S-a finalizat la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Răcăciuni, al treilea proiect din cadrul Programului “Servicii sociale alternative pentru persoane adulte cu dizabilități”, prin care s-au dat în funcțiune 4 locuințe protejate, dotate la standarde europene, cu o capacitate de 6 beneficiari fiecare.
„Valoarea totală a investiției este de aproximativ 6,2 milioane lei, din care 50 % fonduri nerambursabile, 500.000 lei alocare de la bugetul de stat și 2,2 milioane lei finanțare asigurată de CJ Bacău”, a declarat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău.
După modelul reușit de la Moinești și Târgu Ocna, continuăm extinderea infrastructurii de servicii sociale comunitare pentru dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități și la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Răcăciuni. În această zonă a județului a fost finalizat al treilea proiect din cadrul Programului “Servicii sociale alternative pentru persoane adulte cu dizabilități”.
Alături de conducerea DGASPC, colaboratori și beneficiari, am participat la evenimentul prin care s-au dat în funcțiune 4 locuințe protejate, dotate la standarde europene, cu o capacitate de 6 beneficiari fiecare. De asemenea, o clădire existentă, a fost reabilitată complet pentru funcționarea unui centru de zi. Astfel, cele 24 de persoane, locuiesc de acum în spații în care se creează un mediu familial și le oferă un sentiment de apartenență.
Valoarea totală a investiției este de aproximativ 6,2 milioane lei, din care 50 % fonduri nerambursabile, 500.000 lei alocare de la bugetul de stat și 2,2 milioane lei finanțare asigurată de CJ Bacău.
Extrem de important este sprijinul acordat de primarul comunei Răcăciuni, Lucian Cheța, materializat în donarea clădirii pentru centru dar și în implicare și sprijin constant.
Prin materializarea unor astfel de proiecte, derulate de către DGASPC, se urmărește încurajarea și susținerea beneficiarilor, astfel încât, dizabilitățile de care suferă să nu constituie un impediment pentru a duce o viață cât mai apropiată de normalitate.
Pentru a împlini acest deziderat, dăruirea și empatia personalului implicat în acest proces, reprezintă elementul determinant în a reda speranța, dar mai ales încrederea de sine celor care se află în dificultate. În mod cert este nevoie de vocație și dăruire pentru a lucra cu și pentru persoanele cu dizabilități.
Mă bucură în mod deosebit faptul că, în completarea condițiilor pe care le-am creat în locuințele protejate, de la sfârșitul lunii noiembrie, două persoane adulte cu dizabilități, de la centrul din Răcăciuni, vor avea un loc de muncă într-o unitate protejată. Concret, li se oferă șansa de a se simți cu adevărat utili, dar și posibilitatea de a beneficia de pensie de invaliditate.
Le mulțumesc angajaților și beneficiarilor DGASPC pentru maniera în care, în cadrul acestor evenimente, ne dau reale lecții și ne amintesc să prețuim sănătatea și darul vieții!
– Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău
Lasă un răspuns