„Aveți-vă ca frații!”, ne îndeamnă o veche normă românească de conduită. În numai trei cuvinte, aceasta încorporează valori teoretice și morale de excepție: dragostea față de cel alături de care te-ai născut, ai crescut și te-ai format, respectul, grija față de soarta lui, sinceritatea, corectitudinea, cinstea, capacitatea de a dărui, dar și de renunțare în favoarea celuilalt, spre binele lui și al tău. Dintotdeauna, însă, pămîntul a fost motiv de vrajbă și răutăți, de certuri și abuzuri, de dispute dintre cele mai urîte între frați, de lăcomie și judecăți prin tribunale. Situații conflictuale din care au pierdut toți și n-a cîștigat niciunul. Un astfel de caz ne-a fost relatat, la redacție, de către un bătrîn din comuna Mărgineni. Iată, în continuare, pe scurt, necazul ce chinuie zilele lui Petria Ij. Spătaru și amărăciunea pe care i-o provoacă:
Minciuna are picioare scurte
După părinți, decedați în 1950 – tatăl, respectiv 1987- mama, la moștenire au fost îndreptățiți doi frați – subsemnatul și Mihai și o soră, Maria, decedată la începutul anului 1992. Prin aplicarea Legii 18/91, a Fondului Funciar, am intrat în posesia cotelor – părți cuvenite din terenurile agricole deținute de bătrînii noștri. Problema a apărut la patru ani după moartea surorii noastre, în 1996, cînd, la 11 septembrie, Mihai a introdus o cerere la comisia comunală de aplicare a Legii pămîntului, în numele Mariei – prin care solicita suplimentarea terenurilor ce nu erau cuprinse în registrul agricol și în care, de asemenea, ne semnează pe toți trei. Prin acest fals o „învie” pe Maria și, totodată, obține nemeritat un hectar de pămînt, cu titlul de proprietate eliberat, teren care de drept mi se cuvenea. Pentru sesizarea falsurilor și repararea pe cale juridică a situației m-am adresat, în același an, Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău care, după cercetărtile efectuate, a stabilit prin Ordonanța 1.P/1998, existența falsurilor și restabilirea situației anterioare prin anularea semnăturilor lui Petre și Maria. Lucrurile nu s-au oprit însă aici, cu toate că erau foarte clare în ce privește drepturile de moștenire, astfel că am apelat la experți în materie, formulă agreată de instanță de judecată. Nu voi intra în detalii care nu interesează cititorii ziarului dumneavoastră. Voi spune doar că unul din cei trei experți, dl ing. Dionisie Curpănaru, consemnează în raportul de expertiză lucruri neconforme cu actele cercetate, fapt care îmi lezează în continuare drepturile, fiind păgubit de 1,36 ha de teren din moștenirea cuvenită de la părinți și există riscul să mi se ia și alte suprafețe. Eu nu-i reproșez altceva domnului expert tehnic decît că nu a executat probele din dosar, ci a luat în considerare doar mărturiile neadevărate ale preopinentului. De aceea m-am adresat dumneavoastră, pentru a-i reaminti că în fața legii și a lui Dumnezeu toți sîntem egali. Nu cer nimic în plus, ci doar ce e al meu, în numele dreptății și al adevărului. Vă mulțumesc.
Redacția: V-am ascultat necazul și am dat curs rugăminții de a-l publica. Vă spunem, însă, și pe această cale, că singurele în măsură să rezolve situația sînt instituțiile abilitate ale statului. Înarmați-vă cu încredere, răbdare și perseverență și sîntem convinși că veți reuși. (Rubrică realizată de Florin DUNĂREANU)
Lasă un răspuns