• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Actualitate / Invenție revoluționară în sistemul de irigații realizată de un fost șef de poliție

Invenție revoluționară în sistemul de irigații realizată de un fost șef de poliție

Ziarul de Bacau 12 iulie 2013 Lasă un comentariu

LikeShare

Este vorba despre o instalație de udare a plantelor prin picurare inventată de comisarul șef Vasile Pușcașu. Pusă în practică, această invenție va fi de un real folos pentru agricultori. Consumul de apă se reduce simțitor, iar producția va crește semnificativ. Fostul șef al Poliției Bacău are la activ mai multe invenții, unele dintre ele fiind de un real folos în instruirea cursanților la școlile de șoferi, în aeronautică și criminalistică.

ts2.act.puscasu
ts2.act.puscasu2

Carmen STOICA

La 55 de ani, tânărul pensionar Vasile Puscașu, fostul șef al Poliției Bacău, are un nou motiv de mândrie. El a adăugat pe lista lungă de invenții pe care le-a făcut, o nouă realizare.

Este vorba despre o instalație automată de udare a plantelor prin picurare, invenție care, odată pusă în practică, va fi de un real folos pentru agricultori. Principiul de funcționare este simplu: atunci când umiditatea la rădăcina plantelor pe care instalația le udă ajunge la un minim optim, tot atunci, o anumită cantitate de apă din tavă se evaporă și prin intermediul sistemului de magneți, sistemul de arcuri deschide complet un robinet care pornește o motopompă, și astfel are loc udarea prin tubul de picurători. În timpul udării plantelor, în tavă cade cantitatea de apă care, prin intermediul sistemului de arcuri și magneți, închide robinetul cu pârghie sau întrerupe alimentarea cu energie electrică a motopompei în momentul în care la rădăcina plantelor umiditatea a ajuns la un maximum optim. Apoi, ciclul se reia. Această instalație poate funcționa și numai racordată la sursa de apă, fără a utiliza o altă sursă de energie, și are o utilizare universală, putând fi folosită pentru udarea prin picurare în câmp deschis, sere, solarii, curți cu plante ornamentale și grădini botanice.

Evident, ca orice invenție, are mai multe avantaje: are construcție simplă și fiabilă, poate funcționa și numai racordată la o sursă de apă fără a necesita o altă sursă de energie, menține automat umiditatea la rădăcina plantelor între o limită minimum optimă și maximum optimă, integrând foarte bine toate zonele meteo-climatice (temperatură, vânt, umiditate) în zona plantelor a căror plante se realizează. „Această invenție, înregistrată la OSIM, este rodul a doi ani de cercetări, în care am căutat, și până la urmă am găsit, cea mai optimă modalitate de a pune în practică această idee. Sper ca în scurt timp să fie preluată și în agricultură, deoarece aduce venituri importante, dar și în grădinile oamenilor”, spune doctorul în științe tehnice, comisarul șef Vasile Pușcașu. Practic, investiția este minimă, în condițiile în care fostul șef al Poliției Bacău pune la dispoziție gratuit celor interesați instalația pe care a realizat-o. Vreau ca agricultorul să-și facă doar un calcul la surplusul de recoltă pe care îl realizează din această invenție, și, de comun acord, să-mi cedeze o parte infimă din acest surplus, fără alte pretenții financiare, spune Vasile Pușcasu. Până în prezent, fostul șef al Poliției Bacău a realizat efectiv patru asemenea instalații, una dintre acestea funcționând cu succes în incinta parcului de distracții Gepex din Bacău.

