• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Actualitate / Istoria asigurărilor în România

Istoria asigurărilor în România

Ziarul de Bacau 17 octombrie 2013 Lasă un comentariu

LikeShare

expert.asigurari.cojocaruPaul COJOCARU
Broker de asigurare
www.conectasigexpert.ro

Istoria asigurărilor în România nu are o istorie și o tradiție atât de bogată ca a altor țări, care au efectuat mai mult comerț și mai multe explorări decât noi, pentru că noi am fost ocupați să ne batem cu turcii, tătarii și alți binevoitori care aveau grijă, ca și în prezent, să nu ne dezvoltăm prea mult.
Influența, pe partea de asigurări, a venit tot din Vest. Astfel, în anul 1744 este fondată prima societate de asigurări din România, Casa de Incendiu, la Brașov.Odată cu tratatul de la Adrianopol, comercianții români obțin dreptul de a desfășura activități de comerț pe Dunăre din anul 1829. Acest lucru a reprezentat o oportunitate considerabilă pentru societățile private de asigurări, care s-au dezvoltat pe segmentul polițelor de asigurare de transport. În data de 13 martie 1871, a fost constituită prima societate de asigurare ,,Dacia”, cu un capital social de 3 milioane de lei și având ca membri fondatori personalități marcante de vieții politice, sociale și economice: B. Boerescu, Gh. Cantacuzino, St. Ioanide, Alexandru Zissu și alții. În anul 1873 a fost înființată societatea de asigurări, ,,România”, cu un capital social de 2 milioane lei. Aceasta s-a bucurat de sprijinul unor personalități de primul rang: Grigore Ghica, Mihail Kogălniceanu. În anul 1881, cele două societăți, ,,Dacia” și ,,România”, au fuzionat și au creat societatea ,,Dacia-România”, care a devenit una din cele mai puternice societăți de asigurare din țara noastră din acea perioadă. În anul 1882 a fost înființată societatea de asigurări ,,Naționala”, cu un capital de 3 milioane de lei. Printre fondatorii societății se pot enumera: G. Sturza, Teodor Rosetti, Ioan Brătianu și alții. În anul 1897, a fost înființată la Brăila societatea ,,Generală” de cercurile comerciale din Brăila și Galați, cu colaborarea Băncii Marmorosch Blank & Co. Din anul 1907, a fost înființată societatea ,,Agricola”, care practică asigurări legate de agricultură și alte tipuri de asigurări. În anul 1930 a fuzionat cu ,,Fonciera”-Cluj, devenind astfel ,,Agricola-Fonciera”.
În anul 1920, s-a constituit societatea ,,Steaua României”, cu un capital de 2 milioane de lei, care în 1932 a fuzionat cu ,,Ancora”, ajungând la 12 milioane de lei capital; în 1936 a preluat portofoliul românesc al societății ,,Phoenix” din Viena, aflată în lichidare, majorând capitalul la 20 de milioane. În anul 1923 a fost înființată societatea ,,Asigurarea Românească”, cu un capital de 4 milioane de lei, extinderea activității sale în asigurările de viață fără examinare medicală (asigurări populare) i-a adus bune rezultate. Conform datelor din acea perioadă, societatea se afla în anul 1937 în topul societăților de asigurări.
În anul 1942 apare prima instituție de stat specializată în reglementarea asigurărilor – Regia Autonomă a Asigurărilor de Sta t- care practica toate tipurile de asigurări, deținând monopolul în ceea ce privea asigurarea bunurilor de stat.
Din iunie 1948, activitatea de asigurări a fost organizată pe baze noi. Societățile de asigurări au trecut în proprietatea statului cu toate activele și pasivele lor. Instituțiile publice de asigurări au fost încorporate și ele în noile structuri organizatorice de economiei naționale planificate. În domeniul asigurărilor, a fost creată societatea ,,Sovrom-Asigurare”. În anul 1952, a fost organizată Administrația Asigurărilor de Stat-ADAS, cu capital integral român, instituție specializată în operațiuni de asigurări, reasigurări și comisariat de avarie. Crearea ADAS marchează instituirea monopolului de stat în domeniul asigurărilor. Nu vreau să fiu înțeles greșit și nu sunt nostalgic, dar în acele timpuri, numarul persoanelor și a bunurilor asigurate era covârșitor mai mare atunci decât acum.
După 1990, în locul ADAS s-au înființat trei societăți de asigurare astfel: ,,Asigurarea Românească S.A.”- Asirom, ,,Astra S.A.”, Agenția ,,Carom S.A.”. În luna septembrie 1990 a fost înființată prima societate cu capital integral privat din România, ,,UNITA SRL”, cu sediul la Timișoara. În anul 1992, s-au înființat societățile AGRAS, Asigurare Reasigurare ARDAF, Romanie Assurance INTERNATIONAL. În anul 1994 a fost înființată Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – UNSAR. Tot în anul 1994 s-au înființat societățile ASITRANS, ASIGURĂRI Ion Țiriac –ASIT, care în anul 2000 și-a schimbat denumirea în ALLIANȚ ȚIRIAC ASIGURĂRI. În anul 1995, s-au înființat ASIGURAREA POPULARĂ ROMÂNĂ, OMNIASIG, SARA MERKUR.
În anul 2001 s-a înființat CSA – Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.
Trecând peste aceste date seci, putem concluziona că activitatea de asigurare în România, la ora actuală, este într-o continuă dezvoltare și creștere. Din nefericire, momentul economic al României nu este cel mai propice, dar în același timp este indicat să ne protejăm bunurile și afacerile, atât cât sunt ele la ora actuală.

LikeShare

Din categoria: Actualitate

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Tânără din Bacău, „tâmâduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia

Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”

Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”

Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”

Târgul educațional UBc, destinat liceenilor din județele Bacău, Neamț și Vrancea

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Klisa la Tânără din Bacău, „tâmâduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia
  • Robert la Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”
  • Mihai Ojog la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”
  • berusca lucian la Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”
  • Vax albina la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău