Dupa inundatiile inregistrate la nivel national, judetul Bacau a fost insemnat cu „portocaliu” pe harta meteorologilor. Ploile inregistrate in judet, dar mai ales precipitatiile care au crescut debitele riurilor Bistrita, Siret si Trotus, au stirnit isterie in Bacau printre localnicii care locuiesc in vecinatatea acestor ape.
Ca urmare a precipitatiilor abundente cazute in ultimele 24 de ore, pe raza judetului Bacau, evenimentele inregistrate in teritoriu s-au produs cu o succesiune naucitoare. In comuna Agas, in satul Preluci, a crescut nivelul piriului Tulburatu ceea ce a dus la ruperea piciorului unui pod, 80 de familii raminind izolate.
Personal din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) „mr. Constantin Ene” al judetului Bacau s-a deplasat in zona afectata pentru evaluarea situatiei din teren.
In aceeasi comuna, in satul Cotumba, a fost afectat podul peste riul Trotus. Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al comunei Agas a actionat in cursul zilei de simbata cu un buldoexcavator, o basculanta, un utilaj Vola si 20 de voluntari.
„Vestile rele nu se opresc aici. In satul Agas, pe piriul Agas, s-a format un baraj din aluviuni si material lemnos. Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al comunei Agas a actionat cu un buldoexcavator sub coordonarea viceprimarului comunei”, a precizat plt. Adina Tanase, ofiter de relatii publicein cadrul ISU Bacau.
Probleme pe calea ferata
Din cauza ploilor care au pus stapinire pe Bacau, intre localitatile Galbeni si Nicolae Balcescu a fost colmatat canalul de colectare a apelor de pe versanti, apa deversindu-se peste un podet de cale ferata. Pentru remedierea problemei, in zona au actionat voluntari din cadrul Serviciului pentru Situatii de Urgenta al comunei Nicolae Balcescu cu un buldoexcavator si opt voluntari, fiind sprijiniti in demersul lor de sapte angajati ai CFR.
Alti 11 pompieri din cadrul Detasamentului de Pompieri Bacau. „Traficul feroviar a fost oprit. Trenul Rapid 652 care circula pe ruta Suceava – Bucuresti a fost oprit in statia Valea Seaca, iar trenul Rapid 551 care circula pe ruta Bucuresti – Suceava a fost oprit in statia Faraoani. In cele doua trenuri se aflau aproximativ 400 pasageri”, a adaugat Tanase.
Fuge pamintul
Simbata, dealul Buhoci, a luat-o la vale. Circulatia pe drumul judetean DJ 252, Buhoci – Ungureni, km 125 a fost intrerupta ca urmare a producerii unei sparturi in carosabil si din cauza alunecarii de teren, pe partea stinga a carosabilului.
Traficul auto a fost ingreunat si in comuna Agas, pe drumul national DN 12 A, circulatia desfasurindu-se anevoios din cauza aluviunilor aduse de torenti pe carosabil. Zece gospodarii au fost inundate, iar circulatia pe calea ferata a fost blocata.
Gospodarii inundate
Locuitorii de pe Valea Muntelui nu au scapat de inundatii. In comuna Asau, sat Apa Asau, au fost inundate din cauza revarsarii riului Asau aproximativ 30 de gospodarii. Situatia din zona a fost gestionata de Garda de interventie Comanesti. Nici localnicii din comuna Sanduleni nu au fost ocolitide necazuri. Aici au fost inundate aproximativ 120 de gospodarii.
In plus, circulatia pe DN 11 este blocata din cauza formarii unei viituri pe piriul Turlui. A fost evacuata populatia din gospodariile afectate, iar doua persoane au fost salvate de catre personalul Detasamentului de Pompieri Onesti. Pompierii din Onesti au actionat in zona, iar in jurul prinzului, acestia au solicitat sprijin de la Inspectoratul de Jandarmi Bacau.
Prizonierii apelor
Simbata, in jurul orei 16.41, un alt echipaj din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau a intervenit in satul Straja, comuna Asau, pentru a salva o persoana dintr-o gospodarie izolata de ape.
O ora mai devreme, un apel de urgenta a venit din comuna Dofteana.
De aceasta data era vorba despre un cioban cu 25 de oi, care ramasese izolat intre ape, in satul Larga, comuna Dofteana. Barbatul simioarele au fost salvate de un echipaj ISU.
Prima victima a zilei de simbata ar putea fi o persoana din comuna Palanca. Localnicii au sunat la 112 si au anuntat ca o persoana a fost luata de viitura in satul Ciughes, comuna Palanca.
Vlad a zis
Au ramas dealurile golase ! Padurile au luat drumul gaterelor si exportului ! Acum 10-15 ani se taiau padurile intr-o veselie de catre arabi si tot felul de investitori fantoma ,nimic nu s-a plantat ,au ramas numai cioate si acum se plateste tribut greu ! Sa nu mai avem parte de ce a fost in 2005 .
Anonim a zis
Si se taie in continuare! Unii se imbogatesc iar altii raman fara case!
Ana a zis
Masini pline de trunchiuri de copaci trec in continuare nestingherite ! Padurile sunt furate si acum ! Totul e scapat de sub orice control. Baietii destepti isi vad in continuare de imbogatirea prin furtul din avutul tarii !
gogu a zis
ASA ESTE AVETI TOTI DREPTATE, NU VEDETI CA EI NU MAI AU BANI SARACII DE EI, LEGIONARII SA VINA LA PUTERE, TREBUIE SA SE ALEAGA CEVA PINA LA URMA CHIAR DACA E MAI TIRZIU PUTINEI NU MAI STIU DE UNDE SA FURE NENOROCITII.
IA SA VEZI VINE VREO UNUL PRIN ZONE SA VADA REALITATEA. CIUCIU.
LA MASINILE CU LEMNE AR TREBUI OPRITE DA-TI SOFERII JOS SI PUS FOC PE ELE CA EI NU AU NICI O VINA ESTE SERVICIUL LOR, DAR SA VEDEM AL CUI E AFACEREA.
SINT FORTE MULTE DE SPUS FRATILOR E DE JALE. NUMAI BINE.
ilarie a zis
Pentru taierea padurilor din jud Bacau si Neamt, trebuie sa-i multumim lui Hrebenciuc….el a fost in spatele defrisarilor si vanzarii materialului lemnos la export