentru că, vedeți dumneavoastră, sancțiunile aplicate de Europa Rusiei au făcut ca Rusia să devină a 4-a putere mondială, astăzi, și să se „cupleze” foarte bine cu China. Asistăm la o prietenie extraordinară. Dacă mai băgăm India în joc, discutăm de mai mult de jumătate din populația Globului. E foarte greu să blochezi mai mult de jumătate din populația Globului… Trebuie să ne hotărâm: vrem globalizare sau vrem protecționism? Nu putem așa, azi vrei globalizare, mâine vrei protecționism. Că nu merge, faci o tabula rasa, nu țin aceste politici!
Ați început afacerile în 90, cu mașini de epocă. Dacă ar fi, astăzi, să aveți 25 de ani, cu ce ați începe?
Astăzi aș începe cu energie regenerabilă, fără discuție, e de viitor. Aș începe cu medicină – e un domeniu care are perspective largi, aș începe cu învățământ șamd. Aș începe cu afaceri care nu sunt tamponate de importuri, astăzi.
Mulțumim pentru interviu!
kkRama a zis
vomit
Dan Verdes a zis
Apreciem ca in a doua parte a interviului, stimatul domn nu-si mai da cu parerea despre politica, in mod eronat, ci despre fiscalitate, economie, politici economice mondiale.
Fiscalitatea la noi este orientata spre alimentarea unui buget consolidat, ce hraneste majoritar un stat politienesc format din politicieni si bugetari majoritar corupti.
Statul nu s-a orientat spre familie, ce este esenta societatii, s-a orientat spre cercurile de interese politice si economice aflate in special la guvernare.
Cine este totusi acest stat?
Multi identifica gresit, presedintele si guvernul unei tari.
Statul este o intreaga masa a societatii noastre: presedinte, guvern, autoritati de forta, servicii speciale, ministere, institutii publice centrale, deconcentrate, administratii publice locale, ambasade, consulate, institute culturale, etc.
Pe langa aceast masa, se adauga administratorii de firme ce lucreaza cu institutiile statului, acestea fiind si ele pe categorii: firme ale serviciilor prin care isi rotunjesc bugetele (situatii legale speciale), firme ale securistilor din servicii prin care isi rotunjesc averile personale (in functie si la pensie), firme ale guvernantilor si ale politicienilor de rang inalt, firme ale demnitarilor (in special a primarilor), firme ale unor constructori de infrastructura mare, firme ale constructorilor medii si mici, firme de IT la nivel national (din clanul Ghita si alte personaje puternic active in piata cam vre-o 6 abonate la municipii in spoecial), restul de firmulite medii si mijlocii ale antreprenorilor locali, conectati si ei la combinatii.
Pe langa masa asta mare, sunt firmele foarte mari, companii la nivel national, importatori, firme medii, imm, cu profile diverse de activitate, nu sunt abonate la bani publici, insa fie sponsorizeaza consistent partidele, fie sunt paravane de spalat bani negri pentru mafie sau politicieni sau bugetari, ori sunt in portofoliul de firme ale directorilor anaf sau diversi inspectori ce le tin contabilitatile pentru a nu fi controlate de nimeni, sau controlate superficial.
Deci este o masa foarte mare de aproximativ 3-4 milioane de omuleti ce isi umplu buzunarele lunar de banuti, mai multi sau mai putin din bani publici… ei formeaza statul.
Acesti omuleti au si ei familiile lor, copii, parinti si rude…astfel se intelege de ce este atat de greu sa elimini o coruptie capilara, de la cel mai inalt nivel pana la cel mai mic functionar public.
Sa nu credeti ca lucrurile stau asa si in sectorul public, aproximativ la fel sunt si in cel privat.
O sa ramaneti uimiti insa sunt companii mari, cu capital strain, unde contracte de parteneriat, de furnizare, de colaborare sau posturi cheie se atribuie pe bani. Chiar la o renumita companie bacauana extinsa la nivel national in top Forbes, daca vrei sa prestezi servicii, sa transporti pentru ei, sa vinzi produse sau sa colaborezi, te taxeaza rapid directorasii din sectoarele respective, ma gandesc fara ca patronii sa stie.
Noi suntem un stat eminamente corupt!
Trebuie eliminate diminuate si eliminate mai intai riscurile de coruptie, pentru a avea un stat sanatos si o fiscalitate buna.
