O situație mai puțin obișnuită ne-a fost sesizată, zilele acestea, de către un băcăuan care lucrează în sistemul de alimentare și distribuire a apei potabile în municipiu: la fronturile de captare și stațiile de pompare a apei nu există pubele pentru colectarea, depozitarea și evacuarea gunoiului rezultat din activitățile curente. Contrar normelor sanitare, care au un regim special în astfel de locații cu grad ridicat de periculozitate și riscuri pentru populație, gunoiul este pur și simplu îngropat. Întrucît accesul în incintele stațiilor și fronturilor este restricționat, posibilitatea de a se controla cele ce se întîmplă aici devine extrem de dificilă. Cei care profită de această situație sînt firmele profilate pe ridicarea și evacuarea gunoiului, dar fără ca vina să le aparțină. De ce? RAGC Bacău – care are în exploatare aceste puncte, plătește taxa lunară de salubritate către Primărie pentru aproximativ 140 de salariați, ceea ce înseamnă peste 11 milioane de lei lunar. Ce se întîmplă cu acești bani, ce destinații iau ei, este greu de spus. Dar la fel de grav este și faptul că aceste depozite sui-generis de gunoaie afectează mediul ambiant și, implicit, amplifică riscurile de infestare a apei potabile distribuită în rețeaua orașului.
Redacția: Situația ni se pare una care nu suferă amînare. Direcția de Sănătate Publică, Direcția de Mediu și Protecția Consumatorului trebuie să se sesizeze și să verifice imediat cele prezentate și să ia măsuri de rezolvare. Ceea ce nu scutește de responsabilitate nici conducerea RAGC și cu atît mai puțin pe cea Primăriei.
Apel la normalitate
Ioan Cașcaval – pensionar, Bacău, strada Banca Națională, bloc 46, scara E, apart. 73: Vă trimit un material amplu în speranța că, prin intermediul ziarului dumneavoastră cele prezentate de mine cu privire la situația deplorabilă a pensionarilor – categoria socială cea mai defavorizată și care se confruntă cu mari dificultăți – vor ajunge mai ușor la urechile președintelui țării și ale primului ministru, în ideea ca aceștia să se implice cu mai multă responsabilitate în rezolvarea unor situații total anacronice. Vă mulțumesc anticipat pentru bunăvoință.
Redacția: Scrisoarea dumneavoastră, domnule Cașcaval, se află în atenția noastră și în cel mai scurt timp va apărea în ziar, dar într-o formă concentrată, întrucît multe din susținerile pe care le faceți se repetă. Totodată, vă asigurăm de faptul că vom proceda astfel încît cele semnalate să ajungă acolo unde vă doriți. Toate cele bune din partea noastră! (Rubrică redactată de Florin DUNĂREANU)
Lasă un răspuns