Costurile alimentării cu apă vor crește treptat în următorii ani, după o serie de investiții pe care CRAB Bacău le va face în infrastructura de apă și apă uzată, cu bani europeni.
Este vorba despre „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bacău, în perioada 2014-2020”, al cărui beneficiar este CRAB și a cărui valoare este de 369 de milioane de euro. Beneficiarii investiției sunt 41 de localități din județ, inclusiv municipiul Bacău.
În proiect este cuprinsă și reabilitare a tronsonului Stejaru – Mărgineni (Barați), din aducțiunea de la Valea Uzului, unde s-au înregistrat cele mai multe avarii în ultimii ani. Mai multe detalii despre sumele alocate pe cele 41 de UAT-uri, AICI.
Proiectul vine însă și cu noi tarife la apă și apă uzată pentru consumatori. Compania de Apă urmează să semneze contractul de finanțare pentru acest proiect și a cerut Consiliului Județean să susțină și aprobarea Planului anual de evoluție a tarifelor.
Cât va crește prețul la apă
Potrivit acestuia, anul viitor, majorarea va fi de 2,75 la sută pe fiecare componentă, în 2022, de câte 3 la sută, în 2023 de câte 3,5 la sută. Saltul cel mai mare la facturi va avea loc în 2024, cu 10,5 la sută pe fiecare componentă, adică 21 la sută în total la factură. În 2025 creșterea va fi cu câte 6,5 la sută, iar în 2026 de câte 5 la sută.
În sume, până la finalul anului 2026, tarifele medii ale CRAB urmează să fie majorate astfel: de la 4,05 lei/m3 la 5,48 lei/m3, fără TVA pentru apă și de la 3.01 lei/m3 la 4,07 lei/m3, fără TVA pentru apă uzată. În proiect se menționează că aceste creșteri anuale sunt stabilite la nivelul anului 2020 și nu includ inflația.
Mihai S. a zis
Luati fonduri europene nerambursabile băi incompetenților. Așa s-a întâmplat și cu cealaltă ”modernizare”, respectiv tronsonul Valea Uzului-Stejaru. S-au luat bani de la Banca Mondială, lucrarea a fost făcută prost de Strabag și locuitorii Bacăului au plătit prețuri mari, în condițiile în care au fost avarii pe acel tronson, presiunea este scăzută la apă și calitatea acesteia lasă de dorit.
Atat timp cat la conducerea CRAB-ului for fi numiri politice, să nu vă așteptați la lucruri bune.
radu a zis
@zdbc: corectati articolul ca bateti campii cu gratie. se majoreaza tarifele la apa uzata si la apa uzata???!!!
„să fie majorate astfel: de la 4,05 lei/m3 la 5,48 lei/m3, fără TVA pentru APA UZATA și de la 3.01 lei/m3 la 4,07 lei/m3, fără TVA pentru APA UZATA.”
Gabi MIHAI a zis
O mica greșeală de redactare, nu te agita asa mult. Dacă ești băiat deștept, înțelegi.
GongBao a zis
Investitiile in modernizarea retelei de apa nu au ca scop reducerea pierderilor, eliminarea avariilor si, in general, costuri de exploatare mai scazute? Atunci de ce este nevoie ca tarifele sa creasca?
Mihai S. a zis
Corect.
CRAB recunoaște oficial că are pierderi de 60% (șaizecilasută). Dacă se reduc pierderile nu ar trebui să scadă prețurile? Care apoi cresc cu inflația și rambursarea împrumuturilor (ca nu se vrea fonduri europene ne-am prins de ani, zeci de ani buni – se fură mult mai greu sau deloc).
Ioan David a zis
Bravoooooo, domnul-e Primar și domnul-e Președinte al județului Bacău, că vă gândiți să majorați prețul la apa potabilă și reziduală. Nu v-ați așezat bine pe scaune și a fotoliului de șef, cu toate că aveți finanțare nerambursabilă, vă și gândiți la majorări de prețuri. Dar veniturile cetățenilor care gemem în nevoi și dezbinare cu o mare sufocare financiară, vă arătați procedeul de asuprire a cetățenilor care v-au votat. Așa vă arătați arama în urma alegerilor locale din Bacău ca tarifele să crească?
v.m. a zis
In mod sigur vor fi strazi ,,uitate,, adica acolo nu se vor schimba conductele din otel ruginit vechi de 50 de ani. Oamenii de pe acele strazi beau si acum apa cu rugina si platesc la fel ca cei care consuma apa curata. Rinichii lor explodeaza de pietre.
Rada a zis
Voi nu puteti sa faceti nici o investitie fara a recupera banii de la noi? Chiar sunteti atat de incapabili? De ce mai ocupati functiile pe care nu le meritati?