Tot ce tine de legislatie si de sectorul fiscal este orientat pentru a ajuta aceste mase de bugetari si firme mentionate.
Cand bugetul se dezechilibreaza, apare inflatia, se imprumuta masiv si cauta prin masuri fiscale radicale, nu sa elimine deficitul bugetar prin optimizarea fiscalitatii din institutii, multe fara folos, ci sa jupoaie in special firmele medii si imm, treptat cat sa nu le omoare.. imediat.
Sunt ca un virus ce nu-si omoara gazda, traiesc asa capusand zeci de mii de firme, imm la nivel national.
De ce nu introduc in vami scanere performante si sisteme performante pentru a depista si combate traficul, evaziunea si coruptia?
Pai sunt fimele lor ce importa masiv si vand in dragoni si online, piete si peste tot.
Cand intra anaf in dragon, colecteaza peschesul si isi vad de treaba.
Cum de e plina tara de droguri?
Pai cu ajutorul unor stimati domni ce pazesc si permit sistemele mafiote.
Noi traim intr-o societate a minciunii…pe fata….televizata…
Are dreptate in principiu stimatul domn, ca nu are rost sa umpli puscariile si sa recuperezi prejudicii, insa nu mai bine reduci taxele si modelezi sistemele astfel incat sa nu mai convina nimanui sa evazioneze?
Incearca sa elimine impozitarea pe venit, de 1-2-3% si sa impuna pe profit de 16% care ulterior sa creasca, cu armate de controlori fiscali, sa nu cumva sa deduci prea multe cheltuieli , cu dividende ce acum ajung la 10-12% daca adaugam si cass dublu imozitat si impozitarea veniturilor ce nu pot fdi demonstrate cu 70%.
De ce nu se aplica un impozit pe venit global de 5% la toata lumea, platibil la incasarea facturilor si impozit pe dividende 1% sa scoata linistit lumea banii din conturi si fara cass luat cu japca si impozit de 25% pe salarii?
Pai nu au curaj sa faca astfel de reforme cand stiu ca au o caracatita cu milioane de guri de hranit.
Ca sa scapam de ei, trebuie sa devenim cetateni activi si sa iesim la vot, sa iesim in strada pentru orice drept incalcat sau cuvenit, sa le cerem socoteala pentru orice ban cheltuit, sa devoalam firmele si combinatiile prin zeci si sute de mii de investigatii private, fiecare cetatean sa-si ia primarul sau functioarii ori institutia la controlat, achizitii, bunuri personale, case masini, vacante…expuse public…
Restul sunt vorbe de claca…
Bogdan Precupetu a zis
BOR e si el actionar la grupul marea masa de bugetari in stil organizat…
De 35 ani marii prelati coloreaza harta tarii in culorile politice ce le ofera acces la fonduri, evident in scopuri bune, pentru constructii de catedrale, biserici si locasuri de binefacere.
Se aloca de la guvern fonduri de sute de milioane de euro…din care se fac achzitii si licitatie….cu incredintare directa firmelor de casa…fara SEAP.
La Bacau avem o frumoasa catedrala…construiesc la ea, de vre-o 20 ani…in care consiliul judetean si primaria si babutele au tot pompat bani….
Cam despre ce o fi vorba…ca mai au un monument istoric nefinalizat de vre-o 5 ani lucreaza la el si alta catedrala mai mica ca nu o poti numi biserica , nefinalizata langa bazinul de innot.
Daca treci pe langa catedrala…se observa calitatea indoielnica a finisajelor, in partea inferioara multe lucrari nefinalizate sau prost realizate, in partea superioara, mucegai si tencuiala ce se desprinde…. stim prestigioasa firma ce executa lucrarile…
Sambata s-au fotografiat si si-au strans manutele….baietii destepti jupanii urbei cu ips Ioachim si covrigarul nostru drag de la Buzau.
Daca te uti de la Marele Alb cu mercedes S class si Ioachim cu audi a8, fiu de fost protopop cu lexus..altii cu mercedes, bmw, ehehe are balta ….pesches la baieti…
Dumnezeu cu mila…
IONUT a zis
Bun.. ai marcat multe puncte.. si reale a sociatatii romanesti.. dar oare pe cine sa votam ??!! ..cand toti sunt de ai lor.. !! care hranesc caracatita asta cu milioane de guri…hai sa vedem.. cine e cea mai .. „neprihanita” persoana din cei care candideaza la primaria Bacau dar si la CJ …da un exemplu… nu cred ca ai !
