Focalizati pe eveniment – incercarea elevilor bacauani de a dobori recordul americanilor la categoria „Cei mai multi titirezi aflati in miscare simultana” – jurnalistii bacauani erau cit pe-aci sa-l rateze pe inventatorul Ioan Grosu, autorul iesean al titirezului cu control magnetic, jucarie pe care profesorul Constantin Lerescu, de la Colegiul Tehnic „N. V. Karpen”, a dorit sa o promoveze in Guiness Book.
Universitarul iesean a fost un modest si silentios observator al competitiei de luni, 2 martie, cind 260 de elevi ai colegiului bacauan au realizat recordul de a mentine simultan in miscare, timp de 20 de secunde, tot atitia titirezi. „Guiness Book organizeaza recorduri pentru lucruri foarte comune. Inventia mea nu este un lucru foarte comun! Inventia mea in noua sa forma fascineaza publicul, e o jucarie desteapta. Contine informatii de fizica pentru toate virstele, de la clasele mici, pina la facultate. Am ajuns la aceasta solutie plecind de la un aparat didactic de rezonanta magnetica nucleara”, a comentat inventatorul iesean cu privire la faptul ca Guiness Book nu a aceptat ca elevii bacauani sa foloseasca pentru stabilirea recordului titirezul controlat magnetic.
Universitarul Ioan Grosu este de parere ca inventia sa dezvolta aptitudini practice si tehnice si ca ar trebui „adoptata” de scoli. „Aceasta jucarie ar putea fi o alternativa la «internet addiction». Nu are efecte secundare. E un joc, care a fost apreciat si la Tirgul de Jucarii de la Nuremberg. Eu sint foarte optimist si obisnuiesc sa glumesc ca ideea se va raspindi si inventia mea va fi apreciata dar s-ar putea post-mortem pentru mine. Acest dispozitiv didactic ar putea ajunge in toate scolile, dezvolta indeminarea practica si invatatul tehnic. Copilul trebuie sa se joace. Ma gindesc ca daca atunci cind eram mic aveam mai multe jucarii, acum as fi avut mai multe inventii”, a conchis ieseanul. Inventatorul spune ca un titirez cu control magnetic costa la 10 euro, insa acesta poate fi facut si in atelierele scolare, daca institutia detine magnetii necesari. Pentru aceasta inventie, Ioan Grosu, profesor al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, a primit medalia de argint la al 35-lea Salon de Inventica de la Geneva, in aprilie 2007. In octombrie anul trecut, 100 de elevi ai Colegiului Tehnic de Comunicatii „N. V. Karpen” au reusit controleze magnetic aceasta jucarie timp de 30 de secunde. Reusita bacauanilor nu a fost acceptata de Guiness Book, pe motiv ca pina acum toate recordurile au fost stabilite cu titirezi obisnuiti.
Lasă un răspuns