A inventat un simulator pentru școlile de șoferi

Ani de-a rândul, Vasile Pușcașu a călăuzit generații de aspiranți la obținerea permisului de conducere, și poate și de aici i se trage pasiunea pentru perfecționarea viitorilor șoferi. Astfel, după opt ani de cercetări asidue, comisarul șef Pușcașu, împreună cu trei dintre frații săi, a reușit să dea viață și să breveteze un ingenios aparat care este menit să revoluționeze conceptul de învățare a conducerii autoturismului pe drumurile publice. Ideea nu este tocmai nouă, ea fiind brevetată în Germania sau Cehia, dar numai pentru antrenamentul piloților și a soldaților care pleacă în misiuni de luptă. Simulatorul auto inventat și pus în practică de frații Pușcașu este destinat instruirii persoanelor care doresc să dobândească o conduită preventivă și sigură în ceea ce privește manevrarea autoturismului într-un trafic variat și uneori generator de situații critice. Simulatorul auto este realizat, de fapt, într-o jumătate de Dacie dezafectată, ale cărei comenzi au fost introduse în calculatorul central, iar spațiul virtual se află în fața șoferului, pe un monitor color. S-a recurs la această soluție pentru a oferi cursanților un spațiu de instruire identic cu cel al unei mașini reale, motiv pentru care deprinderile privind acționarea pedalelor de control și a schimbătorului de viteze nu se modifică față de condițiile reale. Mediul virtual în care se deplasează autoturismul de tip școală conține străzi tipice orașelor și drumurilor naționale care se întâlnesc în România: intersecțiile sunt semaforizate, iar drumurile conțin semne de circulație specifice traficului rutier.

Simulare de accidente

În maniera în care a fost conceput și realizat simulatorul auto, instruirea șoferilor pe acesta permite dobândirea cunoștințelor de circulație rutieră și a deprinderilor în ceea ce privește capacitatea șoferilor de a manevra autoturismul în condiții dificile. Instruirea se face fără solicitări emoționale și psihice și fără a genera situații critice în trafic. Trebuie menționat că simulatorul oferă posibilitatea conducerii mașinii atât din interior, cât și din exterior, permițând o analiză obiectivă a modului de manevrare a mașinii. Cu ajutorul acestui simulator auto se realizează o instruire graduală, deoarece acesta permite transferul unor cunoștințe către cursanți, cum ar fi manevrarea schimbătorului de viteze, la efectuarea pornirii și la schimbarea în treptele superioare de viteză. Toate aceste manevre se efectuează urmărind pe display-ul calculatorului deplasarea elementelor de control ale mașinii. Totodată, simulatorul auto avertizează atât vocal, cât și în scris, în cazul în care cursanții manevrează incorect pedalele sau nu respectă regulile de circulație. O altă componentă importantă a instruirii viitorilor șoferi pe simulatorul auto constă atât în observarea unor accidente introduse în mod voit în trafic, cât și în generarea unor situații-limită, în care este implicat șoferul autoturismului-școală.

Vestă anti-cuțit și scanner pentru proba grafologică

Fostul comisar șef Pușcașu nu este însă la prima ispravă de acest fel. De-a lungul timpului, el a realizat opt invenții, dintre care o parte sunt utilizate în acest moment la Aerostar, una este vesta anti-cuțit, iar una dintre ele este folosită cu succes de către criminaliști. Aceasta din urmă, realizată împreună cu comisarul șef Eugen Goldan, șeful Serviciului Criminalistică și cu sprijinul conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Bacău, în colaborare cu Universitatea „Dunarea de Jos” din Galați, este una computerizată și se realizează cu ajutorul unui scanner, care memorează și prelucrează de la suspecți proba grafologică aflată în litigiu. În doar câteva secunde, calculatorul compară caracteristicile literelor suspecte cu cele ale probei în litigiu și afișează răspunsul pe ecran. În urma evaluării rezultatelor se obțin grade de apropiere a scrisului în litigiu cu probele de scris prelevate de la suspecți. „Prin utilizarea acestui program, în cazul infracțiunilor de fals, munca expertului criminalist este mult ușurată, iar rapiditatea și obiectivitatea în soluționarea cauzelor care privesc infracțiunile cresc foarte mult „, a precizat comisarul Pușcașu.

LikeShare

Din categoria: Actualitate, Top Story

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

Aerostar SA Bacău anunță un profit în scădere semnificativă. Vezi explicațiile conducerii companiei!

Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia

Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”

Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Ana la Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”
  • IULIAN VOICU la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”
  • Age la Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”
  • Olaru N. la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”
  • Bogdan la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău