Ministerul Economiei a anunțat dezbateri cu 600 de companii pe tema reindustrializării.
Statutul de întreprindere privatizată ar putea scoate societatea Rafo Onești din planul anunțat de Ministerul Economiei pentru a organiza, în următoarele două luni vor mai multe dezbateri pe tema reindustrializării. În fapt, nu de Rafo ar putea fi vorba, în acest context, ci mai degrabă de zona industrială Onești, aflată și ea în mare suferință după privatizarea Platformei industriale Borzești, dar mai ales după ce trei mari uzine au fost închise sau repornite parțial, Rafo, Carom și Uton. Nici Chimcomplex Borzești nu mai este ce a fost, dar ea a beneficiat de interesul direct al noului ei proprietar, care a preluat-o acum zece ani și care a menținut-o pe o piața activă, deși la o capacitate de producție mult redusă.
Ministerul Economiei va purta un dialog cu aproximativ 600 de unități industriale pe tema reindustrializării, dar nu a precizat din ce medii, de stat sau privat, vor fi acestea. „Pe reindustrializare – a declarat agenției Agerpres ministrul Economiei, Varujan Vosganian – avem în următoarele două luni un dialog cu toate industriile din România. Am făcut deja o bază de date în care am înregistrat circa 600 de companii pe care le vom invita la dialog, firește fiecare pe palierul său industrial, de la industriile agroalimentare până la tehnologia comunicațiilor, urmând ca în luna iunie să refacem Consiliul consultativ ținut recent și să prezentăm concluziile dialogului nostru cu fiecare industrie.”
Se așteaptă, acum, să înceapă consultările pe tema anunțată. „Am identificat 80 de industrii diferite și vom avea discuții cu fiecare dintre acestea, astfel încât la începutul lunii iunie, împreună cu membrii comisiei care elaborează strategia, să facem un rezumat cu opțiunile tuturor zonelor, segmentelor industriale din România.” – a mai spus ministrul.
Principalele direcții pentru industrializarea României sunt, însă, privatizarea și retragerea statului din economie, cu câteva excepții de natură strategică, implicarea în zonele industriale de vârf și integrarea industriei producătoare într-o strategie comună europeană, care să nu fie protecționistă, dar care să susțină industriile. În acest scop, cei din minister a spus că se vor întocmi patru documente, fiind atinse politica industrială, strategia de cercetare, strategia de export și dezvoltarea economică rurală.
Oneștenii așteaptă, în această lună, ca o comisie interministerială, de la Ministerul Economiei și de la cel al Dezvoltării, să vină la Onești pentru a prezenta cocnluziile lor după ce sindicatul Rafinorul, din Rafo, a cerut sprijinul statului în rezolvarea crizei de la Rafo. Comisia nu a precizat perioada în care ar putea ajunge la Onești. (Petru DONE)
Lasă un răspuns