FLORIAN GENERALUL a zis
Ionut, stim bine cu totii, ca persoanele cu adevarat capabile au propriile afaceri, indiferent ca sunt mici comercianti, producatori, sau miliardari in euro.
Noi trebuie sa ne indeplinim obligatiile cetatenesi, sa alegem fie persoana ce o accepta constiinta noastra ca fiind nepatata, indiferent ca e nu are putere politica, sau sa pariem pe peroana ce are putere politica si experienta sa miste puternic lucrurile chiar daca e in partidele ce nu le inghitim …
Insa nu alegerile sunt totul…
Indiferent de cine va iesi primar sau presedinte de consiliu judetean, eu personal si indemn pe toata lumea, sa ia atitudine in mod inteligent sau cum doreste, ca sa schimbe mersul lucrurilor.
Cum poate un cetatean sa ia atitudine?
Petitii, reclamatii, plangeri si solicitari privind lucrurile de care se loveste zilnic in cartierul sau (parcari, locuri de joaca, strazi, apa, gunoi, impozite, etc).
Solicitarea accesului la informatiile publice (detalii despre achzitiile publice indiferent de valoare, proiecte, plati, contracte, angajari, exproprieri, situatii financiare, etc).
Participarea pasiva sau activa la sedintele consiliului local in sala de sedinte sau macar online.
Petitii, plangeri privind lucrari publice neconforme, catre Curtea de Conturi, iar cand sunt suspiciuni sau indicii rezonabile sau capete de dovezi, despre coruptie, plangeri al DNA.
Daca fiecare cetatean cu vointa si dorinta de schimbare, si-ar lua un primar din judet, o institutie sau un functionar public sa il investigheze in limitele legii: activitate, dosar de angajare, achizitii, declaratii de avere si interese, informatii despre bunuri si avere declarate si nedeclarate, in cativa ani, nu si-ar mai dori nimeni sa lucreze in institutii publice.
Lumea traieste pasiv, alearga dupa bani, pentru familie, risipeste timpul personal pe distractii infantile, devoreza continut online, insa 30 minute pe zi nu aloca sa puna umarul la scuturat coruptii din institutiile publice.
Eu am inceput sa lucrez la un ghid, inspirat si din ghidul Recorder, prin care cetatenii sa ia atitudine singuri, sa putem scoate la iveala mizeriile acestor grupuri infractionale de mediocri ce ne conduc si administreza tara.
Vedem cu ochii nostri zilele astea, cum au fost chemati si audiati peste 15 ore marii generali ai unui mare serviciui, Florian si Dumitru, ce aveau ca ocupatie, rotunjirea venturilor proprii, prin santajarea unor administratori, solicitand sume mari de bani pentru a interveni la magistratii ce-i controlau.
Vorbim de o tara cu 7 servicii inutile, din moment ce sefii poate celul mai mare servicu se ocupau cu potlogarii.
Pe mine ma mira cat de dobitoci pot fi, sa se manjeasca cu asemenea porcarii, cand tu ca sef de serviciu, ai la indemana toate informatiile publice (balante, bilanturi, informatii statistice, secrete comerciale si industriale) si toate parghiile, sa construiesti copiilor, sau sotiei o afacere cinstita de sute de milioane de euro. Practic pe baza informatiilor gasea o nisa unde lipsea concurenta pe servicii sau produse si se imbogateau. Mai vorbim de achizitii publice, unde corect si cinstit puteau furniza produse, servicii sau lucrari la preturi corecte si decente, fara parandarat. Era de ajuns sa afle a cui e firma fara presiuni si cumparau orice de la ei.
Ne mai miram ca sefii institutiilor sunt corupti…pai duduie economia coruptiei de la sefii tuturor serviciilor, magistratura…etc
Ion a zis
Viitorul candidat la senatul Romaniei de pe lista PNL Bacau. Asa poate scapam si de adormitul ala de Fenechiu ca nici nu e bacauan!
Ciordel Vataramă a zis
Are asigurate zeo voturi ca în urmă cu 4 ani în Bihor
Valentin Lehăduș a zis
Cam exagerează cu neomarxismul American.