Bugetul municipiului Bacau pe acest an a fost aprobat de consilierii locali bacauani in sedinta de ieri. Din cei 19 consilieri prezenti la sedinta, 15 au votat pentru, iar patru impotriva, respectiv alesii PDL. Legea bugetul a fost schimbata din acest an si pentru prima oara, bugetul s-a aprobat in functie de executia bugetara a anului trecut. Lucru pe care de altfel Primaria Bacau il avea in vedere an de an, pentru a gestiona cit mai bine cheltuielile. In 2010 s-au incasat 169,384 milioane de lei, la care se adauga insa si banii proveniti din alte surse. Acest lucru face ca bugetul municipiului Bacau din acest an sa ajunga la aproape 354 de milioane de lei. Bugetul in acest an este impartit pe doua componente, de functionare si de dezvoltare. In prima intra chetuielile Primariei, Consiliului Local si a institutiilor din subordinea, iar la dezvoltare, investitiile. O parte negativa este aceea ca de la Ministerul de Finante s-a primit in acest an suma de 100 milioane de lei, in timp ce anul trecut din cotele defalcate s-a primit suma de 112 milioane de lei. De la 47%, cit revenea Bacaului, s-a ajuns la un procent de 44%, o pierdere de 12 milioane de lei. Cu alte cuvinte, acum, din ce se incaseaza local, 56% ia statul si doar 44% revine Bacaului. Din cauza crizei si incasarile estimate in acest an la bugetul local vor fi mai mici cu sapte – opt procente fata de anul 2010. Bani mai putini de la bugetul de stat au primit si profesorii. Pentru salariile lor s-a alocat suma de 73 milioane, in timp ce necesarul este de 117 milioane de lei. Municipalitatea bacauana spera intr-o rectificare in luna octombrie, care sa acopere necesarul pe intreg anul.
Premiera istorica in buget
Pentru prima oara in istoria bugetului municipiului Bacau, in acest an s-a prevazut o suma rezultata din economiile realizate in bugetul de anul trecut. „La sectiunea dezvoltare am prevazut in buget suma de 12 milioane de lei – 120 miliarde de lei vechi, ca fond de rulment, pentru investitiile ce le vom demara sau pe care le avem in derulare. Acesti bani sint economisiti din bugetul anterior. Este prima data in istoria municipiului Bacau cind am facut o economie pentru a finanta continuarea investitiilor. Vrem sa se lucreze in Bacau si sa nu bagam nici un constructor in faliment, din cauza crizei”, a declarat primarul Romeo Stavarache.
Un buget axat pe investitii
Asa cum a procedat in anii anteriori, si acum, municipalitatea bacauana a realizat un buget axat pe investitii. Din cele 354 milioane de lei, 185 milioane reprezinta cheltuielile de functionare, iar cealalta jumatate merge la dezvoltare, adica investitii. „Avem un buget axat pe investitii, in care cheltuielile au fost reduse la maxim. Am lucrat la acest buget mai bine de patru luni si am avut grija sa nu raminem cu facturi neachitate, deoarece datoriile de anul trecut s-ar fi reflectat in bugetul din acest an. Asa ca la sfirsitul anului trecut am avut facturile in proportie de 95% achitate”, a mai explicat primarul Bacaului. Si la capitolul datorie publica municipiul Bacau sta bine, aceasta fiind de opt – 10 procente. Lista de investitii in derulare include Spitalul Municipal, Insula de Agrement, parcul din zona olimpica, cimitirul Sarata II, centrul de cazare a persoanelor fara adapost, al doilea club al pensionarilor, Centrul Expozitional de Afaceri, reabilitarea termica a blocurilor, noua groapa de gunoi ecologica, pasajul subteran, construirea de strazi sau retehnologizarea sistemului de termoficare. Lor li se adauga obiective de investitii care vor demara in acest an, printre care construirea gradinitei cu program normal 26, corp nou, cantina si sala de sport la Colegiul Economic, construire Sala Polivalenta a Sporturilor, amenajare spatii verzi, spatii de joaca pentru copii, reabilitare termica, modernizare Calea Moinesti, pasajul Letea, Margineni, infrastructura 9 Mai – Miorita – Vintului sau I.L. Caragiale – Milcov – intersectie strada Letea, precum si modernizari de strazi cu schimbarea utilitatilor.
Lasă un răspuns